100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Berichtendiensten: Welke zijn er en hoe zit het met de privacy?

Dinsdag 19 Januari 2021 4 minuten en 45 seconden leestijd

Berichtendiensten: Welke zijn er en hoe zit het met de privacy?

De communicatie tussen je vrienden gaat tegenwoordig heel gemakkelijk via Whatsapp, Signal of andere berichtendiensten. Veel van ons kunnen zich een bestaan zonder deze berichtendiensten niet eens meer voorstellen. Maar wat is een berichtendienst nou precies? Welke berichtendiensten bestaan er? Heb je nog wel privacy met het gebruik van deze diensten?

Wat is een berichtendienst?

Een berichtendienst is eenrichtingscommunicatie waarbij gebruik wordt gemaakt van een opslag- of vastleggingsapparaat. Alle teksten, foto’s, video’s of geluidsfragmenten die je verstuurt blijven bewaard in de berichtendienst. Ook de ontvangers kunnen jouw berichten bewaren zolang ze willen. Wanneer je berichten verstuurt moet je je dit altijd realiseren. De berichtendiensten installeer je op je smartphone of tablet in de vorm van een app, zoals Whatsapp en Signal. Via je eigen provider bestaat er ook een berichten dienst, namelijk sms.

Wat is WhatsApp?

WhatsApp is een gratis berichtendienst tussen verschillende mobiele telefoons. In Nederland zijn er maar liefst 11,2 miljoen gebruikers van de dienst. Wereldwijd zijn dit wel 1 miljard gebruikers. WhatsApp maakt gebruik van de internetverbinding van je telefoon (wifi of databundel). WhatsApp werkt als een losse app, maar is eigendom van Facebook. Je kunt met WhatsApp berichtjes versturen naar een persoon of in een groep, maar je kunt ook bellen en videobellen.

Op het moment dat je een bericht met de groep deelt, kan iedereen die in de groep zit het berichtje lezen. Dit wordt veel gebruikt bij gezinnen of bij vriendengroepen.

Wat zijn de nadelen van WhatsApp?

WhatsApp heeft een aantal nadelen en deze hebben vooral te maken met je privacy. WhatsApp is eigendom van Facebook en Facebook heeft een inkomstenmodel dat op advertenties gebaseerd is. Facebook voert studies uit over het gedrag van haar gebruikers en haalt haar inkomsten uit de exploitatie van gebruikersgegevens. Je gegevens worden opgeslagen op de servers van WhatsApp (Facebook) en je communicatie is permanent. Je kunt ook je WhatsApp chatgeschiedenis opslaan met iCloud of Google Drive. Wanneer je dit doet worden je gesprekken versleuteld verstuurd naar de servers van Apple of Google.

We kunnen dus concluderen dat WhatsApp weinig privacy biedt, dit is een van de redenen dat Signal steeds populairder wordt.

Wat is Signal?

Signal krijgt steeds meer nieuwe gebruikers, maar hoe komt deze groei? Wat centraal staat voor Signal is ‘spreek vrijuit’. Signal maakt gebruik van end-to-end encryption. Dit betekent dat de berichten versleuteld worden en alleen de zender en ontvanger de inhoud kunnen lezen. Zelfs Signal kan de berichten niet lezen. Dit zorgt voor een hoge privacy. Signal verzamelt geen locatiegegevens of gegevens over gesprekken. Zelfs de Europese Commissie raadt zijn medewerkers aan om Signal te gebruiken.

Signal heeft vrijwel dezelfde functies als WhatsApp. Je kunt groepsgesprekken maken, video’s of afbeeldingen verzenden, spraakopnames maken, bellen en videobellen.

In tegenstelling tot bij WhatsApp, kun je bij Signal alleen lokaal je chatgeschiedenis opslaan. Je hoeft dus geen back-up te maken in de iCloud of in Google Drive en je hoeft je dus ook geen zorgen te maken dat je gegevens gedeeld worden.

We kunnen concluderen dat Signal, in tegenstelling tot WhatsApp, een hele hoge privacy biedt. Dit is ook de reden waarom Signal steeds populairder wordt.

Welke andere berichtendiensten zijn er?

Naast WhatsApp en Signal zijn er nog tientallen andere berichtendiensten. Een hele bekende is bijvoorbeeld Telegram. Telegram is gratis, werkt snel en is gebruiksvriendelijk. Telegram bevat diverse privacy-opties. Gesprekken lopen over een versleutelde verbinding maar zijn zelf niet versleuteld. Telegram zou dus wel kunnen meelezen. Als je dit niet veilig vindt kun je gebruik maken van de optie ‘secret chat’. Dit zijn versleutelde 1-op-1-gesprekken die alleen op het toestel worden bewaard. Je hebt ook de mogelijkheid om een ‘self destruct’ in te stellen. Hierbij worden berichten na verloop van tijd vernietigd. Ook Telegram biedt dus een hoge privacy.

Wanneer je echt wil letten op je privacy moet je bij de berichtendienst Surespot zijn. Je kunt hier een volledig anoniem account gebruiken omdat je account niet gekoppeld is aan een telefoonnummer of e-mailadres. Je kunt meerdere identiteiten gebruiken op hetzelfde toestel en je kunt berichten compleet verwijderen.

Een andere anonieme app is Threema, waarbij je wel de optie hebt om je account te koppelen aan je telefoonnummer of emailadres. Je kunt deze app gebruiken tegen betaling. Deze app is vooral heel populair in Duitstalige landen. De berichten worden verstuurd via de servers van Threema en nadat ze afgeleverd zijn worden ze ook meteen weer van de server verwijderd.

Zo zijn er nog veel meer berichtendiensten die gebruikt kunnen worden, zoals Wire en Element. Je kunt wel alleen via de berichtendiensten communiceren als de persoon waar je een berichtje naar wilt versturen ook gebruikt maakt van dezelfde dienst.

Er zijn ook veel berichtendiensten die totaal niet veilig zijn. Dit zijn onder andere Facebook Messenger, Viber en WeChat. Deze diensten zijn niet veilig omdat ze veel gegevens verzamelen en zwakke punten in de beveiliging hebben.

Hoe werken berichtendiensten?

De berichtendiensten komen allemaal in de vorm van een applicatie. Je kunt ze dus downloaden via de appstore. Zoals al genoemd bij WhatsApp maken de berichtendiensten gebruik van de internetverbinding van je telefoon. Dat kan via wifi of via je (sim only) databundel. Gebruik je bijvoorbeeld veel WhatsApp of Signal maar heb je thuis nog geen goede internet verbinding? Daar bieden wij de perfecte oplossing voor. Je kunt via onze gratis postcodecheck kijken welke internetproviders er op jouw adres aanwezig zijn. Veel van onze internet providers bieden onder andere een alleen internet pakket aan. Zou je graat internet en tv willen? Dat is bij onze internetproviders ook mogelijk. Doe snel de check en kijk welke provider het beste bij je past!

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking