Maandag 19 September 2022 3 minuten en 6 seconden leestijd
Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Dit betekent dat het morgen, dinsdag 20 september, weer Prinsjesdag is. Koning Willem-Alexander leest de plannen van het kabinet voor in de troonrede. Jij kunt dit live meekijken. Wil je weten hoe en waar? Lees snel verder…
Vanwege de renovatie van het Binnenhof, vindt Prinsjesdag plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Jij kunt Prinsjesdag live volgen vanaf 12:25 uur op NPO1 en op NPO2 met gebarentolk. Als je geen tv hebt kun je Prinsjesdag live volgen via het NOS Youtube kanaal, via NOS Facebook, via NOS.nl en via een livestream van Gids.tv. Ook wordt Prinsjesdag besproken in Nieuwsuur om 21:30 uur op NPO2. Heb jij geen tijd om Prinsjesdag op tv te zien maar wil je het wel volgen? Dat kan via de radio. Op Radio1 is Prinsjesdag van 12:00 uur tot 16:00 uur direct te volgen. In de avond kun je het terugluisteren via NPO Radio 1 in het programma ‘Met het oog op morgen’.
Als je deze belangrijke dag helemaal niet kunt volgen via de televisie of de radio kun je de live blog van NOS volgen. De NOS houdt een liveblog over Prinsjesdag bij op NOS.nl en in de NOS app. Je leest hier berichten met updates over de ceremonie maar ook over de politieke gebeurtenissen. Je kunt ook belangrijke momenten terugkijken via video’s op de site en in de app. Ook op Instagram worden belangrijke beeldmomenten gedeeld over de dag.
Normaal gesproken rijdt de Koninklijke stoet met de Gouden Koets, dit jaar zal er gereden worden met een Glazen koets. Dit heeft te maken met de maatschappelijke discussie omtrent sommige delen van de koets. De troonrede symboliseert de start van het nieuwe werkjaar van de Eerste en Tweede kamer. Omdat Prinses Amalia dit jaar 18 is, zal ze ook aanwezig zijn.
Ben je benieuwd naar het programma? Wij hebben het voor jou opgezocht:
In de 17e en 18e eeuw werd de benaming Prinsjesdag gebruikt voor de viering van de verjaardagen van de Prinsen van Oranje. De eerste Prinsjesdag in de betekenis die wij nu kennen vond plaats in 1814. Tot 1848 was de inhoud van de troonrede een zaak van de vorst, na 1848 bepaalden de ministers wat de koning zou zeggen. Vanaf 1930 werd het gebruikelijk om de jaarlijkse openingsdag van de Staten-Generaal Prinsjesdag te noemen. In de grondwet staat op welke dag Prinsjesdag valt, dit is niet altijd de derde dinsdag van september geweest.
Op Prinsjesdag spreekt de Koning in een vergadering van de Staten-Generaal de troonrede uit. In de troonrede geeft de regering aan wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Ook worden de miljoennota en de rijksbegroting gepresenteerd. Prinsjesdag markeert de start van het nieuwe parlementaire jaar.
Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.