Hoe ziet de toekomst van sim only eruit?

Dinsdag 7 Mei 2024 3 minuten en 50 seconden leestijd

Hoe ziet de toekomst van sim only eruit?

Zijn er innovaties in sim only?

Een sim only was ooit in feite niet meer dan een prepaid abonnement met vaste maandelijkse kosten. Inmiddels bestaan sim only abonnementen echter uit zeer uitgebreide pakketten, met bijvoorbeeld onbeperkte data, internationaal bellen en zelfs inclusief streamingdiensten. De innovatie zal echter niet hier stoppen. Providers blijven kijken naar nieuwe manieren om meer waarde te bieden voor hun (potentiële) klanten. Voor de komende jaren verwachten we bij ProviderCheck.nl twee belangrijke innovaties:

1. Personalisatie: Alles wordt meer en meer op maat gemaakt en gepersonaliseerd naar jouw wensen. Naar verwachting zullen ook sim only abonnementen in de nabije toekomsten nog meer gepersonaliseerd worden. Hierdoor kunnen providers nog beter tegemoetkomen aan jouw specifieke behoeften. Zo kies je uit een menu van opties, data-only plannen voor specifieke devices zoals een tablet of auto en abonnementen voor onbeperkt bellen naar specifieke landen.
  2. Delen van data: Een opkomende trend is het delen van data tussen verschillende apparaten en ook verschillende gebruikers. Denk bijvoorbeeld aan gezinnen of een studentenhuis. Zo is het als gezin mogelijk om één grote databundel te nemen die flexibel verdeeld kan worden tussen verschillende apparaten en gezinsleden. Een voorbeeld hiervan is Vodafone Red Together.

E-sim wordt steeds vaker toegepast

Steeds meer aanbieders stellen hun diensten beschikbaar via een zogeheten e-sim. Dit staat voor ‘embedded sim’ en het vervangt de fysieke simkaart door een chip rechtstreeks in je smartphone of tablet. Dit opent een behoorlijk aantal nieuwe mogelijkheden.

Lees ook: wat is een e-sim?

Zo kun je met een e-sim eenvoudig van provider wisselen zonder dat je daadwerkelijk een fysieke simkaart in je toestel wisselt. Dit is vooral handig wanneer je veel reist of als je regelmatig van telefoon wisselt.

Daarnaast is het met een e-sim voor de provider mogelijk om hun dienstverlening opnieuw vorm te geven. Een voorbeeld hiervan zijn dynamische abonnementen die zich aan kunnen passen aan het gebruikspatroon van jou als gebruiker. Een provider kan zo bijvoorbeeld experimenteren met gepersonaliseerde aanbiedingen op basis van jouw specifieke behoeften.

Familie abonnementen

We bespraken het eerder in dit artikel al kort, maar familie-abonnementen zijn aan een opmars bezig. Gezinnen hebben namelijk vaak meerdere mobiele abonnementen nodig, wat onderaan de streep leidt tot hoge kosten en ook een warboel aan facturen. Dankzij een familie abonnement is het mogelijk om alle abonnementen binnen het huishouden te bundelen in één abonnement, waarbij de data en de voordelen worden gedeeld.

Familie abonnementen zijn onderaan de streep vaak goedkoper dan een aantal losse abonnementen. Bovendien krijg je bij een familie abonnement vaak extra voordelen, zoals gedeelde streamingdiensten en extra data. Ook kun je data delen, zodat het ene gezinslid het andere gezinslid kan helpen als zijn of haar bundel op is, terwijl de ander het toch niet gebruikt.

En speciaal voor ouders met tieners die de hele dag met hun smartphone bezig zijn: met een familie abonnement is het mogelijk om toezicht te houden en het verbruik te beperken tot een bepaald maximum (zelfs per dag).

Innovaties op de langere termijn

Dan zijn er nog een aantal zaken waarvan we bij ProviderCheck.nl verwachten dat dit over enkele jaren echte trends zullen worden:

1. Meer 5G: De uitrol van 5G zorgt voor snellere en betrouwbaardere verbindingen, waardoor de vraag naar abonnementen met grote data-pakketten toe zal nemen. Ook zal het aantal providers dat 5G-abonnementen aanbiedt naar verwachtingen uit gaan breiden, waar dit momenteel alleen mogelijk is bij KPN Mobiel, Vodafone en Odido.
  2. Slimme apparaten: De opkomst van het Internet of Things en smart homes zal naar verwachting gaan leiden tot een groeiende vraag naar sim only abonnementen specifiek voor deze apparaten. Denk aan wearables, huishoudelijke apparaten, laadpalen, beveiligingsapparatuur en connected auto’s.
  3. Groene initiatieven: Ook in de telecomsector wordt duurzaamheid steeds belangrijker. We verwachten dat in de toekomst meer zogeheten ‘groene’ sim only abonnementen op de markt zullen gaan komen. Dit zijn abonnementen ontwikkeld met een focus op efficiëntie van energie en milieuvriendelijkheid.

Hoe denk jij dat de toekomst van sim only eruitziet?

Sommige trends zijn nu al duidelijk zichtbaar, andere zijn echt nog toekomstmuziek. Toch is het interessant om daar af en toe eens over te filosoferen. Niet alleen omdat dat leuk is, maar ook omdat je hier bij het afsluiten van een nieuw tweejarig abonnement er wellicht al enige rekening mee kan houden. Hoe denk jij dat de toekomst eruit zal gaan zien? Laat het ons vooral weten!

Dan even terug naar het heden. Ben je op zoek naar de beste sim only aanbieding van het moment? Maak dan vrijblijvend gebruik van onze sim only vergelijker!