100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Nederland relatief veilig op internet

Dinsdag 16 mei 2017 1 minuut en 38 seconden leestijd

Nederland relatief veilig op internet

De meeste mensen zijn zich er inmiddels van bewust dat er risico’s verbonden zijn aan het surfen op internet. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders relatief veilig omgaan met online gedrag.

Hoe meer we online doen op het internet, hoe meer online criminaliteit een ontwikkeling doormaakt. Online criminaliteit, ook wel ‘cybercrime’ genoemd, is een hot topic. Bij online criminaliteit hoort alles wat tegen de wet is en gaat van online pesten, naar oplichterij, en het hacken van websites tot privacy schending. Uit onderzoek van antivirusbedrijf Symantec blijkt dat Nederlandse computergebruikers in 2016 het minst vaak getroffen is door gevallen van online criminaliteit. 

Nederland scoort het laagst op online criminaliteit

Het onderzoek werd uitgevoerd met 20.000 deelnemers uit 21 landen wereldwijd. Ze werden dezelfde vragen gesteld over of ze in het jaar 2016 in contact zijn gekomen met online criminaliteit. Nederlanders scoorden met 14% het laagst op online criminaliteit. Dit percentage vertegenwoordigt ‘slechts’ 2,4 miljoen Nederlanders. De koploper op de lijst is Indonesië. Hier gaf maar liefst 59% van de ondervraagden aan in contact te zijn gekomen met online criminaliteit. 

Prijskaartje online criminaliteit

Hoewel Nederland van de 21 ondervraagde landen het minst in aanraking is gekomen met cybercriminaliteit zijn de kosten die deze vorm van criminaliteit met zich meebrengt niet mis: dit komt neer op nationale kosten van zo’n 157,9 miljoen euro. Verder stelt onderzoekend antivirusbedrijf Symantec dat er in 2016 wereldwijd zo’n 700 miljoen slachtoffers zijn geweest van online criminaliteit. Dit staat voor maar liefst ongeveer 31 procent van de totale bevolking.

Defensie Cyber Commando

Mocht Nederland slachtoffer worden van een grootschalige cyberaanval, dan zijn we in elk geval goed voorbereid. Het Nederlandse leger heeft in 2014 het Defensie Cyber Commando opgericht, speciaal gericht op grootschalige online criminaliteit. De commandant van het DCC, generaal Hans Folmer, zegt te verwachten dat zijn eenheid deel gaat uitmaken van elke militaire missie in het buitenland. De DCC ontwikkelt naast verdedigingsmiddelen ook eigen digitale aanvalswapens zoals virussen en andere malware om troepen van een afstand direct te ondersteunen.

Meer weten over veilig internetten? Lees hier hoe je van ransomware af kunt komen en lees hier drie tips om je wifi-verbinding veiliger te maken.