Wat is het IP-adres van mijn modem?

Donderdag 19 November 2020 3 minuten en 21 seconden leestijd

Wat is het IP-adres van mijn modem?

Het begrip IP-adres ken je vast wel van een computer. Door een IP-adres communiceren smartphones, computers, tablets en andere apparaten met elkaar. Maar wist je dat een router en modem ook een IP-adres hebben? En vraag jij je wel eens af “wat is het IP-adres van mijn router?” In dit bericht vertellen wij je hier alles over.

IP-adres modem/router vinden optie 1

Ben je op zoek naar het IP-adres van je modem of het IP-adres van je router (local wifi IP)? Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te kunnen achterhalen. Een van deze mogelijkheden is het volgen van deze stappen:

1. Zoek uit wat voor modem of router je op dit moment gebruikt
  2. Kijk op het kastje en zie welk merk en typenummer erop staat
  3. Ga naar Google
  4. Vul de modelnaam in en zet in het zoekwoord ‘standaard gateway’ of ‘default gateway’. Bijvoorbeeld: ASUS RT-AC5300 standaard gateway.

Wanneer je deze stappen volgt, zie je 9 van de 10 keer een website waar jij kunt achterhalen wat het IP-adres is van je modem of router. Op deze manier kan je het IP van je modem of het IP van je router achterhalen.

IP-adres modem/router vinden optie 2

Er zijn nog andere manieren om het IP-adres van je router of modem te achterhalen. Nog een manier is het raadplegen van de handleiding van je router. Deze ontvang je van je provider. Daarin kan je vinden wat de standaard gateway van je router is.

Ben je de handleiding kwijt en heb je geen zin om uren te zoeken? In de meeste gevallen kan je de handleiding ook online vinden. Zoek op de naam van je router en zet het woord handleiding of manual erachter. Bijvoorbeeld: Ziggo modem IP-handleiding. Als je de handleiding hebt gevonden is het belangrijk om niet te ver door te bladeren. Het IP-adres van de router of modem staat meestal op één van de eerste bladzijden.

IP-adres modem/router vinden optie 3

Kan je echt nergens de handleiding vinden van je router of van je provider, zowel thuis als online? Dan is er nog een manier om antwoord te krijgen op je vraag: wat is het IP-adres van mijn router? Dat is namelijk om aan de slag te gaan met opdrachtprompt in Windows. Misschien heb je het weleens gezien, een MS-DOS achtige omgeving in een zwart venster met witte tekst. Hoe werkt het?

1. Ga naar start binnen Windows
  2. Kies voor uitvoeren en typ vervolgens de letters cmd

Je krijgt nu een zwart scherm te zien (dit is de opdrachtprompt)

1. Vul hier ‘ipconfig’ in en druk op Enter

Je ziet nu heel veel gegevens over de verschillende netwerkkaarten

1. Heb je een draadloze internetverbinding? Zoek dan naar het stukje ‘Wireless adapter’
  2. Ga naar het kopje ‘Default Gateway’
  3. Hier zie je het IP-adres van je router of het modem

Vaak ziet dit er als volgt uit 92.168.1.1 of 192.168.2.1, maar er zijn ook fabrikanten die een compleet ander IP-adres aan hun router toekennen. Volg de volgende stappen uitvoeren om opdrachtprompt te starten.

Opdrachtprompt achterhalen met Mac

Niet iedereen heeft natuurlijk een Windows computer. Gelukkig kan je op ongeveer dezelfde manier achterhalen wat het IP-adres is van je router en modem. Volg hiervoor de volgende stappen:

1. Klik op het Apple menu (linksboven in je scherm)
  2. Ga naar Systeemvoorkeuren
  3. Klik op Netwerk of gebruik het menu Weergave om Netwerk te selecteren
  4. In Netwerkvoorkeuren selecteer je Ethernet wanneer je een bekabelde verbinding hebt of Wifi (aan de linkerkant)

Thuis internet

Wanneer je in je woning optimaal gebruik wilt maken van het internet en al je apparaten die werken via het internet, is een goede verbinding van belang. Check met de speedtest welke internetsnelheid je nu ontvangt.

Mag het wel wat beter? Dan is een hoger of nieuw internetabonnement misschien een goed idee voor jou. Met onze gratis postcodecheck ontdek je binnen een paar minuten alle mogelijkheden voor jouw adres. Welke internetproviders leveren op je adres en welke pakketten kunnen ze je bieden?