• 100% onafhankelijk 100% onafhankelijk
  • 100% Gratis 100% Gratis
  • Gratis helpdesk!
    Gratis helpdesk!
    Bel 088 3232 032
Filters
Algemeen
Toon resultaten
Mobiel bellen bij
Kosten per maand
tot €
Contractduur
Levertijd
Providers
Internet
Downloadsnelheid
Mb t/m
Mb
Uploadsnelheid
Mb t/m
Mb
Verbindingstype
Internet extra
TV
Favoriete zenders
TV Extra
Bellen
Bellen extra
Toon resultaten

Geheime dienst kan straks veel meer aftappen

Zaterdag 22 november 2014 0 minuten en 50 seconden leestijd

Geheime dienst kan straks veel meer aftappen

Dankzij een aanstaande wetswijziging kunnen de geheime diensten in Nederland straks veel meer telefoon- en internet verkeer aftappen.

Uit een brief die Ministers Jeanine Hennis van Defensie en Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdag aan de Kamer stuurden blijkt dat de wet uit 2002 op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten wordt aangepast. De verandering wordt doorgevoerd nadat is geconcludeerd dat de huidige wet niet meer aansluit op de praktijk.

Momenteel mogen de geheime diensten alleen telefoon- en internetverkeer dat door de ether gaat aftappen maar dankzij de wetswijziging mogen zij ook de telecommunicatiegegevens die via de kabel lopen onderscheppen; dit is 90 procent van de data. Plasterk benadrukt wel dat het toezicht op de geheime diensten zal worden verscherpt zodat de privacy van de burger niet in het geding komt.

De AIVD en MIVD kunnen echter niet zomaar in emails van burgers neuzen of telefoongesprekken afluisteren; onderschepte data is alleen toegankelijk voor bepaalde medewerkers en voor specifieke taken. Daarnaast heeft de Tweede Kamer er op aangedrongen dat de minister eerst toestemming moet geven als de diensten de vergaarde data en andere informatie met buitenlandse zusterdiensten wil uitwisselen. 

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.