100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Welk sim only abonnement als je geen smartphone hebt?

Dinsdag 7 Mei 2024 3 minuten en 19 seconden leestijd

Welk sim only abonnement als je geen smartphone hebt?

Abonnement zonder data

Wanneer je een traditionele mobiele telefoon (gsm) hebt dan heb je in principe geen data nodig. Het is daarom niet echt zinvol om te betalen voor een abonnement met een bepaalde hoeveel GB aan data, terwijl je dat toch niet gaat gebruiken. In de praktijk blijkt het echter lastiger om een abonnement te vinden zonder belminuten of sms’jes dan een abonnement zonder data.

Sommige mobiele providers bieden speciale abonnementen voor ‘oudere’ telefoons. Deze abonnementen zijn speciaal gericht op mensen die nog steeds gebruik maken van een eenvoudige mobiele telefoon. Er gelden hier dan tarieven voor alleen bellen en sms’en.

Is data dan helemaal nutteloos?

De hoeveelheid data die een ‘domme’ gsm (ook wel feature phone genoemd) verbruikt is vergeleken met een smartphone verwaarloosbaar. Smartphones worden voortdurend voor allerlei taken ingezet waarbij veel data wordt verbruikt. Denk aan e-mail, social media en streaming. Een niet-smartphone maakt geen gebruikt van deze functies. Dat betekent echter niet dat een dergelijke telefoon helemaal geen mobiele data kan verbruiken.

Zo wordt er op de volgende manieren data verbruikt:

  • SMS en MMS: Deze vormen van berichtjes versturen (tekst of mediabestand) kost ook data. In de praktijk gelden hiervoor echter doorgaans vaste prijzen of is het inbegrepen bij je abonnement.
  • Browser: Ook reguliere mobiele telefoons hebben doorgaans een webbrowser waarvan gebruik kan worden gemaakt. Dit is echter wel aanzienlijk langzamer en ook minder intuïtief dan bij een smartphone. Het is als voorbeeld echter nog steeds mogelijk om e-mails te ontvangen of te versturen.
  • Apps: Sommige domme telefoons hebben enkele eenvoudige apps die gebruik kunnen maken van data. Denk aan een app om het weer te kunnen zien of om het nieuws te lezen.

Ben je van plan om regelmatig gebruik te maken van bovenstaande functionaliteiten, dan kan het financieel de moeite waard zijn om tóch een abonnement met data te nemen. Ben je dit niet vaker van plan dan af en toe, dan is het waarschijnlijk goedkoper om simpelweg een bepaalde hoeveel MB’s op je factuur te laten schrijven.

Welke providers hebben abonnement zonder internet?

Hoewel er vandaag de dag nog maar weinig gebruik van wordt gemaakt, bieden nog steeds een aantal mobiele providers in Nederland een sim only abonnement aan zonder mobiele data (zonder internet dus). Dit zijn (prijzen april 2024):

  • KPN Mobiel: KPN biedt een sim only abonnement aan met 150 minuten en sms’jes, zonder mobiele data. Dit is echter niet per se erg goedkoop en kost anno 2024 €14 per maand.
  • Simyo: Ook bij Simyo kun je een abonnement krijgen zonder data voor slechts €6 per maand. Je krijgt daarbij 200 minuten en sms’jes. Sterker nog, voor €1 per maand extra heb je een abonnement met onbeperkt bellen en sms’en. Bij Simyo maak je gebruik van het netwerk van KPN.
  • Ben: Liever op het netwerk van Odido? Kies dan voor een sim only abonnement zonder internet van Ben. Vanaf €6,50 per maand ontvang je 200 minuten en sms’jes, terwijl je voor €8,50 onbeperkt gebruik maakt van bellen en sms’en.

Let op: bovenstaande prijzen gelden bij een abonnement met een loopduur van 2 jaar. Wil je een abonnement voor één jaar of zelfs een maandelijks opzegbaar abonnement? Dan ben je maandelijks mogelijk een paar euro duurder uit.

Geen smartphone? Goedkope sim only!

Heb je dus geen smartphone dan is het goed om te weten dat er nog steeds voldoende opties zijn. Je ziet niet per definitie vast aan één provider of netwerk, maar je hebt (weliswaar beperkt) keuze. Zeker is echter dat je over het algemeen goedkoper uit bent voor je sim only abonnement. Heb jij dus geen behoefte aan een smartphone, dan is het zeker de moeite waard om de providers met een abonnement zonder data te overwegen. Prijstechnisch zijn hierbij dus Simyo en Ben het meest interessant in Nederland.

Abonnementen vergelijken, ook met mobiele data? Maak dan gebruik van onze gratis sim only vergelijker!

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking