Bij welke providers kun je gebruikmaken van je eigen router - en hoe?

Woensdag 10 Maart 2021 4 minuten en 27 seconden leestijd

Bij welke providers kun je gebruikmaken van je eigen router - en hoe?

Wanneer jij thuis internet afsluit heb je zowel een modem als een router nodig. Een modem ontvangt het signaal van een internetprovider en zet deze om in een bruikbaar internetsignaal. Door middel van een router kunnen meerdere apparaten op het internet. In de meeste gevallen krijg jij een modem en router (meestal in één) toegestuurd van je internetprovider, maar wat als je gebruik wilt maken van je eigen router? Kan dat en hoe gaat dat in zijn werk? Wij leggen het jou uit in dit kennisbankbericht.

Wil je bij KPN een eigen router instellen of wil je bij Ziggo een eigen router instellen? Dit is beide mogelijk! KPN en Ziggo hebben stap voor stap een handleiding gemaakt met hoe je dit in kunt stellen. Wil je bijvoorbeeld bij T-Mobile een eigen router instellen of bij Caiway glasvezel een eigen router gebruiken? Het is niet helemaal duidelijk of dit mogelijk is. Wij adviseren dan ook om, wanneer jij je eigen router in wilt stellen, bij KPN of bij Ziggo een abonnement af te sluiten.

Wil je weten of KPN en Ziggo leverbaar zijn op jouw adres? Je kunt bij ons de gratis postcodecheck doen. Zo zie je in één oogopslag welke internetproviders internet op jouw adres leveren en welke internetabonnement zij aanbieden. Je hebt de keuze uit ‘alleen internet’, ‘internet en tv’, ‘internet en bellen’ en ‘alles-in-1’.

Hoe stel ik mijn eigen router in bij KPN?

Zit jij bij KPN? Dan kun je je Experiabox vervangen door je eigen router. Maar hoe doe je dat? Je krijgt sowieso altijd een Experiabox in bruikleen bij KPN, dit doet KPN om je te kunnen ondersteunen. Ook kun je gebruik maken van de Tech Desk. Hier werken mensen met passie voor techniek en gadgets die je helpen met alle apparaten die verbonden zijn in je huis. Wil je het helemaal zelf doen? We leggen je hier uit hoe je dat doet.

Het is belangrijk om te weten dat je zelf verantwoordelijk bent voor het instellen van je eigen modem. Ook is het belangrijk om te weten aan welke specificaties je eigen modem moet voldoen, dit kun je zien door de Experia Box aan te sluiten. Nu je weet welke aansluiting je hebt moet je controleren aan welke eisen je modem minimaal moet voldoen. Deze eisen kun je hier vinden bij KPN op de site. Wanneer je het modem hebt aangeschaft moet je het modem instellen. Kijk in de handleiding waar je de verbindingen moet invoeren, en voer vervolgens de instellingen in die bij KPN aangegeven staan (die instellingen vind je hier). Wil je ook vast bellen? Dan moet je ook de SIP instellingen invoeren. Na het voldoen van deze stappen heb jij je eigen router bij KPN ingesteld.

Hoe stel ik bij Ziggo mijn eigen router in?

Het wifi-modem van Ziggo is een modem en router in één. Je kunt wel je eigen router achter het Ziggo modem aansluiten, om zo je wifi-netwerk te vergroten. Het is hierbij belangrijk om te kijken hoe je netwerknaam eruit ziet. Onder het modem staat een sticker met de originele netwerknaam en het originele wachtwoord die je gebruikt om een wifi-verbinding te maken. Dit heb je nodig voor het instellen van je router.

Als eerste moet je verbinding maken tussen je computer en je router (dit kan met een internetkabel of via draadloze wifi). Ben je verbonden? Ga dan naar de instellingenpagina van je router. Dit kun je vaak doen door het adres van je router in te typen in de browser. Je kunt ook even in de handleiding van je router kijken. Ben je op de pagina aangekomen? Je kunt nu je router instellen. Je kiest hierbij voor de AP of Access point instellingen. Wanneer je dit hebt gedaan kun je de router op het Ziggo modem aansluiten. Daarna doe je de kabel van het Ziggo modem bij de losse router in de eerste LAN-poort. Je hebt nu bij Ziggo je eigen router ingesteld. Is het nog niet helemaal duidelijk? Je kunt hier bij Ziggo een uitgebreide handleiding vinden. Hierbij is er per router en stap voor stap uitgelegd hoe je te werk moet gaan.

Wat is het verschil tussen een modem en een router?

Om gebruik te kunnen maken van het internet heb je een modem nodig. Een modem zorgt ervoor dat het binnenkomende signaal van de internetprovider omgezet wordt in een bruikbaar internetsignaal. Ook zorgt dit modem ervoor dat het signaal vanuit je huis weer naar de internetprovider gaat.

De Router zorgt ervoor dat je met meerdere apparaten tegelijk op het internet kunt. De router verzendt pakketjes met data en kiest daarvoor de kortste route. We nemen even als voorbeeld het bekijken van een internetpagina. Deze pagina staat bij een hosting provider bij de server opgeslagen. De router vraagt bij die server het pakketje met data op zodat de pagina voor jou zichtbaar wordt. De router communiceert hierbij met je modem die de aanvraag weer doorstuurt naar je internetprovider.

Tegenwoordig ontvang je vaak een modem en een router in één. Hierbij is de router ingebouwd in het modem.

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste berichten?

Volg ons dan via Social media! Wij zijn te vinden op Facebook, Instagram en Twitter.