100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is IPTV?

Vrijdag 29 November 2019
Laatste update: Dinsdag 2 Maart 2021 3 minuten en 45 seconden leestijd

Wat is IPTV?

De afkorting IPTV staat voor InternetProtocol TeleVision. Bij IPTV ontvang je het televisiesignaal via een IP-protocol en niet via bijvoorbeeld de COAX-kabel. Je kent het IP-protocol misschien wel van internet, waar het veel op wordt gebruikt. Simpel gezegd betekent dit dat je het televisiesignaal via je internetverbinding ontvangt in plaats van satelliet of de kabel.

Je denkt nu misschien dat IPTV alleen op internet wordt gebruikt, maar dat is niet zo. Ook veel aanbieders van glasvezel en ADSL gebruiken IPTV, op een afgeschermd netwerk, los van het internet. Er wordt dus eigenlijk een speciaal netwerk voor het IP verkeer gemaakt en er is geen koppeling met het normale internet.

Ontdek de beste internet en tv aanbiedingen

Hoe kun je gebruik maken van IPTV?

Om gebruik te maken van IPTV heb je uiteraard een aanbieder nodig die deze signalen uitzend. Dat zijn op dit moment nog vooral aanbieders van ADSL en glasvezel internet verbindingen. Daarnaast heb je een speciale decoder nodig. Die ken je waarschijnlijk al van je normale digitale tv. Meestal ontvang je deze decoder van je internet en tv aanbieder.

Onbeperkt televisie kijken

Sommige kabel televisie (analoog of DVB-C) aanbieders hebben een limiet aan het aantal televisie zenders in verband met de capaciteit van het netwerk. Daar heb je met IPTV geen last van. Het is natuurlijk wel afhankelijk van je aanbieder, maar aan de capaciteit ligt het niet.

Kijk via IPTV op meerdere televisies

Je kunt op meerdere televisies via IPTV kijken, het nadeel is wel dat je voor iedere televisie een decoder nodig hebt. Daarnaast kost iedere IPTV stream bandbreedte wat vaak betekent dat je internetsnelheid langzamer wordt. Ik vertelde je eerder in dit bericht dat IPTV en internet over twee verschillende netwerken binnen komen, maar je hebt een bepaalde bandbreedte beschikbaar per huis aansluiting waardoor je toch wat internetsnelheid kunt verliezen.

Wil je liever geen decoder naast je televisie neerzetten en heb je een Smart TV? Dan heb je geluk. Je kunt op je Smart TV de IPTV app downloaden. Door middel van deze app kun je IPTV kijken zonder dat er een decoder bij nodig is. Je hebt wel een  IPTV abonnement van de app nodig om hier gebruik van te kunnen maken. Wil je IPTV via meerdere televisies kijken? Dan kan, maar ook hier heb je voor elke televisie een aparte IPTV app nodig.

Je kunt IPTV momenteel nog niet direct op je televisie aansluiten zoals je dankzij de DVB-C en CI+ modules in je televisie bij digitale tv via de kabel vaak wel kunt. Dit komt omdat IPTV nog erg nieuw is. Wel hebben alle nieuwe televisies tegenwoordig een internet aansluiting. Lang zal het dus niet meer duren.

Wat kan je allemaal met IPTV?

Naast televisie kun je het IPTV signaal ook op je computer of mediaspeler afspelen. Daar moet je wel wat aanpassingen voor doen en is afhankelijk van je internet en televisie aanbieder. De streams moeten namelijk ongecodeerd worden verzonden door je aanbieder.

Het is ook mogelijk om via IPTV programma’s op te nemen en je kunt op een later moment programma’s terug kijken. Daarnaast kun je gebruik maken van Video on Demand.

Wat zijn de voordelen van IPTV?

Een heel groot voordeel is dat de beeldkwaliteit van je programma’s via IPTV erg hoog zijn. Daarnaast zijn er nog andere ­voordelen, namelijk:

  • Een groot aanbod van zenders;
  • Je kunt programma’s pauzeren, vooruit spoelen en terugspoelen wanneer jij maar wilt;
  • Je kunt gebruik maken van tv on demand zoals Netflix;
  • Er wordt een beeldkwaliteit van 4K televisie nagestreefd;
  • Je kunt naar programma’s zoals Youtube;
  • Je kunt games spelen en downloaden;
  • Je kunt gebruik maken van de IPTV App.
     

Is IPTV illegaal in Nederland?

In 2018 leek het er nog op dat deze nieuwe manier van TV kijken erg groot zou worden. Echter kan je op dit moment alleen legaal IPTV kijken via Canaal Digitaal. Er zijn op dit moment twee soorten IPTV. De een is legaal en loopt via tv-aanbieders zoals Canaal Digitaal. Aanbieders die legaal IPTV aanbieden zorgen ervoor dat je de auteurs- en contentrechten betaald voor wat je kijkt. Let dus goed op wanneer je kiest voor IPTV.

Ben je benieuw welke internetsnelheid er mogelijk is op jouw adres? Met onze postcodecheck ontdek je binnen een minuut welke internet providers leverbaar zijn op jouw adres en wat de daadwerkelijke internetsnelheid is die jij kunt ontvangen.

 

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking