100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is uploadsnelheid?

Woensdag 22 Augustus 2018
Laatste update: Dinsdag 15 Februari 2022 3 minuten en 18 seconden leestijd

Wat is uploadsnelheid?

Je komt de termen downloadsnelheid en een uploadsnelheid tegen wanneer je internet aan het vergelijken bent. Wat die laatste precies is gaan wij jou in dit artikel uitleggen. Wanneer je over wilt stappen naar een andere internetprovider begin je natuurlijk bij ProviderCheck.nl met het vergelijken van de verschillende internetproviders en abonnementen die leverbaar zijn op jouw adres.

Internet providers bieden verschillende internetpakketten aan waarin de uploadsnelheid verschilt van de downloadsnelheid. Hierbij ligt de uploadsnelheid vaak lager dan de downloadsnelheid. Behalve bij glasvezelinternet, daar is de snelheid namelijk gelijk. Ook zul je zien dat de download- en uploadsnelheid van elkaar verschilt. Hoe komt dat?

Verschil download- en uploadsnelheid

Wanneer je aan het downloaden bent dan haal je gegevens binnen van het internet op je computer of mobiele apparaat. Downloaden is bijvoorbeeld het bekijken van internetpagina’s, een filmpje op YouTube bekijken of muziek luisteren via internetradio.

Uploaden is eigenlijk het tegenovergestelde van downloaden. Dit is juist het verzenden van gegevens vanaf je computer of mobiele apparaat. Wanneer je gegevens upload kun je bijvoorbeeld een e-mail verzenden of een bericht op Facebook plaatsen.

Hoe ziet de uploadsnelheid eruit?

Wanneer je internet vergelijkt zul je zien dat zowel de download- als de uploadsnelheid worden benoemd. De internetsnelheid wordt aangegeven in Mbp/s. Hoe hoger dit aantal Mbp/s, hoe sneller je kunt uploaden. Mbp/s staat voor megabit per seconde. Het geeft de maximale snelheid aan voor het downloaden en uploaden van bestanden. De uploadsnelheid is belangrijk met bijvoorbeeld het versturen van mails of het plaatsen van een facebook bericht. Hoe lager de snelheid, hoe langer het duurt om iets de uploaden.

In de meeste gevallen is de uploadsnelheid lager dan de downloadsnelheid. Dit komt omdat je voor het uploaden geen hogere snelheid nodig hebt. Uitzondering hierop is glasvezel internet. Daarbij is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Vaak is de uploadsnelheid 10 keer lager dan de downloadsnelheid. Dit verschil is zo groot omdat mensen meer downloaden dan dat ze uploaden.

Omdat de bandbreedte van internet beperkt is, willen de internetaanbieders de capaciteit zo veel mogelijk gebruiken om te downloaden. Veel mensen kijken ook alleen naar de downloadsnelheid.

Waarom is een hoge uploadsnelheid belangrijk?

Bij alles wat we online doen is een hoge down- of uploadsnelheid belangrijk. Vaak sta je er nauwelijks bij stil dat je aan het oploaden bent, wanneer je bijvoorbeeld een berichtje via Whatsapp verstuurt. Totdat het berichtje opeens niet verzonden wordt omdat je uploadsnelheid te laag is. Tegenwoordig wordt ook een hogere uploadsnelheid steeds belangrijker, bijvoorbeeld voor de volgende zaken:

  • Het maken van snelle back-ups: Bijvoorbeeld een back-up van je bestanden maken naar dropbox. Zonder goede uploadsnelheid kan dit erg lang duren.
  • Thuiswerken: Wanneer je thuis werkt upload je ook automatisch meer. Denk maar aan mailtjes, aan surfen op het web of aan videovergaderingen.
  • Slimme apparaten: Tegenwoordig zijn er steeds meer slimme apparaten in huis waarbij een stabiele internetverbinding belangrijk is. Denk hierbij aan de thermostaat een deurbel of lampen.
  • Online gamen: Wanneer je vaak online gamed, wil je dit natuurlijk ongestoord kunnen doen zonder dat je internet hapert.

Met DSL internet of kabelinternet is de uploadsnelheid altijd lager dan de downloadsnelheid. Bij glasvezelinternet is de snelheid gelijk aan elkaar. Is er een mogelijkheid voor glasvezel op jouw adres? Dan raden wij dit wel aan omdat dit de stabielste internetsoort is.

Zelf internet vergelijken?

Ga je zelf aan de slag met het internet vergelijken? Dan hopen we dat het iets makkelijker is nu je weet wat de uploadsnelheid is. Dan blijft er natuurlijk altijd nog de keuze voor welke internetsnelheid je moet kiezen. Ook daar geven we je graag advies over in ons bericht Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig?

Ga je zelf internet vergelijken? Maak dan gebruik van onze handige postcodecheck. Je krijgt dan in één overzicht de internetproviders en internetabonnementen te zien die leverbaar zijn op jouw adres.

 

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking