Sim Only voor tablets – Hoe zit dat?

Donderdag 8 Februari 2024 3 minuten en 25 seconden leestijd

Sim Only voor tablets – Hoe zit dat?

Sim Only abonnementen vergelijken

Waarom een sim only abonnement voor je tablet?

Een Sim Only abonnement voor je tablet biedt verschillende voordelen. Normaal gesproken kun je met een tablet alleen gebruik maken van internet wanneer je bent verbonden met WiFi of een hotspot. Onderweg internetten met een tablet is daardoor meestal niet mogelijk. Met een sim only tablet abonnement kan je tablet echter gebruik gaan maken van het 4G- of 5G-netwerk van de gekozen provider. Dit werkt in feite op dezelfde manier als een smartphone abonnement. Daardoor kun je met een tablet dus wél onderweg internetten, ook als er geen WiFi of hotspot in de buurt is.

In tegenstelling tot een regulier abonnement, waarbij je een combinatie van belminuten, sms’jes en een bepaalde hoeveelheid GB aan data ontvangt, krijg je bij een tablet abonnement enkel data. Dit noemen we daarom ook wel een data only abonnement. De reden hiervan is dat je met een tablet niet kan bellen en dat ook niet echt praktisch is, maar er met name gebruikt gemaakt wordt van surfen op het internet via de browser, e-mail, streaming en andere online activiteiten.

Is mijn tablet geschikt voor sim only?

Niet elke tablet is standaard geschikt om gebruik te maken van een mobiel netwerk. Het belangrijkste hierbij is dat je tablet een simkaartslot heeft of gebruik kan maken van eSIM. Veel fabrikanten produceren tablets in twee varianten: mét of zónder 4G/5G. De variant mét 4G/5G-mogelijkheden is doorgaans voorzien van een ingebouwde sleuf waar een simkaart in kan. Weet je het niet zeker? Controleer dan de specificaties van je tablet of ga op zoek naar deze sleuf.

Heeft je tablet geen mogelijkheid tot 4G- of 5G-connectie? Dan betekent dat niet direct dat je helemaal geen gebruik kunt maken van een mobiel netwerk. In dit geval kun je er namelijk voor kiezen om een externe 4G-modem te kopen. Dit is een apparaatje dat verbinding kan maken met het mobiele netwerk. Je tablet kan deze vervolgens gebruiken als WiFi hotspot. Voor deze toepassing kies je ook voor een data only abonnement.

Welke type abonnement is geschikt voor tablets?

Met een sim only abonnement voor je tablet ben je doorgaans wat goedkoper uit dan een regulier sim only abonnement. Een tablet heeft doorgaans geen bel- of sms-functies, waardoor je ook niet gebaat bent bij een abonnement waarbij dit inbegrepen is. Een specifieke sim only voor tablets is daarom een abonnement met alleen mobiele data.

Bij het kiezen van een sim only abonnement voor je tablet is het belangrijk om te bepalen hoeveel data je nodig hebt. Vaak wordt gedacht dat je simpelweg hetzelfde kunt nemen als je smartphone. Uit onderzoek blijkt echter dat een tablet vaak gebruikt wordt voor activiteiten die meer data verbruiken dan een smartphone. Denk aan het streamen van video’s in hoge kwaliteit, het downloaden van grote bestanden of het gebruik van apps die veel grafische elementen bevatten.

Het is daarom aan te raden een abonnement te kiezen waarbij je ruim voldoende data hebt voor je gebruiksdoeleinden. Data verbruiken buiten je bundel is over het algemeen veel duurder of langzamer dan simpelweg een wat grotere bundel nemen. Daarbij is het ook slim om een abonnement te nemen wat eventueel maandelijks aan te passen is wanneer je behoeften veranderen.

Om helemaal zeker te zijn zou je ook kunnen kiezen voor een unlimited data abonnement.

Welke providers bieden een data only abonnement voor tablets?

Sommige providers bieden abonnementen aan waarbij zij zich specifiek richten op tabletgebruikers. Het aanbod is echter zeer beperkt, momenteel (februari 2024) wordt een abonnement met alleen data enkel aangeboden door KPN Mobiel en Odido Mobiel.

Enkele andere aanbieders bieden een dergelijk abonnement wel, maar alleen voor ondernemers en bedrijven. Als particulier zonder een KvK-inschrijving of BTW-nummer kun je zo’n abonnement niet afsluiten.

Uiteraard kun je wel simpelweg kiezen voor een goedkope sim only waarbij ook belminuten inbegrepen zijn, maar je gewoon geen gebruik maakt van deze belminuten. In sommige gevallen ben je dan alsnog goedkoper uit, zeker bij de echte budget aanbieders.

Vergelijk sim only abonnementen.