100% onafhankelijk
100% Gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Telecomwaakhond: deel providers is te laks over storingen

Maandag 01 juli 2013 0 minuten en 58 seconden leestijd

Telecomwaakhond: deel providers is te laks over storingen

Een deel van de telecom- en internetproviders heeft onvoldoende aandacht voor storingen en calamiteiten. Dit blijkt uit een onderzoek van het Agentschap Telecom.

Om welke bedrijven het gaat is onbekend maar het Agentschap vindt dit een ongewenste situatie. Het bestuur van 18 tot 23 procent van de aanbieders van telecomdiensten heeft weinig of geen aandacht voor de continuïteit van netwerken en diensten, schrijft het Agentschap Telecom in zijn jaarverslag. Welke providers dit zijn is nog niet bekend.

In strijd met de nieuwe telecomwet beschikt  74 procent van de aanbieders niet over een zogenoemd continuïteitsplan. Van de grotere telecom- en internetproviders heeft ruim driekwart wel een continuïteitsplan. Daarnaast verwacht 41 procent van alle providers een dergelijk plan binnen één tot zes maanden af te hebben. Met ernstige calamiteiten zoals grootschalige uitval van elektriciteit of ict-systemen wordt door de helft van de aanbieders geen rekening gehouden. Van de grote aanbieders is dit slechts 15 procent.

Het Agentschap Telecom vindt dit een ongewenste situatie en geeft aan de impact van incidenten en calamiteiten te willen beperken. Het Agentschap is van mening dat providers op korte termijn in actie moeten komen om hier wat aan te doen. Sinds halverwege 2012 zijn providers verplicht om storingen te melden; er zijn sindsdien 23 grote storingen gemeld waardoor klanten niet konden bellen of internetten.

Vul je postcode in om te zien welke providers leverbaar zijn op jouw adres.