100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Een duurzame sim only, is dat mogelijk?

Dinsdag 7 Mei 2024 5 minuten en 1 seconde leestijd

Een duurzame sim only, is dat mogelijk?

Welke ecologische impact heeft een mobiele provider?

Mobiele providers verbruiken in eerste instantie vooral veel elektriciteit, zeker wanneer het een provider met een eigen netwerk betreft. We hebben het hier over de ‘grote 3’ in Nederland: KPN, VodafoneZiggo en Odido. Zo geeft KPN aan dat 85% van de energie die zij gebruiken stroom is. Het restant aan energie dat verbruik wordt is met name gas voor de verwarming van kantoorpanden en winkels. Daarnaast worden er fossiele brandstoffen verbruikt door auto’s, vrachtwagens en machines bij het transport en in de logistiek.

Duurzame innovaties telecomwereld

In Nederland kunnen we over het algemeen spreken over een aantal innovaties die toegepast worden door mobiele providers om duurzaamheid te bevorderen. Waar kun je dan aan denken?

  1. Hernieuwbare energie: Zoals gezegd verbruiken mobiele providers vooral veel stroom. Veel mobiele providers kiezen daarom inmiddels voor hernieuwbare energie voor zowel hun netwerk als hun faciliteiten, zoals winkels en kantoren. Je kunt hierbij denken aan zonne-energie op de daken van kantoren en het gebruik van windenergie.
  2. Moderne technologie: Providers blijven investeren in hun netwerken en infrastructuur. Dat is natuurlijk ten eerste om het te verbeteren voor hun gebruikers en zo de tevredenheid te verhogen, maar er wordt zeker ook geïnvesteerd met het oog op duurzaamheid. Er wordt geïnvesteerd in energiezuinige apparaat en slimme energiebeheersystemen om het energieverbruik te optimaliseren en dus te verminderen.
  3. Recycling e-waste: Veel providers zetten zich in om e-waste (elektronisch afval) te verminderen. Zo is het doorgaans mogelijk om bijvoorbeeld je oude telefoon, tablet of andere apparaten in te leveren, waarna de provider ervoor zorgt dat ze worden gerecycled. Dat is immers veel beter dan je telefoon simpelweg in de prullenbak te gooien! Dit zorgt er niet alleen voor dat er minder milieuvervuiling is, maar zorgt er ook voor dat waardevolle en zeldzame materialen in de apparatuur kan worden hergebruikt. Wist je namelijk dat je smartphone onder andere koper, zilver, palladium, platina en goud bevat?
  4. Klimaatneutraal ondernemen: Sommige providers hebben als doelstelling om volledig klimaatneutraal te ondernemen door ten eerste hun CO2-uitstoot te verminderen en daarnaast de resterende uitstoot te compenseren door extra investeringen. Zo wordt er geïnvesteerd in hernieuwbare energie of bosbehoud. Onderaan de streep is het op deze manier mogelijk om een nettoresultaat van nul CO2-uitstoot te bereiken.

Hoe werken de verschillende providers aan duurzaamheid?

Omdat het grootste gedeelte van de uitstoot van providers elektriciteit is die verbruikt wordt voor met name de netwerken, kiezen we ervoor om ons te focussen op de grote drie providers met een eigen netwerk. Zij kunnen immers de grootste impact bereiken met hun inspanningen. Hoe proberen KPN, VodafoneZiggo en Odido zichzelf te onderscheiden op het gebied van duurzaamheid?

KPN en duurzaamheid

Zoals eerder al kort benoemd is 85% van het energieverbruik elektriciteit, waarbij de provider gebruik maakt van 100% groene stroom. De uitstoot door het gebruik van gas en brandstof binnen KPN wordt gecompenseerd door te investeren in bosbouw en zogeheten “Gold Standard”-certificaten. KPN is daarmee onderaan de streep al bijna 10 jaar volledig klimaatneutraal. Niet voor niets werd KPN ook al 5 jaar op rij uitgeroepen tot het meest duurzame telecommerk in Nederland door de Sustainable Brand Index.

KPN werkt daarnaast actief aan de recycling van hardware. Dit betekent dat je als klant je hardware kunt laten recyclen door KPN, maar KPN ook alle hardware die zij zelf gebruiken op een duurzame manier recyclet.

VodafoneZiggo en duurzaamheid

Kijken we naar VodafoneZiggo (met Vodafone als mobiele provider) dan zien we dat de eerste focus hier met name ligt op je telefoon een langer leven geven. Vodafone gelooft namelijk dat we met kleine stapjes samen het grootste verschil kunnen maken. Het focust zich hierbij op vier pilaren:

  1. Reuse: Kies voor een refurbished telefoon in plaats van een nieuw model.
  2. Repair: Is er iets mis met je telefoon of heb je hem laten vallen? Dan hoef je niet altijd meteen een nieuwe kopen, kijk eerst of hij nog gerepareerd kan worden. Vodafone kan dit zelfs voor je regelen.
  3. Recycle: Heb je een nieuwe telefoon? Lever je oude toestel dan in om hem te laten recyclen, in plaats van hem ergens in een laatje op te bergen of in de prullenbak te gooien. Het is zelfs soms mogelijk om dan korting te krijgen op een nieuw model.
  4. Reduce: Je hoeft niet per se iedere twee of drie jaar een nieuwe telefoon te kopen. Een moderne telefoon kan veel langer mee. Vodafone geeft actief tips voor het verlengen van de levensduur.

Vodafone werkt daarnaast ook binnen het eigen bedrijf aan duurzamer ondernemen.  Dit doen ze op een aantal manieren:

  • Vodafone investeert in Gold Standard gecertificeerde klimaatprojecten om hun CO2-uitstoot te compenseren en daarnaast in een windenergiepark in Turkije.
  • Vodafone kiest voor hun producten en in de logistiek steeds meer voor biologisch afbreekbare producten.
  • Vodafone probeert ook om überhaupt minder verpakkingen te gebruiken en hier efficiënt mee om te gaan.
  • Communicatie met Vodafone gaat vrijwel uitsluitend digitaal en zo min mogelijk op papier.

Odido en duurzaamheid

Odido maakt voor de operatie van het bedrijf gebruik van duurzame windenergie en heeft daarnaast 300 zonnepanelen geplaatst op hun hoofdkantoor en een datacenter. Het netwerk draait daarmee op 100% hernieuwbare energie. Odido heeft zichzelf als doelstelling opgelegd om de eigen uitstoot van broeikasgassen voor 2028 met 90% te verminderen.

Odido streeft er bovendien naar om de levensduur van producten te verlengen. Dit noemen ze in hun eigen woorden de “Recycle movement”. Er wordt daarnaast minder materiaal gebruikt voor hun eigen producten.

Een andere manier hoe Odido werkt aan duurzamer ondernemen is het gebruik van energiezuinige en groene materialen en producten in hun winkels. Zo is de bedrijfskleding van biologisch katoen en bestaan de winkelontwerpen en verpakkingen uit gerecyclede materialen.

Sim only duurzame keuze

Wil jij zelf ook aan de slag met duurzamer leven? Dan is het altijd verstandig om te kiezen voor een sim only in plaats van een abonnement met toestel. Zolang je toestel nog prima werkt kan hij namelijk zeker nog wel een tijdje mee!

Sim only vergelijken

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking