100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is spam?

Vrijdag 26 Oktober 2018
Laatste update: Vrijdag 15 Mei 2020 3 minuten en 15 seconden leestijd

Wat is spam?

Ken je dat? Je e-mail inbox zit vol met e-mails waar je helemaal niet om hebt gevraagd. Je ontvangt bijvoorbeeld allerlei nieuwbrieven waarvoor je je niet hebt aangemeld. Dat is spam. Maar spam zijn ook ongewenste reclameboodschappen op websites, appjes of sms’jes. Spam zijn berichten die aan veel meer mensen worden verstuurd dan de grote van de doelgroep is. Je zou het kunnen zien als schieten met hagel. Als 1 procent van de ontvangers een aankoop doet worden de kosten van de spam mail er al uit gehaald.

Spam is dus eigenlijk een verzamelnaam voor ongewenste berichten. Spam is ook wel bekend onder de namen Unsolicited Commercial E-mail en Unsolicited Bulk e-mail.

De geschiedenis van Spam

Al op 3 mei 1978 werd het allereerste spam bericht verstuurd. Dit bericht kwam vanaf marketingmedewerker Gary Thuerk van Digital Equipment Corporation, nu bekend als Compaq. In verband met de lancering van nieuwe modellen computers verstuurde hij een aankondiging voor een open huis. Hij verstuurde dit naar iedereen aan de westkust van Amerika via ARPANET. ARPANET is de voorloper van het huidige internet. Zo is het versturen van spam geboren.

Waar komt de naam spam vandaan?

Ken je nog de ingeblikte ham Smac? In andere landen heet dit Spam. Jaren terug wilden de Engelse komieken van Monty Python sluikreclame in televisieprogramma’s aan de kaak stellen. Dit deden zij met een sketch waarbij een echtpaar in een lunchroom wat gaat eten. Aan alle gerechten werd spam toegevoegd en er werd door een groep Vikingen “Spam, spam, spam, spam. Lovely spam! Wonderful spam” gezongen. Daardoor was het voor het echtpaar in de lunchroom niet meer mogelijk een normaal gesprek te voeren. Dit is te vergelijken met je e-mail inbox die volloopt met spam berichten en waar je niet meer weet waar je moet beginnen met lezen.

Tegenwoordig wordt het luxere en betere ‘ham’ vaak gebruikt voor berichten die je wel graag ontvangt.

Mag spam wel?

Nee, spam mag niet. Er zijn regels die het verbieden om zomaar ongevraagd e-mailberichten te versturen. Je moet hier toestemming voor geven of het bericht moet een duidelijke toegevoegde waarde hebben. Bijvoorbeeld een bevestiging van de bestelling die je net hebt gedaan of een e-mail met daarin de datum waarop het product wordt geleverd.

Daarnaast moet iedere e-mail een opt out mogelijk hebben. Opt out is het afmelden voor een nieuwsbrief. Vaak vind je deze optie onderaan de nieuwsbrief. Let op! Komt de nieuwsbrief niet van een vertrouwde partij? Klik dan niet in het bericht en ook niet op de ‘afmeldknop’. De e-mail kan afkomstig zijn van internetcriminelen die bijvoorbeeld proberen schadelijke software op je computer te installeren of je wachtwoorden te stelen.

Wat kun je zelf doen tegen spam?

Koop allereerst nooit een product via een spam bericht. Wanneer je dit wel doet beloon je deze manier van adverteren en blijft spam bestaan. Pas ook op met het achterlaten van je e-mailadres op websites. En stuur nooit een reactie op een spam bericht. De spammer weet dan dat je e-mailadres bestaat en gaat je nog meer bestoken met spam.

Maak daarnaast gebruik van een spamfilter. Een spamfilter is een programma dat je op je computer kunt zetten en die je beschermt tegen spam. Dankzij de filters komt er geen spam in je e-mail inbox terecht of het filter zet de spam in een apart postvak. Veel internet providers hebben tegenwoordig een standaard spamfilter ingebouwd. Infomeer hiernaar voordat je zelf een spamfilter aanschaft.

Veiligheid is sowieso belangrijk en speelt ook hier een belangrijke rol. Zorg dus voor een goede firewall op je computer. Ook goede firewalls worden door internet providers aangeboden. Soms zijn deze gratis bij je internet abonnement of betaal je hier een kleine bijdrage voor.

Benieuwd wat de verschillende internet providers jou kunnen bieden aan beveiliging van je computer? Doe de postcodecheck en ontdek binnen een minuut wat de mogelijkheden zijn op jouw adres.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking