100% onafhankelijk
100% gratis
Vragen? 088 3232 032

Is unlimited data écht unlimited bij sim only?

Vrijdag 29 September 2023 3 minuten en 23 seconden leestijd

Is unlimited data écht unlimited bij sim only?

Wat is unlimited data?

Een unlimited data abonnement is een mobiel telefoonabonnement dat geschikt is voor de echte grootverbruikers. Je zit hierbij niet meer vast aan een bepaalde databundel, hier zit dan geen maximum aan. Er is geen limiet die je kunt overschrijden.

Met een unlimited data abonnement kun je zonder zorgen buitenhuis gebruikmaken van streamingdiensten, social media, internet of al je favoriete apps. Je bent niet ineens onbereikbaar omdat je bundel op is. Dit maakt deze abonnementen populair bij mensen die veel onderweg zijn met het openbaar vervoer of wanneer je op school of op je werklocatie geen toegang hebt tot wifi.

Let er wel op dat unlimited data in theorie unlimited is, maar dat er wel enkele gebruiksvoorwaarden aan worden gesteld. De redenen hiervoor kunnen zijn:

  • Fair use policy om misbruik te voorkomen.
  • Snelheidsbeperkingen bij zeer veel gebruik om netwerkcongestie (overbelasting) te voorkomen.
  • Vaak niet unlimited in het buitenland, zeker niet buiten de EU, omdat de kosten voor een provider zeer hoog zijn.

Sim only unlimited data

Heb je al een mobiele telefoon, maar wil je toch overstappen op een unlimited data abonnement, dan is het slim om te kiezen voor een sim only unlimited data abonnement. Je hebt hierbij vrije keuze uit providers en de telefoon die je gebruikt voor je abonnement. Bovendien is het een flinke besparing om je maandelijkse abonnementskosten.

Het is eventueel ook mogelijk om een sim only met unlimited data te nemen met alleen data en zonder belminuten. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld een iPad met een sim hebt, waarmee bellen of sms’en niet nodig is.

Vaak wordt er gedacht dat een unlimited data abonnement erg duur is. Het is echter zeker niet het geval dat dit veel duurder is dan een regulier abonnement. In onze sim only vergelijker vind je abonnementen met unlimited data al vanaf €10 per maand.

Hoeveel GB is onbeperkt internet?

In theorie is een unlimited data abonnement ook echt onbeperkt, wat betekent dat je zoveel data kan verbruiken in een maand als je zelf wilt. Er is echter wel een kanttekening, met name wanneer je zeer veel data verbruikt in een hele korte tijd. Veel providers hebben hier toch enkele gebruiksvoorwaarden aan gesteld om beperkingen op te kunnen leggen. Die voorwaarden verschillen echter per provider. We vertellen je hieronder hoe dat zit met de drie grootste providers:

  • KPN Unlimited: Bij KPN Mobiel is je internetbundel in Nederland in de praktijk inderdaad onbeperkt. Het is echter wel zo dat wanneer je 8GB hebt verbruikt in één dag (tussen 0.00u en 23.59) je handmatig extra data aan moet vragen in pakketten van 2GB. Je kunt anders wel blijven internetten, maar de snelheid wordt zeer laag. Je kunt dit onbeperkt blijven doen, maar het vereist wel een extra handeling. Dit is om misbruik te voorkomen van bijvoorbeeld een bot- of cryptonetwerk (Fair Use Policy). Daarnaast is het wel zo dat je buiten Nederland, maar binnen de EU, maximaal 25GB per maand kunt roamen. Bij een groter verbruik is de snelheid wederom veel lager.
  • Vodafone Unlimited: Vodafone werkt op een vergelijkbare manier. Hier verhoogt Vodafone automatisch je bundel met 2GB wanneer je in één dag 10GB hebt verbruikt. Heb je deze 2GB ook verbruikt, dan moet je ook bij Vodafone telkens handmatig 2GB extra aanvragen. In het buitenland, maar binnen de EU, geldt een limiet van 40GB.
  • Odido Unlimited: Ook bij Odido Mobiel unlimited, voorheen T-Mobile Unlimited krijg je 10GB per dag, waarna je deze onbeperkt kunt blijven verhogen met 2GB per keer. Binnen de rest van de EU geldt dat je maximaal 35GB per maand kunt gebruiken. Weet je niet zeker of een unlimited data abonnement iets voor jou is of heb je het slechts zeer tijdelijk nodig? Dan is het goed om te weten dat je het bij Odido kunt uitproberen voor €3,50 per maand.

Vrijwel alle providers hanteren dergelijke voorwaarden om misbruik en overbelasting van het netwerk te voorkomen. Wil je graag unlimited data sim only abonnement vergelijken? Ga dan naar onze vergelijker!

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking