100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig?

Vrijdag 29 november 2019 5 minuten en 42 seconden leestijd

Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig?

Vraag jij je ook wel eens af welke internetsnelheid heb ik nodig? Wanneer je gaat internet vergelijken vliegen de verschillende internetsnelheden je om de oren. Maar welke snelheid heb je nu echt nodig voor jouw internet. In dit bericht hopen we jou wat meer duidelijkheid te geven en krijg je onder andere antwoord op de vragen:

  • Wat is een goede internetsnelheid voor mijn internet gebruik?
  • Hoeveel mb heb ik nodig?
  • Het gebruik van hoeveel mbps is normaal?
  • Welke snelheid voor het internet raden jullie aan?
     

Up- en downloadsnelheid

Als eerste vertel ik je meer over de downloadsnelheid. Deze wordt uitgedrukt in Mbit/s. Dit zijn het aantal megabits per seconde. Je ziet aan de downloadsnelheid hoe snel je bestanden vanaf het internet binnen kunt halen. Het gaat om de snelheid waarmee je bijvoorbeeld een internetpagina opent of een filmpje bekijkt op YouTube. Voor bijna alle internetgebruikers is de downloadsnelheid het belangrijkste.

Dan heb je nog de uploadsnelheid. Ook deze wordt uitgedrukt in Mbit/s. Uploaden is het via internet versturen van bestanden. Bijvoorbeeld het verzenden van een e-mail of het uploaden van een foto op Instagram of Facebook.

Er wordt in de meeste gevallen meer gedownload dan geüpload. Vaak is de uploadsnelheid die providers je bieden lager dan de downloadsnelheid, behalve bij internet via glasvezel. Daar is de up- en downloadsnelheid gelijk.

In onderstaande video vertellen we je alles over de verschillende internetsnelheden. De tekst gaat verder onder de video.

Hoeveel Mbit heb ik nodig?

Wil je een nieuw internetpakket afsluiten en vraag je je af: Hoeveel internet heb ik nodig en wat is snel internet? Dat hangt zoals je in de video hebt kunnen zien af van wat je met internet doet en met hoeveel apparaten je (tegelijkertijd) gebruikmaakt van het pakket. Voor kleine huishoudens kan een relatief lage snelheid nog steeds snel genoeg zijn.

Tot 12 Mbit/s

Met deze internetsnelheid kun je gebruikmaken van alleen internet, je kunt dan het beste televisie kijken via de kabel, digitenne of schotel. Deze snelheid is niet stabiel genoeg om gebruik te maken van Interactieve TV.

Tot 20 Mbit/s

Met 20 Mbit/s kun je al wat meer. Deze internetsnelheid is voldoende voor 1 televisie, 1 laptop of computer en 2 mobiele telefoons. Het is een geschikte snelheid wanneer je alleen gebruikmaakt van het internet en/of niet meer dan 2 tot 3 apparaten tegelijkertijd gebruikt in huis.

40 tot 50 Mbit/s

Deze internetsnelheid is prima voor een gemiddeld gezin. Het gebruik van 2 televisies, 2 laptops of computers en 2 mobiele telefoons tegelijk is geen probleem. Wanneer je 3 televisies en laptops of computers tegelijkertijd wilt gebruik raad ik je aan te kiezen voor 50 Mbit’s.

80 tot 100 Mbit/s

Bestaat je huishouden uit 5 of meer personen? Of duurt het downloaden je toch wat te lang? Dan is dit een geschikte internetsnelheid voor jou. Tip! Kies ook voor deze snelheid als je thuis kinderen hebt die ruzie maken over het internet.

Tot 200 Mbit/s

Woon je in een studentenhuis of deel je je internetverbinding? Dan kan een internetsnelheid tot 200 Mbit/s geschikt zijn voor jou. Houd er wel rekening mee dat je vaak maar 50% van de internetsnelheid daadwerkelijk kunt gebruiken, sommige apparaten kunnen simpelweg niet sneller, terwijl je daar wel voor betaalt.

500 Mbit/s tot 1 Gbit

Supersnel internet, maar in de praktijk zal je het niet snel gebruiken. Bij 1Gbit is het zelfs zo dat je computer vaak niet eens de capaciteit heeft om de data bij te schrijven en je geen hogere internetsnelheid dan 500 Mbit/s behaalt.

Mbit/s, Mb/s en Mbps betekenis

Zie je tijdens je research naar internetsnelheden naast Mbit/s ook de termen Mb/s en Mbps voorbijkomen? Dan is het goed om te weten dat deze termen hetzelfde betekenen. Alle drie de termen staan namelijk voor het aantal Megabits per seconde dat je kunt binnenhalen.

Heeft je internetpakket bijvoorbeeld een snelheid van 100 Mb/s? Dan betekent het dat het je 1 seconde kost om 100 Mbit binnen te halen. Wil je dus een bestand van 300 Mbit downloaden, dan kost je dat drie seconden.

Je kunt het aantal Mbit/Mbps ook omrekenen naar MB, oftewel megabyte. Om te weten hoeveel MB’s per seconde je kunt downloaden, deel je de Mbps door 8. Je leest hier meer over het omrekenen van Mbps naar MB.

meerdere mensen aan tafel met internet

Wat is een goede internetsnelheid?

Dat is een goede vraag. Want het gebruik van hoeveel Mbps is normaal voor wifi of vaste aansluiting? Natuurlijk is het afhankelijk van jouw gebruik om in te schatten wat een goede internetsnelheid is. We gaven je net al kort de richtlijnen per snelheid en gaan er hier nog iets dieper op in.

Woon je met één of twee personen in een woning, ben je niet constant aan het downloaden en kijk je graag een serie via Netflix? Dan kom je met een internetabonnement van 50Mbit/s een heel eind. Maar ben jij een gamer, luistert een ander gezinslid naar muziek via Spotify en wordt er ook nog een film op Videoland gekeken en dat allemaal tegelijkertijd? Dan kun je wel wat meer snelheid gebruiken. In dat geval raden we je een internetabonnement van 100Mbit/s aan.

Hoe meer je gebruik maakt van het internet en niet onbelangrijk, met hoeveel mensen je dat tegelijkertijd doet kun je als leidraad gebruiken voor je keuze. Hoe meer gebruik, hoe hoger de internetsnelheid die je nodig hebt. Kortom, het antwoord op de vraag ‘Hoeveel Mbps is snel’, laat zich niet eenduidig beantwoorden en is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Voor welke internetsnelheid kies jij?

Naast de verschillende snelheden is het ook belangrijk dat je weet wat er leverbaar is op jouw adres. Het kan per adres verschillen welke mogelijkheden je hebt. Zo kan je een pakket hebben van 100 Mbit/s, terwijl je maar een ontvangst hebt van 12Mb. Je ontvangt dan nooit meer dan 12 Mbit/s. Check dit dus goed!

Ben je benieuwd welke mogelijkheden voor internet en tv er zijn op jouw adres? Je kan dit gemakkelijk en snel checken met onze gratis postcodecheck.

Voer je postcode en huisnummer in en je ziet precies welke internet vormen en welke internetsnelheid mogelijk is op jouw adres. Daarnaast zie je direct op een rij welke internetproviders leveren op jouw adres.

Heb je bepaalde wensen? Geeft het na het invoeren van je adres aan bij de filteropties en je kunt op een makkelijke manier gaan internet vergelijken.

Gemiddelde internetsnelheid Nederland 2020

De gemiddelde internetsnelheid in Nederland ligt tussen de 100 en 120 Mbps. Deze snelheid is de afgelopen jaren flink gestegen, onder andere door de opkomst en uitbreiding van nieuwe technieken zoals glasvezelinternet.

Naar verwachting zal de gemiddelde internetsnelheid in Nederland in 2021 en de opvolgende jaren verder stijgen door de ontwikkelingen van het glasvezelnetwerk. Sneller internet wordt bovendien steeds belangrijker, omdat we steeds meer apparaten connecten met internet.