Wat is malware?

Dinsdag 28 augustus 2018 1 minuut en 23 seconden leestijd
Laatste update: Vrijdag 15 mei 2020

Wat is malware?

Veiligheid en privacy is een steeds belangrijker onderwerp. We willen je daarom in dit bericht graag meer vertellen over wat malware is. Het woord malware is een samentrekking van het Engelse malicious software, oftewel kwaadaardige software. En kwaadaardig is het. Malware is namelijk een verzamelnaam voor ongewenste en schadelijke software. Het doel van deze software? Dat is onder andere schade aanbrengen aan je computer en je privacy schenden.

Welke soorten malware zijn er?

Wanneer ik de term ‘virus’ noem komt dat je waarschijnlijk wel bekend voor, maar er zijn nog veel meer soorten schadelijke software die onder de term malware vallen. Zo heb je het Trojaanse paard, de rootkits, ransomeware, roqueware, browser hijackers, keyloggers, adware en spyware.

Wat als je malware op je computer hebt staan?

Raak vooral niet direct in paniek wanneer je malware op je computer ontdekt. Wat je kunt doen is via een zoekmachine naar een oplossing zoeken, maar aan te raden is dit niet. Je komt dan namelijk veel websites tegen die je dure software proberen te verkopen die het probleem niet voor je oplossen. Wat je wel kunt doen is je virusscanner updaten en een volledige scan doen.

Wat kun je zelf doen om malware te voorkomen?

De beste oplossing om malware tegen te gaan is om goede antivirussoftware te installeren. Veel internetproviders bieden dit zelfs aan bij hun internetabonnement. Zo heeft bijvoorbeeld XS4ALL een eigen malwarefilter voor haar klanten en ook Ziggo biedt gratis internetbeveiliging.

Wil je weten wat andere internet providers aan veiligheid bieden voor hun klanten? Doe onze postcode check en ontdek welke providers leverbaar zijn op jouw adres en wat ze voor jou doen op veiligheidsgebied.

Ontdek hoeveel jij kunt besparen op internet (en tv) op jouw adres