100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Providers niet meer verplicht om gegevens op te slaan

Maandag 16 maart 2015 0 minuten en 48 seconden leestijd

Providers niet meer verplicht om gegevens op te slaan

Afgelopen week bepaalde de voorzieningenrechter in Den Haag dat de Wet bewaarplicht telecommunicatie buiten werking moet worden gesteld. Providers moeten nu zelf bepalen of zij de gegevens (metadata) blijven bewaren of niet.

Alle grote providers zoals Ziggo, UPC, T-Mobile, KPN, Vodafone en Zeelandnet hebben inmiddels aangegeven te stoppen met het bewaren van de gegevens. Gegevens die nodig zijn voor de bedrijfsvoering zoals de gegevens voor het opstellen van facturen zullen wel nog worden bewaard. Deze gegevens mogen volgens het Openbaar Ministerie (OM) wel nog worden opgevraagd door opsporingsdiensten zonder tussenkomst van een rechter. Welke gegevens dit zullen zijn moet nog duidelijk worden: “De gegevens die worden bewaard ten behoeve van de eigen bedrijfsvoering en de daaraan gekoppelde bewaarperiodes kunnen significant verschillen per aanbieder” aldus het OM.

De kabelaars zijn nog aan het onderzoeken wat zij met de reeds verzamelde metadata gaan doen terwijl de staat er over nadenkt om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter. Minister Blok wil bovendien in de zomer een nieuw wetsvoorstel indienen waarmee een nieuwe bewaarplicht met strenge regels met betrekking tot het opvragen van de bewaarde gegevens tot stand kan komen. 

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.