100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

De voordelen van een data only abonnement

Donderdag 8 Februari 2024 3 minuten en 12 seconden leestijd

De voordelen van een data only abonnement

Sim only vergelijken

Wat is een data only abonnement?

Een data only abonnement is een vorm van een mobiel telefoonabonnement, vrijwel altijd een sim only abonnement, waarbij je alleen maar data ontvangt. Je krijgt dus geen belminuten meer of een bepaalde aantal sms’jes, maar alleen een hoeveelheid GB aan data. Een data only abonnement werd in het leven geroepen om gebruikers tegemoet te komen die in de praktijk eigenlijk geen belminuten of sms’jes meer gebruiken, maar wel graag een verbinding met een mobiel netwerk willen om te kunnen internetten. Bij data only maak je dus gebruik van het 4G- of 5G-netwerk van de gekozen provider om te kunnen internetten.

Wanneer kiezen voor data only?

Een data only abonnement wordt ten eerste dus gekozen door mensen die geen belminuten of sms’jes meer willen gebruiken en daarom willen besparen. Een data only abonnement is namelijk over het algemeen wat goedkoper. Voor mensen die nooit bellen, maar wel mobiele data willen, is het data only abonnement daarmee een gouden uitvinding. Dit type abonnement wordt daarmee veel gekozen door bijvoorbeeld werkende mensen voor onderweg, studenten of voor wie simpelweg alleen via online platformen communiceert.

Daarnaast bestaan er een aantal apparaten waarvoor het wel handig kan zijn om een mobiele dataverbinding te hebben, maar waar je niet meer hoeft of zelfs helemaal niet mee kan bellen. Voorbeelden zijn een smartwatch, een mobiele hotspot (internetdongels), slimme apparaten of een tablet sim only.

Kortom, heb je geen belminuten of sms’jes nodig, maar wel mobiele data. Dan kan een data only abonnement perfect bij jou passen. Let er wel op dat je door bellen via internet of zelfs videobellen via internet meer data verbruikt. Het is daarom verstandig om een wat grotere databundel te nemen dan je gewend was of zelfs te kiezen voor unlimited data. Datagebruik buiten je bundel is over het algemeen duurder en langzamer dan simpelweg je bundel verhogen.

Welke providers bieden een data only abonnement?

Data only staat nog een beetje in de kinderschoenen, maar is wel aan populariteit aan het winnen. Echter zijn er op dit moment slechts twee providers in Nederland die een dergelijk abonnement aanbieden. Dat zijn KPN Mobiel en Odido Mobiel. Mogelijk komen er hier later nog meer bij, maar op dit moment is de keuze beperkt. Dat maakt het tegelijkertijd ook overzichtelijk natuurlijk!

Data only vergelijken

Ook al is de keuze beperkt, is het toch belangrijk om goed te vergelijken. Het kan zomaar zijn dat je anders net die ene goede aanbieding mist of dat de tarieven wellicht minder ver uit elkaar liggen dan je dacht. Ook kun je hierbij de verschillen op het gebied van roaming in het buitenland meenemen in je vergelijking. Zo kan het zo zijn dat de maximale hoeveelheid data kan verschillen die je in het buitenland mag gebruiken. Ook kunnen er verschillen zijn in de kosten van data buiten je bundel. Daarover vertellen we je meer in ons artikel: datagebruik in de EU.

Om de beste deal te vinden ga je naar onze sim only vergelijker. Vervolgens geef je de gewenste hoeveelheid data aan in GB’s via onze filter. Het aantal belminuten zet je op minimaal of op ‘geen voorkeur’. Wanneer je nu sorteert op laagste prijs vind je de beste aanbiedingen van het moment. Let op dat dit ook een abonnement met belminuten kan zijn die toevallig erg goedkoop is. Je bent uiteraard niet verplicht belminuten te gebruiken, dus je kunt ook prima voor deze abonnementen kiezen.

Hiernaast is het nog mogelijk om een combikorting te krijgen wanneer je een mobiel abonnement afneemt bij dezelfde providers als je internet thuis. Zowel KPN als Odido biedt deze combikortingen aan. Hierdoor krijg je korting, gratis extra data of zelfs een extra zenderpakket voor je internet en tv abonnement.

Begin met Sim Only vergelijken.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking