100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is interactieve tv?

Maandag 20 Mei 2019
Laatste update: Zaterdag 12 December 2020 5 minuten en 1 seconde leestijd

Wat is interactieve tv?

Interactieve tv is een manier van televisiekijken waarbij je zelf invloed hebt op wat er te zien is. Als je interactieve televisie hebt dan ben je niet langer meer afhankelijk van de programmering van de verschillende zenders, maar kun je zelf bepalen wanneer je een bepaald programma wil zien.

Vergelijk direct alles-in-1 abonnementen met interactieve televisie

Dit in tegenstelling tot analoge televisie, waarbij je alleen maar op televisie kunt zien wat er op dat moment volgens de programmering uitgezonden wordt, tenzij je een programma hebt opgenomen of een video hebt gehuurd. Analoge televisie lijkt inmiddels echter tot een vroeger tijdperk te behoren, terwijl interactieve televisie steeds meer de norm wordt. Maar wat kun je nu eigenlijk precies met interactieve televisie doen?

Nooit meer je favoriete programma missen

Als je interactieve televisie afneemt bij je internet provider, dan betekent dat dat je je niet meer hoeft te haasten om op tijd klaar te zitten voor je favoriete programma. Ben je iets te laat en heb je het begin gemist? Met interactieve tv is dat geen enkel probleem, want dan start je het programma gewoon later, op het moment dat jij er klaar voor zit. Zo kun je rustig andere dingen afmaken en toch niks missen van je programma.

Gaat de telefoon terwijl je zit te kijken? Dan zet je de televisie gewoon even op pauze en ga je na het telefoontje weer lekker verder waar je gebleven was. Dat is trouwens ook handig als je even wat te drinken wil pakken of naar de wc moet. Met interactieve tv hoef je niet te wachten op de reclame of tot je programma is afgelopen. Even op pauze zetten en je kunt rustig je gang gaan.

Terugkijken en Video On Demand

Heb je een film of programma volledig gemist, maar had je het eigenlijk toch graag willen zien? Met interactieve tv kun je programma’s gewoon terugkijken. Ben je een avond niet thuis dan hoef je dus niks op te nemen. Je kijkt gewoon op een andere dag en op een door jouzelf gekozen tijdstip het programma terug. Het makkelijke daarbij is dat je de uitzending kunt pauzeren wanneer je maar wil. En bij de saaie stukken spoel je gewoon even door.

Een andere dienst die vaak bij interactieve tv wordt aangeboden is Video On Demand. Deze dienst houdt in dat je films en series kunt huren, rechtstreeks bij je provider. Voor een fijne film hoef je dus niet meer eerst naar de videotheek of een maandelijks abonnement te nemen bij Netflix of Videoland. In plaats daarvan kun je met Video On Demand op elk gewenst moment een keuze maken uit het aanbod van films en series bij je internetprovider. Zo bepaal je zelf wat er op je beeldscherm te zien is.  

Steeds vaker is ook live tv kijken op een smartphone of tablet of interactieve tv op pc mogelijk, bijvoorbeeld als je KPN interactieve tv, Caiway of Ziggo interactieve tv afneemt. Of en hoe dit mogelijk is verschilt echter per provider.

meisje kijkt tv op tablet

Wat is het verschil tussen Digitenne en interactie tv?

TV kijken waar je wilt kon ook al met Digitenne van KPN, een vraag die we dan ook vaak horen is: “Wat is het verschil tussen Digitenne en interactieve tv?”. Het grootste verschil zit hem in het type verbinding. Doordat Digitenne het signaal dankzij een antenne die in communicatie met de zendmasten staat via de ‘lucht’ ontvangt, zorgt dit doorgaans voor een minder stabiele verbinding en slechter beeld dan televisie via internet. Bovendien mist Digitenne functionaliteiten zoals opnemen, het beeld pauzeren en later terugkijken.

Hoe werkt interactieve tv?

De mogelijkheden zijn verschillend per provider. Om interactieve televisie op je toestel te kunnen ontvangen heb je in ieder geval een internetverbinding en natuurlijk een internetabonnement inclusief televisie nodig. Het maakt daarbij niet uit of deze via glasvezelkabel of DSL loopt.

Je hebt voor interactieve tv verder geen speciale televisie nodig, want het kan op elk type toestel worden ontvangen. Wel heb je in de meeste gevallen een interactieve settopbox of decoder nodig. Dit is een ontvanger in de vorm van een kastje dat je in bruikleen krijgt van je internetprovider. Soms bevat dit kastje een ingebouwde harde schijf, waarmee nog extra toepassingen mogelijk zijn. Als je een relatief nieuwe televisie hebt is het mogelijk dat je geen interactieve tv-ontvanger meer nodig hebt, omdat deze al in het toestel ingebouwd is.

Televisiekijken op de nieuwe manier

Interactieve tv is een nieuwe manier van programma’s, series en films kijken en raakt steeds meer ingeburgerd. Om thuis over interactieve tv te beschikken moet je dit als dienst afnemen bij een provider, wat bij de meeste providers inmiddels de standaard is als je een internetabonnement inclusief tv afneemt.

Internetproviders bieden interactieve tv uitsluitend aan als een optie die in combinatie met internet gekozen kan worden. Je kunt dus niet alleen interactieve televisie afnemen bij een provider; zonder internet is interactieve tv immers niet mogelijk. Daarbij is het doorgaans toch al goedkoper om meerdere diensten bij dezelfde provider af te nemen, in plaats van verschillende diensten bij verschillende providers. Je moet dus in ieder geval een combinatiepakket van internet en interactieve tv afnemen bij je provider, of je kunt kiezen voor een alles-in-één pakket. In dat laatste geval heb je internet, interactieve tv en telefonie in één pakket zitten.

Tussen de verschillende providers zitten wel wat verschillen als het gaat om de toepassingen van interactieve tv en uiteraard zijn er ook prijsverschillen. Denk bij verschillen bijvoorbeeld aan het aantal televisiezenders dat je kunt ontvangen of aan hoeveel dagen je de tijd hebt om een gemist programma terug te kijken. Het is daarom aan te raden om de verschillende pakketten goed te vergelijken als je besluit om een provider te kiezen voor interactieve tv.

Ben je benieuwd wat de mogelijkheden voor interactieve tv op jouw adres zijn? Dat check je makkelijk en snel met onze postcode check.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking