100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Ziggo-monteurs redden levens

Maandag 05 augustus 2019 1 minuut en 53 seconden leestijd
Laatste update: Maandag 25 mei 2020

Ziggo-monteurs redden levens

Wist je dat Ziggo-monteurs niet alleen iedere dag druk bezig zijn ervoor te zorgen dat je optimaal gebruik kunt maken van je internet, tv en bellen abonnement? Maar dat er inmiddels ook 75 monteurs rondrijden met een AED in hun servicebus!

Op initiatief van Marten-Jan Talens van Ziggo zijn zij in juni 2018 gestart met het ‘hartveiliger’ maken van Nederland. In eerste instantie reden er 25 Ziggo-monteurs rond met een AED in hun servicebus. Inmiddels zijn dit er al 75.

Deze monteur hebben allemaal een reanimatiediploma en zijn opgeleid voor het gebruik van een AED. Met dit apparaat krijgt het slachtoffer van een hartstilstand een elektrische schok wat ervoor moet zorgen dat het hartritme zich herstelt. Daarnaast zijn zij aangemeld als burgerhulpverlener.

Wanneer de Ziggo-monteurs door het land rijden krijgen zij automatisch een oproep via Whatsapp wanneer er in hun buurt een hartstilstand plaatsvindt. Dit kan omdat het oproepsysteem voor burgerhulpverleners via GPS werkt.

Waarom rijden Ziggo-monteurs rond met een AED?

In Nederland krijgen, per jaar, zo’n zevenduizend mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Er zijn inmiddels ongeveer 225.000 burgerhulpverleners. Deze mensen zijn gemiddeld 2,5 minuut eerder bij een slachtoffer dan de hulpdiensten.

In de praktijk is het voor professionele hulpdiensten niet altijd haalbaar om binnen de eerste cruciale minuten na een hartstilstand bij het slachtoffer te zijn. Gemiddeld zijn zij 10 minuten onderweg. Een aantal bedrijven, waaronder Opel en Philips, willen ervoor zorgen dat er in Nederland altijd binnen 6 minuten hulp kan worden geboden. Dankzij Ziggo komt dit voornemen een stukje dichterbij.

En dat dit initiatief de moeite waard is blijkt wel. De Ziggo-monteurs zijn in het afgelopen jaar al 50 keer opgeroepen in levensbedreigende situaties en hebben al 30 keer hulp kunnen bieden. De hulp die de monteurs bieden bestaat niet alleen uit reanimeren. Zij assisteren bijvoorbeeld ook de hulpinstanties en houden omstanders op afstand.

De Ziggo-monteurs zijn blij dat ze naast hun normale werk een belangrijke rol kunnen spelen in levensbedreigende situaties. Natuurlijk kan dit heftig zijn. Ziggo zorgt daarom ook voor goede begeleiding van deze monteurs zowel qua opleiding als nazorg na een oproep.

Het voornemen van Ziggo is om steeds meer monteurs op te leiden voor het gebruik van een AED. Wist je dat Ziggo niet het enige bedrijf is dat hiermee bezig is? Ook onder andere Liander en Telenet onderzoeken de mogelijkheid voor het plaatsen van een AED in de servicebus van hun monteurs. Daarmee komt het doel om binnen 6 minuten bij een slachtoffer van hartfalen te zijn steeds meer dichterbij.

Postcode
Huisnummer
Toevoeging
 

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.