100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

NPO koopt voetbalrechten kwalificatiewedstrijden Oranje

Zondag 15 juli 2018 1 minuut en 30 seconden leestijd
Laatste update: Maandag 25 mei 2020

NPO koopt voetbalrechten kwalificatiewedstrijden Oranje

Wat was het jammer dat onze Oranje leeuwen er niet bij waren, maar wat was het uiteindelijk toch ook weer heel spannend, het WK voetbal 2018. België die bijna de finale bereikte, grote voetballanden als Duitsland en Argentinië die niet ver kwamen en wie had Kroatië in de finale verwacht?!? Natuurlijk zijn we er het volgende EK en WK weer bij, toch? En dankzij de NOS hoeven we van de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands Elftal die daaraan voorafgaan niets te missen. Maar wie gaan daarvoor betalen?

De NPO is via de NOS-eigenaar geworden van de uitzendrechten, maar betaalt daar wel de hoofdprijs voor. Het rechtenpakket bestaat uit de uitzendrechten voor alle platformen waaronder TV, online en radio. Het gaat om alle kwalificatiewedstrijden die de komende vier jaar worden gespeeld door het Nederlands Elftal voor het EK 2020 en WK 2022. De NPO betaalt daar €900.000,- per wedstrijd voor. Volgens kenners is dit bedrag veel hoger dan de daadwerkelijke marktwaarde van de uitzendrechten.

Maar de NPO moet toch bezuinigen?

Ja dat klopt. De publieke omroep moet in 2019 zestig miljoen euro bezuinigen. Er zijn plannen om het mes in een aantal journalistieke programma’s te zetten, maar voorlopig heeft sport op de NPO niets te vrezen. De NPO gaat voor de voetbalrechten van de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands Elftal in totaal zo’n €30.000.000,- betalen, wat ongeveer €7.000.000,- per jaar is.

Wie gaat dit betalen?

Uiteraard heeft de NPO-reclame inkomsten, maar die zullen waarschijnlijk maar de helft van de kosten kunnen dekken en er moet bezuinigd worden. Een deel zal de tv-kijker dus zelf gaan betalen. Zo zal de NPO een hogere distributievergoeding van aanbieders van tv-diensten vragen. Omdat de landelijke kanalen van de NPO een must carry-status hebben, zijn aanbieders (bijvoorbeeld KPN en Ziggo) verplicht deze zender aan hun klanten aan te bieden. Dat betekent dat jouw tv-abonnement in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid duurder zal worden. Daarnaast gaat de NPO bij NPO Start meer content tegen betaling aanbieden.

De komende vier jaar is dus iedereen in Nederland met een tv-abonnement verzekerd van de mogelijkheid te kijken naar alle kwalificatiewedstrijden van het Nederlands Elftal.
Wil jij ook niets missen van de prestaties van onze jongens? Vergelijk dan snel de TV en Internet abonnementen van al onze aanbieders met onze postcodecheck en mis geen wedstrijd!

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.