100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Hoeveel GB data heb ik nodig bij een mobiel abonnement?

Vrijdag 20 Oktober 2023 3 minuten en 45 seconden leestijd

Hoeveel GB data heb ik nodig bij een mobiel abonnement?

Waaruit bestaat een mobiel abonnement?

Wanneer je een mobiel abonnement af sluit kies je voor een abonnement met telefoon of een sim only abonnement. Een abonnement bestaat doorgaans uit een bepaalde hoeveelheid belminuten en een hoeveelheid data in GB die je denkt nodig te hebben. Daar bovenop kun je vaak nog allerlei extra’s kiezen zoals Spotify of andere streamingdiensten. Voorheen kon je vaak ook nog kiezen voor een hoeveelheid sms’jes per maand. Dat is inmiddels echter een beetje verouderd en zie je bijna nergens meer.

Het abonnement dat je kiest noem je ook wel een bundel, die dus bestaat uit X belminuten en Y GB’s aan data. Dit is de hoeveelheid die je kunt gebruiken. Doorgaans kun je daarna nog wel blijven gebruiken, maar vallen deze kosten zogezegd ‘buiten je bundel’. De kosten kunnen dan behoorlijk oplopen, dus het is verstandig je bundel eerder te ruim dan te krap te nemen.

Waarbij gebruik je data?

Voor we de vraag “hoeveel GB internet heb ik nodig?” beantwoorden, is het goed om te weten waarbij je allemaal data verbruikt. Dat is namelijk vaak meer dan waar je je bewust van bent.

Data verbruik je bij onder andere:

  • Surfen of het web (browsen): Wanneer je je browser (bijvoorbeeld Safari of Google Chrome) gebruikt verbruik je automatisch data.
  • Social media: Alle socialmediakanalen zijn verbonden met internet en verbruiken dus data. Denk aan Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat, etc..
  • Muziek luisteren: Spotify luisteren onderweg? Dat kost data.
  • Google Maps: Navigeren in de auto, op de fiets of te voet? Daarvoor gebruikt je navigatieapp data.
  • Spelletjes spelen
  • E-mailen

Let erop dat je alleen data uit je bundel verbruikt wanneer je niet verbonden bent met wifi. Als je verbonden bent met wifi verbruik je natuurlijk ook data, maar dit gaat niet ten koste van je bundel.

Lees ook: hoeveel data verbruiken je favoriete apps?

Hoeveel GB heb ik nodig?

Om te bepalen hoeveel GB je nodig hebt bij je nieuwe abonnement, kun je het best beginnen met bekijken hoeveel je momenteel ongeveer verbruikt. Dit kun je doorgaans vinden binnen de inlogomgeving van je provider of op je factuur. Ook kun je dit vaak in de instellingen van je telefoon bijhouden.

Het is doorgaans slim om te bekijken hoeveel je ongeveer verbruikt en daar een beetje bovenop te doen. Je kunt beter te veel dan te weinig data in je bundel hebben, al hoef je natuurlijk ook niet meer te nemen dan nodig. Wordt het je eerste abonnement en heb je geen idee hoeveel je gaat verbruiken? Houd dan rekening met de volgende maatstaven:

  • Tot 3 GB: Wanneer je vrijwel altijd verbonden bent met wifi en verder je data voornamelijk gebruik voor Whatsapp, e-mailen en wat browsen is een bundel tot 3GB voldoende.
  • 3 tot 6 GB: Gebruik je veel wifi, maar ben je ook regelmatig onderweg waarbij je je telefoon gebruikt voor berichten en social media, bijvoorbeeld in de trein? Dan moet je al snel rekenen op een verbruik van zo’n 5GB.
  • 7 tot 10 GB: Gebruik je je telefoon veel terwijl je niet in de buurt bent van wifi. Kijk je dan ondertussen ook filmpjes en speel je een spelletjes, naast het gebruik van social media en Whatsapp? Dan past een bundel van 7 tot 10 GB beter bij jou.
  • Meer dan 10GB: Ben je een echte grootverbruiker en maak je veel gebruik onderweg van bijvoorbeeld TikTok, games, social media, YouTube of Netflix? Dan is de kans groot dat je meer dan 10GB per maand nodig hebt. Eventueel kun je ook kiezen voor een unlimited data abonnement.

Lees ook: is unlimited data écht unlimited?

Bundel vaak maandelijks aan te passen

Goed om te weten is dat het bij veel providers mogelijk is je databundel gedurende je abonnementsduur aan te passen. Blijk je achteraf toch meer of juist minder te gebruiken? Dan is het in veel gevallen mogelijk je bundel eenvoudig bij te stellen. Je zit dus niet per se voor twee jaar vast aan je gemaakte keuze, maar het is natuurlijk wel zo handig om rekening te houden met je behoeften.

Bij veel providers betekent een lege bundel bovendien niet per se dat je helemaal geen internet meer hebt. Doorgaans kun je nog steeds gebruikmaken van data, maar is de snelheid enorm traag. Doorgaans is deze internetsnelheid niet hoog genoeg om meer te ondernemen dan pakweg een berichtje te sturen.

Zoveel mogelijk data voor zo min mogelijk geld? Maak gebruik van onze sim only vergelijker en ontdek de beste deals van het moment!

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking