100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Google wil wereldwijd internet uitrollen via ballonnen in stratosfeer

Maandag 17 juni 2013 1 minuut en 36 seconden leestijd

Google wil wereldwijd internet uitrollen via ballonnen in stratosfeer

Google heeft project Loon onthuld. Met dit project wil Google internettoegang aanbieden in regio’s waar dit momenteel nog niet of nauwelijks mogelijk is. Google wil dit bereiken door middel van ballonnen die vanaf twintig kilometer hoogte signaal doorsturen.

Project Loon, dat zijn naam onder andere te danken heeft aan het feit dat Google zelf toegeeft dat het een gek plan lijkt, is onderdeel van Googles X-laboratorium voor experimentele projecten. 

Projectleider Mike Cassidy geeft aan: “voor twee van de drie mensen op aarde is een snelle internetverbinding nog buiten handbereik”. Dit komt onder andere door hindernissen zoals jungles en bergen. Google wil ook deze mensen een snelle internetverbinding bieden met behulp van een vloot ballonnen op twintig kilometer hoogte. 

Google wil de ballonnen besturen door ze omhoog en omlaag te laten bewegen met de winstromen in de stratosfeer mee. De wind zorgt er daarnaast ook voor dat de ballonnen de hele wereld rond gaan. Het bedrijf geeft aan dat het met complexe algoritmes en veel rekenkracht mogelijk is om elke ballon op de juiste plek te krijgen. De ballonnen zijn zo ontworpen dat ze sterker en beter bestand zijn tegen extreme omstandigheden op grote hoogte dan weerballonnen. De ontwerper van de ballonnen is Raven Aerostar, hij is ook de ontwerper van ballonnen voor NASA.

Alle ballonnen staan in contact met elkaar en daarnaast ook met een grondstation. Energie krijgen ze via zonnepanelen die 100W kunnen leveren. Onder de zonnepanelen zit een doos met daarin de elektronica en de accu. Daarboven zijn de antennes bevestigd waarmee de ballon in verbinding staat met de grond en de andere ballonnen. Voor de communicatie wordt gebruik gemaakt van de industrial, scientific en medical- of ism-band en daarvan met name de 2,4GHz- en 5,8GHz-frequentiebanden. De internetsnelheid die geboden kan worden zou vergelijkbaar zijn met die van mobiele 3G netwerken.

Het project bevindt zich nog in de beginfase maar deze week vindt in Nieuw Zeeland een grote test plaats met dertig ballonnen die al door Google zijn losgelaten. Deze ballonnen moeten internettoegang bieden aan vijftig testhuishoudens. Google wil in de toekomst soortgelijke projecten opzetten in landen op dezelfde breedtegraad als Nieuw Zeeland.

 

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.