Wat kun je doen aan slechte wifi boven?

Donderdag 25 Maart 2021 4 minuten en 55 seconden leestijd

Wat kun je doen aan slechte wifi boven?

Slechte wifi boven is een veel voorkomend probleem. Veel mensen ervaren een uitstekende wifi verbinding op de benedenverdieping, waar wifi het huis ook binnenkomt, maar hebben te maken met een slechts wifi boven. Een speedtest toont dan ook vaak veel slechtere resultaten boven dan beneden.

Vaak laat wifi op zolder te wensen over of, in het meest vervelende geval, is er helemaal geen signaal. Wifi valt steeds weg of je krijgt überhaupt geen verbinding. Heel vervelend! Moet je dan terugvallen op bekabeld internet? Nee, dit hoeft gelukkig niet. Er zijn meerdere mogelijkheden om je slechte wifi boven, ook op zolder, te verbeteren. Wij vertellen je hier graag meer over.

Je kunt gebruik maken van een wifi versterker voor wifi boven

In bepaalde gevallen is het voldoende om een wifi signaal versterker in te zetten. Wil je bijvoorbeeld KPN wifi verbeteren? Dan kun je bij de provider zelf terecht voor een KPN wifi versterker. Een wifi versterker Ziggo kan ook bij de provider zelf worden aangevraagd. Let er wel op dat je in bepaalde gevallen moet betalen voor de oplossing.

De klantenservice van je eigen internet provider kan je hier uiteraard meer over vertellen. Je kunt ook zelf een wifi versterker of een wifi repeater kopen, bij een onafhankelijke winkel. In dit geval zijn de kosten uiteraard altijd voor jezelf, maar je hebt wel meer keuze. Je kunt dan de oplossing kopen die het best bij jou past. Wil je een oplossing van je provider? Dan kiest de provider de oplossing en heb je hierin geen vrije keuze.

Wifi verbeteren met een mesh netwerk

Wil je wifi versterken? Dan kun je ook aan de slag met een zogenaamd mesh systeem. Het realiseren van een mesh netwerk is niet moeilijk en vraagt ook niet al te veel tijd. Een mesh netwerk bestaat uit meerdere draadloze zenders die samen zorgen voor een optimale dekking in en om het huis, dus ook boven. De zenders, ook wel ‘satellieten’ of ‘nodes’ genoemd, werken samen om de belasting te verdelen. Hierdoor heb je geen last meer van traag of haperend internet, ook niet als meerdere mensen tegelijk gebruik maken van het wifi netwerk. Een mesh netwerk dient dus eigenlijk ter versterking van het bestaande wifi netwerk en staat garant voor snel en stabiel internetten.

Wifi boven versterken met een multiroom oplossing

Een multiroom oplossing kan de beste keuze zijn voor wifi versterken op de bovenverdieping en op zolder. Multiroom is een term die al aangeeft dat het bedoeld is voor meerdere kamers. Een multiroom oplossing wordt dan ook voornamelijk ingezet om stabiel wifi in het hele huis te verkrijgen, helemaal tot aan de zolder, maar ook een kleinere tuin kan hierin prima worden meegenomen. Met een multiroom oplossing maak je gebruik van meerdere stations die je zelf, naar eigen inzicht, kunt plaatsen voor een versterking van het wifi netwerk.

Gebruik maken van een powerline adapter voor sterkere wifi

Is je wifi boven of je wifi op zolder erg zwak of (zo goed als) niet aanwezig? Dan is het ook mogelijk om een powerline adapter te gebruiken. Voor het meest krachtige resultaat combineer je de powerline adapter met het stroomnet. Let er wel op dat een powerline adapter alleen optimaal werkt wanneer deze direct in het stopcontact wordt geplaatst. Bij plaatsing in een verlengdoos / stekkerdoos is de werking vaak niet maximaal. Het internet wordt met de powerline adapter eenvoudig verder gestuurd via het stroomnet, waardoor je door het hele huis sterk wifi hebt.

Een draagbare wifi hotspot bij minimaal gebruik

Heb je te maken met slecht wifi boven, maar wordt wifi boven of op zolder in zeer beperkte mate gebruikt? Dan kun je ook overwegen om gebruik te maken van een draagbare wifi hotspot, ook wel een mifi router.

Waarom kies je hier nu alleen voor als het gebruik beperkt is? Dit heeft te maken met het feit dat je met een draagbare wifi hotspot eigenlijk geen wifi gebruikt, maar mobiel internet van een internet provider. Dit is dus vergelijkbaar met het mobiele internet dat je op je smartphone verbruikt wanneer deze niet verbonden is met het wifi netwerk. Je hebt dus een simkaart en data nodig voor het gebruik van een draagbare wifi hotspot. Je kunt dan gewoon internetten boven en op zolder, maar wel vanuit een eigen mobiele databundel.

Waarom is wifi boven en op zolder zo slecht?

Wifi kan op de benedenverdieping maximaal sterk zijn en toch flink te wensen overlaten op de bovenverdieping(en). Hoe komt dit? In verreweg de meeste gevallen wordt er voor wifi gebruik gemaakt van een standaard router of modem van de internet provider. Deze hebben een beperkt bereik.

Tussen de verschillende verdieping zit vaak isolatiemateriaal en het signaal moet door dikke constructies heen, zoals muren en plafonds. Het signaal is hier eenvoudigweg niet sterk genoeg voor. Vaak is het ook zo dat er meerdere elektronische apparaten in de woning aanwezig zijn die zorgen voor een verstoring van wifi. Uiteindelijk resulteert dit in slechte wifi boven en zeker in slechte wifi op zolder.

Ontdek alle mogelijkheden voor sterker wifi boven / op zolder

Heb jij te maken met slechte wifi boven of merk je dat jouw wifi op zolder zeer te wensen overlaat? Er zijn meerdere oplossingen, onder meer in de vorm van multiroom wifi, wifi repeaters en powerline adapters. Het is daarom vooral belangrijk om goed na te gaan welke oplossing het best bij jou en jouw woning past. Bekijk ervaringen van anderen met bepaalde producten en ontdek welke oplossing het best aansluit bij wat jij nodig hebt.

En dat is een goede internetverbinding natuurlijk ook van belang. Want als die in beginsel al te laag is, blijft de internetsnelheid boven ook langzaam. Ontdek nu de mogelijkheden op jouw adres door het doen van onze gratis postcodecheck. Ga internet vergelijken en ontdek het internet abonnement dat het beste bij jouw gebruik past.