Hoe beveilig je je wifi netwerk goed?

Donderdag 15 April 2021 3 minuten en 4 seconden leestijd

Hoe beveilig je je wifi netwerk goed?

Wanneer je gebruik maakt van een laptop, telefoon of computer maak je ook vaak gebruik van een wifi-netwerk. Op de hardware die je gebruikt staan veel persoonlijke dingen. Denk maar even aan je telefoon. Die staat vol met berichtjes, foto’s en video’s. Je wilt niet het risico lopen dat je persoonlijke gegevens gestolen worden. Het is dus belangrijk om je wifi netwerk goed te beveiligen.

Hoe kan ik zelf mijn wifi netwerk beveiligen?

Het belangrijkste wat je kunt doen om je wifi-netwerk veilig te maken is het instellen van een wachtwoord op je netwerk. Je gaat je wifi wachtwoord veranderen. Een wifi wachtwoord wordt ook wel een WPA sleutel genoemd. WPA staat voor Wifi Protected Access sleutel. Tegenwoordig is dit WPA2, de opvolger van WPA en WEP. De WPA en WEP betekenis is dus eigenlijk niets anders dan een oudere versie van het beveiligingsprotocol. Je moet een WPA2 wachtwoord in stellen die moeilijk te raden is. Het is ook belangrijk om je router up-to-date te houden en om al je wifi apparaten te blijven updaten. Door een update te doen ontvang je vernieuwde software. Ze voegen dan nieuwe functies toe en repareren eventuele lekken. Dit zorgt voor een veilige wifi verbinding.

Je kunt ook de naam van je wifinetwerk veranderen. De naam van je netwerk wordt ook wel de SSID genoemd. Routers die vatbaar zijn voor hackers vallen minder snel op als je je wifinetwerk een andere naam hebt gegeven. Om je wifi-netwerk nog beter te beveiligen kun je een aantal dingen uitschakelen, dit zijn:

• Remote access. Remote access is dat je vanaf een externe locatie bij je routerinstellingen kunt. Hiermee zet je je routerconfiguratie open voor het internet, ofwel een potentieel beveiligingsrisico.
  • WPS. WPS staat voor 'Wifi Protected Setup'. Hiermee kun je makkelijk apparaten met elkaar verbinden via een netwerk. Dit kan dan via een knop. Het is wel handig, maar de technologie geeft in veel routers beveiligingsproblemen.
  • UPnP. UPnP staat voor ‘Universal Plug and Play’. Je kunt hiermee apparaten verbinden zonder configuratie. Door de beveiligingsrisico’s kunnen hackers via internet toegang krijgen tot je apparaten.

Het is ook mogelijk om je wifi-netwerk extra te beveiligen met een VPN-verbinding. Een VPN versleutelt het internetverkeer op uw wifi-netwerk en zorgt ervoor dat externe partijen de verbinding niet zomaar kunnen kraken. Wanneer een hacker jouw verbinding wilt inbreken, loopt hij tegen zware beveiliging en encryptie op. Je merkt hier zelf niets van omdat je gewoon kunt internetten als altijd. VPN is dus een sterke beveiliging van je draadloos netwerk. Lees ook onze blog: “Maak je wifi binnen 10 minuten veiliger met deze 3 tips!”.

Wat is wifi?

Wifi is de verzamelnaam voor alle draadloze netwerken. Gegevens worden verzonden en ontvangen door middel van radiogolven. Door middel van deze draadloze verbinding kun jij op je pc, laptop, smartphone en tablet internetten zonder een internetkabel te gebruiken. Het signaal komt via de kabel het huis binnen en door middel van het wifi-modem kun je internetten. De modem zorgt er namelijk voor dat het signaal omgezet wordt naar een bruikbaar internetsignaal. Daarnaast zorgt het modem er ook voor dat het signaal vanuit je huis weer naar je internetprovider gaat.

Heb jij nog geen internet op jouw adres? Je kunt bij ons de gratis postcodecheck doen om te kijken welke internetproviders er internet op jouw adres leveren.

Wanneer je de postcodecheck hebt gedaan zie je ook welke internet abonnementen de providers op jouw adres kunnen leveren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ‘alleen internet’, maar ook voor ‘internet, tv en bellen’. Ook zie je welke internetsnelheid er haalbaar is op jouw adres.