100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Prijzen internet

Donderdag 27 December 2018
Laatste update: Zaterdag 12 December 2020 4 minuten en 34 seconden leestijd

Prijzen internet

Internet krijgt een steeds grotere rol in ons leven. We maken met z’n allen steeds meer gebruik van het internet. Gebruikte je het internet voorheen vooral via je pc of laptop, sinds de komst van de smartphone en tablet zijn de mogelijkheden van het gebruik van het internet flink gegroeid. Daar komt nog bij dat steeds meer producten in ons huis zogenaamd ‘smart’ zijn. Deze smart home producten zijn allemaal gekoppeld aan het wifi-netwerk. Zo zet je nu op een koude dag je slimme thermostaat onderweg al een paar graden hoger zodat je in een warm huis binnenkomt, gaan de lampen vast aan als de zon ondergaat en kun je zelfs je oven alvast voor laten verwarmen. Vervolgens een avond lang naar je favoriete serie kijken op Netflix of Videoland, bij voorkeur nog even in 4K, is ook mogelijk dankzij het steeds snellere internet. Maar ook ‘gewoon’ tv kijken verloopt steeds vaker via internet dankzij interactieve televisie.

Al deze apparaten en toepassingen in huis maken dus gebruik van het internet. Het gevolg is dat je veel meer data verbruikt dan een paar jaar terug. Niet alleen in zijn totaliteit, maar je verbruikt ook meer tegelijkertijd (bandbreedte). Dat aan al dit internetgebruik ook kosten zitten wist je natuurlijk al, je betaalt immers maandelijks je factuur. De internetprijzen die je moet betalen verschillen per provider en zijn afhankelijk van het gekozen pakket. Hoe hoger je internetsnelheid, hoe hoger de prijzen doorgaans zijn.  

Prijzen internet stijgen, maar waarom?

Over de afgelopen jaren zijn de prijzen van internetpakketten meerdere keren gestegen. Doorgaan gaat dit maar om een paar euro’s per keer, maar over een verloop van een paar jaar kan het toch snel een behoorlijk verschil maken. Omdat we met z’n allen steeds meer gebruik maken van het internet zijn internet providers druk bezig met het innoveren van hun netwerk. Ziggo is bijvoorbeeld nog steeds druk bezig met hun ‘netwerk van de toekomst’ en biedt het bedrijf je thuis een internetsnelheid van tot wel 1000Mbps aan te kunnen bieden dankzij glasvezel internet. Iets wat een bedrijf zoals Delta ook al doet trouwens. Meer en meer internetproviders zijn bezig om hun netwerk steeds sneller te maken. Zo kun je bij vrijwel iedere provider inmiddels wel gebruik maken van glasvezel, doorgaans over de netwerken van dus Ziggo, KPN en T-Mobile. Zo is de verwachting dat in 2021 ruim drie miljoen huishoudens in Nederland al gebruik kunnen maken van glasvezel.

wegwerkzaamheden in de stad 

Het doorvoeren van al deze ontwikkelingen kost de betreffende providers natuurlijk geld. Dan hebben we het niet over een paar tientjes, maar een stad voorzien van glasvezel kost vele tientallen miljoenen. Zo is KPN bijvoorbeeld van plan om de komende jaren liefst 3,5 miljard euro te investeren in vernieuwing van hun netwerk, waardoor er in 2025 ongeveer 5,3 miljoen huishoudens aangesloten moeten zijn op het glasvezelnetwerk. Uiteindelijk moet dit doorgroeien tot 6,3 miljoen (ongeveer 80% van alle huishoudens in Nederland). Dit is dan ook direct de reden dat de internetprijzen stijgen. Ook providers zijn immers simpelweg bedrijven die winst moeten maken en daarom worden deze kosten verwerkt in de abonnementskosten.

Daarnaast gaat het gemiddelde dataverbruik in huis omhoog door alle eerder genoemde toepassingen, ook dat wordt verrekend in de kosten. De kans zit er dus best in dat de kosten de komende jaren nog wel vaker wat zullen stijgen. Dat lijkt misschien vervelend, maar we hebben daar ook de voordelen van. Dankzij de stijgende internetprijzen krijgen providers ademruimte om verder te ontwikkelen en innoveren en dat zorgt er weer voor dan je sneller en nog betrouwbaarder internet gaat ontvangen.

Glasvezel in de grote steden blijft lastig

Ook in de grote steden in Nederland wordt er hard gewerkt aan een stabiel en snel glasvezelnetwerk voor iedereen. Zo is de verwachting dat (bijna) alle inwoners van bijvoorbeeld Tilburg en Arnhem de komende jaren gebruik zullen kunnen maken van een glasvezel aansluiting. Het aanleggen van dit netwerk blijft echter lastig in de grote steden. Dit omdat de aanleg van glasvezel logistiek gezien de nodige uitdagingen met zich meebrengt in de drukke stad. Zo kan niet zomaar pakweg de halve binnenstad van Amsterdam open worden gelegd zonder dat dat voor grote verkeersproblemen zorgt. Toch is de verwachting dat de grote steden mondjesmaat toch echt voorzien zullen gaan worden van een glasvezelnetwerk. Ze kunnen simpelweg niet achterblijven. Met de innovaties die steeds meer in een stroomversnelling komen is het simpelweg ook noodzakelijk in de (nabije) toekomst. Hierbij wordt er vaak begonnen in de buitenwerken met het aansluiten en beweegt men langzaam richting de binnenstad.

Ook in de buitengebieden blijven de innovaties vaak een beetje achter. In deze gebieden hebben er simpelweg zo weinig mensen profijt van, dat ze niet vooraan staan wanneer de prioriteitenlijstjes opgemaakt worden.

Wat kost snel internet op jouw adres?

Wat er precies met de internetprijzen gaat gebeuren in 2021 en daarna is op het moment van schrijven natuurlijk nog niet bekend. Ben jij benieuwd welke internetnetsnelheid er bij jou thuis behaald kan worden en of je niet te veel betaalt voor je huidige verbinding? Doe dan onze postcode check en ontdek wat de mogelijkheden zijn op jouw adres. Bovendien laten we meteen zien wat voor snelheden anderen bij jou in de buurt halen, zodat je direct weet of je wel een optimale verbinding hebt momenteel. Het kost je maar een minuut en je kunt er misschien wel veel geld mee besparen of gaan profiteren van een veel snellere verbinding.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking