100% onafhankelijk
100% gratis
Vragen? 088 3232 032

Streaming providers

Streaming nieuws

Waarom kiezen voor TV Only?

Irriteer jij je ook altijd zo aan die reclame onderbrekingen als je een film kijkt? En wat dacht je van een week moeten wachten op een nieuwe aflevering van je favoriete serie na die spannende cliffhanger? Gelukkig kun je nu zonder onderbrekingen naar films kijken en kun je de hele dag series bingewatchen. En dat alles dankzij de komst van streamingdiensten.
 

Wat zijn streamingdiensten?

Een streamingdienst is een soort software die het mogelijk maakt om op een makkelijke manier media naar een gewenst apparaat te streamen.

Streamingdiensten als Netflix, maar ook Videoland en Disney Plus bieden een app. Die zet je op je smartphone, tablet of laptop. Je kunt direct op die devices kijken, maar heb je liever een groot scherm? Stream dan met behulp van een Google Chromecast of Apple TV alles wat je wilt kijken naar je tv. Heb je een Smart TV? Bij nieuwere modellen staan de apps van de verschillende streamingdiensten vaak al voorgeprogrammeerd en anders kun je ze in veel gevallen downloaden en zo direct vanaf je tv kijken.
 

Geschiedenis streamingdiensten in Nederland

In 2010 was Videoland de eerste streamingdienst in Nederland en we konden vanaf toen een video on demand abonnement bij hen afsluiten, oftewel een tv only abonnement.

In september 2013 begon Netflix met het aanbieden van hun diensten. Zij zijn momenteel de grootste streamingdienst in ons land. En het houdt niet op, er worden nog steeds nieuwe streamingdiensten uitgerold, wat de keuze voor de juiste dienst voor jou niet makkelijker maakt en voor versnippering zorgt.

Sinds de komst van streamingdiensten is er veel veranderd. Er wordt, vooral door jongeren, steeds minder gekozen voor een traditioneel tv abonnement en steeds meer online tv gekeken.
 

Wat bieden de verschillende streamingdiensten?

Streamingdiensten bieden graag een zo uniek mogelijk aanbod. Daarom maken zij bijvoorbeeld afspraken met filmstudios zodat ze films en series exclusief aan kunnen bieden. Voorheen had Netflix een groot aanbod aan Disney films, maar sinds de komst van Disney Plus verdwijnt er steeds meer Disney aanbod op Netflix.

Om minder afhankelijk te zijn van andere partijen kiezen veel streamingdiensten ervoor om hun eigen Originals te maken. Dit zijn films, series en documentaires die alleen voor hun eigen platform worden gemaakt. Bekende voorbeelden van Netflix Originals zijn bijvoorbeeld ‘House of Cards’, ‘Stranger Things’, ‘Orange is the New Black’, ‘Lupin’ en ‘The Crown’.

Welke streamingdiensten zijn er in Nederland?

In 2010 was Videoland de eerste streamingdienst in Nederland en het aantal streamingdiensten in Nederland bleef daarna flink groeien met streaming diensten als Amazon Prime Video en Apple TV+. In 2021 volgde Discovery Plus. Begin 2022 kwam de Scandinavische streamingdienst ViaPlay naar Nederland, zij bieden onder andere de formule 1 aan. Naast ViaPlay kwam ook HBO Max begin 2022 naar Nederland.

Veel Nederlanders hebben bij meerdere streamingdiensten een abonnement. Met zoveel verschillende streaming diensten en versnippering in het aanbod wordt de keuze voor een streamingdienst steeds lastiger. Gelukkig bieden veel diensten je een gratis proefperiode aan zodat je de streamingdienst eerst kunt proberen voordat je een abonnement afsluit. Maar voor welke dienst kies je dan? Wij lichten hieronder een aantal streamingdiensten voor je toe:

Videoland abonnement

De streamingdienst waar het in Nederland allemaal mee begon. Je kent Videoland misschien nog wel als videotheek. Door de komst van het internet werden er steeds meer films gedownload en werden video-on-demand diensten beschikbaar. Dit zorgde voor het faillissement van Videoland in 2010. Videoland werd overgenomen en ging verder als streamingdienst.

In 2013 werd RTL eigenaar van de digitale tak van Videoland en deze samenwerking is er nog steeds. Dankzij deze samenwerking kun je veel RTL programma’s met een Videoland abonnement alvast vooruit kijken, denk bijvoorbeeld aan Goede Tijden Slechte Tijden.

Videoland heeft ook eigen Originals, de eerste was Zwarte Tulp, daarna volgde onder andere Nieuwe Buren, De 12 van Oldenheim en Meisje van Plezier. Omdat deze series zo’n succes waren werden ze later ook op RTL zelf uitgezonden.

Netflix abonnement

Netflix is de streamingdienst met de meeste abonnees in ons land. Deze Amerikaanse dienst opereert wereldwijd. Wist je dat het aanbod op Netflix per land verschilt? Dat heeft onder andere te maken met de rechten op films, series en documentaires.

Waarom zou je kiezen voor een Netflix abonnement? Zij hebben een groot aanbod aan films en documentaires, maar de grootste reden zijn de Orginal Netfilx series. Op welk kantoor wordt er bij het koffieapparaat niet gesproken over Netflix series als Narcos, La casa de papel en de eerste Nederlandse Original Netflix serie Undercover?

Disney Plus abonnement

Nederland was in september 2019 samen met thuishaven Amerika het eerste land waar Disney haar streamingdienst uitrolde. In eerste instantie met een gratis testperiode en vanaf november kon er een Disney Plus abonnement worden afgesloten. De keuze om Disney Plus in Nederland als eerste Europese land uit te rollen is niet vreemd en heeft te maken met onze goede internet structuur.

Met je Disney Plus abonnement heb je toegang tot films, series en documentaires van Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic en Star. Kijk naar Disney Plus Originals als Short Circuit, Turning the tables with Robin Roberts, Achter de attractie, Monsters aan het werk en Turner & Hooch.

Canal Digitaal abonnement

Canal Digitaal is net even anders dan de hierboven beschreven streamingdiensten. Je kunt hen beter beschrijven als aanbieder van online tv. Je kent Canal Digitaal misschien wel van tv via de satelliet, maar zij bieden nu ook tv via een app aan.

Als je kiest voor een Canal Digitaal tv abonnement dan ontvang je 78 tv-zenders, ESPN, ESPN2, ESPN3, ESPN4 en ook nog eens standaard meer dan 150 series en films.

Canal Digitaal is een van de weinige partijen waar je een tv only abonnement af kunt sluiten en waar je abonnement ook nog eens maandelijks opzegbaar is.

Wist je dat Canal Digitaal eigenaar is van internet provider Online.nl? Als je kiest voor een internet en tv abonnement van Online.nl ontvang je interactieve tv van Canal Digitaal. Je kunt Canal Digitaal tv online kijken met behulp van de app, maar je kunt ook kiezen voor een tv-kastje.

Apple TV Plus abonnement

In 2019 werd Apple TV Plus in Nederland geïntroduceerd. Eigenaar van deze streamingdienst is, zoals de naam al doet vermoeden, Apple. Apple TV Plus is gericht op Apple gebruikers, maar je kunt ook gebruik maken van de dienst als je een Smart TV van Samsung, LG, VIZIO of Sony hebt. Ook kun je de app van Apple TV+ downloaden op je PlayStation of Xbox.

Apple TV+ is geen grote streamingdienst, maar biedt wel leuke Apple TV Plus Originals als Watch the Sound with Mark Ronson, Ted Lasso en Schmigadoon!

KIJK abonnement

Op KIJK zie je het aanbod van SBS6, NET5, Veronica, Linda, WWE, 538, Scoop Netwok, SBS9, Stuk TV en Gierige Gasten.

Je kunt gratis gebruik maken van KIJK, daarvoor hoef je alleen een profiel aan te maken. Je kunt daarmee je favoriete programma’s vooruitkijken en kijk verder waar je gebleven bent. Kijk naar live (sport) wedstrijden en creëer je persoonlijke kijklijst.

Wist je dat de app van KIJK een update heeft gekregen? Je kunt nu ook vanuit de KIJK app streamen naar je tv met Chromecast en door je te registreren met een gratis profiel kun je nu van nog meer extra’s genieten.

Horrify abonnement

Hou jij van griezelen? Dan is Horrify de streamingdienst voor jou. Je kijkt op deze dienst namelijk onbeperkt naar horrorfilms. Horrify heeft films geselecteerd voor de echte horrorfans.

Je kunt met een Horrify abonnement onbeperkt genieten van horrorfilms in de volgende genres: paranormal, zombies, euro horror, vampires, 80’s horror, anthologies, fatal females en international.

Wil je zeker weten of Horrify eng genoeg is? Dat kan, je kunt namelijk gratis 14 dagen testen of Horrify dé streamingdienst is voor jou.