100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Wordt televisie in 2019 duurder?

Woensdag 19 december 2018 3 minuten en 39 seconden leestijd
Laatste update: Dinsdag 26 mei 2020

Wordt televisie in 2019 duurder?

De verwachting is dat je in 2019 meer gaat betalen voor je televisie abonnement. Is de prijs de afgelopen jaren al flink gestegen, voorlopig lijkt dit niet te stoppen. Waarom de prijzen blijven stijgen vertellen we je in dit blog.

Prijsstijging televisie abonnement

De reden waarom er een prijsstijging van je televisie abonnement aan zit te komen is de hogere distributievergoeding die je tv-aanbieder moet gaan betalen aan de NPO, maar ook aan commerciële zenders uit de RTL en Talpa groep. We schreven hier al eerder over in ons blog Verhoging doorgiftevergoeding FOX Sports.

De NPO, maar ook RTL en Talpa krijgen steeds minder reclame-inkomsten binnen. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom zij een hogere distributievergoeding vragen.

Hogere distributievergoeding NPO, RTL en Talpa groep

De NPO valt onder de publieke zenders en ontvangt ieder jaar een bijdrage van de overheid. Dit bedrag vullen zij aan met de inkomsten uit reclame. De overheid heeft besloten om te gaan bezuinigen op de publieke omroepen, zij ontvangen 60 miljoen minder wat het eerste jaar nog wordt gecompenseerd door een eenmalige bijdrage van 40 miljoen. Door de teruglopende inkomsten uit reclame kan de publieke omroep dit zelf niet compenseren. De overheid zette het eerste zetje door de tip de geven dat de NPO een hogere distributievergoeding kan onderhandelen en dat is wat zij nu doen. Op dit moment wordt er €0,42 per abonnement aan de NPO betaald. De verwachting is dat dit op termijn het dubbele zou kunnen worden.

Aanbieders van televisie kunnen hier helaas niet veel aan doen. De mediawet schrijft namelijk voor dat iedere aanbieder van televisie die meer dan 100.000 abonnementen verkoopt verplicht is om de landelijke publieke tv- en radiozenders in het goedkoopste televisie-pakket aan te bieden. Het belastinggeld dat de overheid heeft bezuinigd, lijkt door de consument nu zelf weer betaald te worden.

En dan zijn er nog de RTL en Talpa groep. Aanbieders van televisie zijn niet verplicht deze zenders aan hun klanten aan te bieden, maar gezien het belang van deze zenders voor veel Nederlanders kunnen aanbieder bijna niet anders dan meegaan in de vraag om een hogere distributievergoeding. Net als bij de NPO dalen de inkomsten uit reclame bij RTL en Talpa. Dit proberen zij te compenseren met een hogere distributie vergoeding.

Waarom dalen de inkomsten uit reclame

Lange tijd merkte tv-zenders weinig van de problemen in de advertentiemarkt. Dit is inmiddels veranderd. Er wordt door de consument niet langer alleen naar lineaire televisie gekeken. Streamingdiensten als Netflix en Videoland zijn populair. Er wordt op een andere manier gebruik gemaakt van televisie. De klant kiest er vaker voor eerst op een tablet of telefoon te kijken en daarna pas voor de tv of radio te kiezen. Dit merken de zenders in de kijkcijfers, die worden steeds lager. En daardoor kiezen adverteerders er weer voor om minder budget in reclame op televisie te steken wat tot resultaat heeft dat de inkomsten via reclame dalen.

Illegaal televisiekijken

De steeds hogere kosten voor televisie zorgen ervoor dat er consumenten zijn die ervoor kiezen om illegaal televisie te gaan kijken. Er zijn mogelijkheden om dit te doen, maar het heeft ook een risico. Uiteraard is het niet legaal, maar je kunt er ook veel geld door verliezen. Vaak betaal je vooraf een bepaald bedrag. Wanneer het dan gebeurd dat het illegaal kijken tussentijds wordt stopgezet of de kwaliteit niet goed is ben je je geld kwijt. Daarmee wordt goedkoop opeens duurkoop.

Ook internet wordt duurder

Je gaat niet alleen meer betalen voor televisie, maar ook internet wordt duurder. Internetaanbieders zijn druk aan het innoveren. Delta biedt inmiddels een abonnement aan met een internetsnelheid tot wel 1000Mbps (lees voor meer informatie ons blog Supersnel internet bij Delta). Ziggo is hard op weg ditzelfde te gaan doen en KPN gaat verder met de uitrol van glasvezel internet, waarover je meer leest in ons blog KPN gaat verder met uitrol glasvezel internet. Mooie ontwikkelingen die in deze tijd waarin we steeds meer gebruik maken van het internet geen overbodige luxe zijn. Aan al deze innovaties en ontwikkelingen zit wel een prijskaartje die uiteindelijk weer bij de klant terecht komt.

Wat ga je in 2019 betalen?

Op het moment van schrijven van dit artikel zijn er nog geen prijsstijgingen van de internet providers bekend. Hier kunnen we je dus nog niets over vertellen.

Wel kun je bekijken wat je nu betaald voor internet en tv. Doe onze postcodecheck en ga internet vergelijken. Je ontdekt binnen een minuut wat de mogelijkheden zijn op jouw adres. Misschien kan het wel veel voordeliger? Overstappen is een fluitje van een cent en kan veel opleveren.

 

Bron: TotaalTV

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.