100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Zoveel data verbruiken je favoriete apps

Vrijdag 29 September 2023 4 minuten en 28 seconden leestijd

Zoveel data verbruiken je favoriete apps

Let op: houd er rekening mee dat onderstaande cijfers schattingen zijn, het exacte verbruik is van zeer veel factoren afhankelijk.

Hoeveel MB kost Spotify?

Spotify is misschien wel de meest gebruikte app voor onderweg in Nederland. Het maakt immers niet uit welk vervoersmiddel je gebruikt om naar je favoriete muziek of podcasts te kunnen luisteren, maar hoeveel data verbruik je dan eigenlijk van je abonnement?

Belangrijk om te weten is dat dit bij Spotify afhankelijk is van je abonnement en de audiokwaliteit. Je vindt dit in de instellingen van de app:

 • Lage kwaliteit: ongeveer 10 MB per uur.
 • Normale kwaliteit: ongeveer 43 MB per uur.
 • Hoge kwaliteit: ongeveer 72 MB per uur.
 • Zeer hoge kwaliteit: ongeveer 144 MB per uur.

Hoeveel MB kost TikTok?

Wanneer je onderweg filmpjes gaat kijken, dan kun je er automatisch vanuit gaan dat het verbruik van de betreffende app relatief groot is. Zo ook TikTok, waar je al snel op zo’n 5 MB per minuut dat een video duurt moet rekenen.

Let op dat een video vaak al volledig geladen wordt wanneer je hem opent en het niet per se relevant is dat je hem ook daadwerkelijk helemaal afkijkt. Houd er daarom rekening mee dat onderweg TikTok filmpjes kijken je al snel honderden MB’s per uur kost.

Hoeveel MB is een foto?

Verstuur en ontvang je regelmatig foto’s onderweg? Houd er dan rekening mee dat dit ook behoorlijk wat data kan kosten. Een foto ontvangen via Whatsapp kost ongeveer 300KB (0.3 MB) per foto, afhankelijk van zeer veel factoren. Het versturen van foto’s kost echter meer data en is afhankelijk van de fotokwaliteit. Je verstuurt namelijk de volledige foto naar de Whatsapp servers, waar hij vervolgens gecomprimeerd wordt voor de ontvanger. Een foto versturen kost zo met een iPhone bijvoorbeeld zo’n 2 MB per foto.

Hoeveel MB verbruikt Whatsapp?

Over Whatsapp hoef je je onderweg eigenlijk weinig zorgen te maken, het versturen van tekstberichten kost namelijk weinig data. Puur alleen een tekstbericht kost vaak zelf minder dan 1KB (0.001MB). Het versturen van foto’s kost echter zoals eerder gezegd wat meer, afhankelijk van de kwaliteit van de foto gemiddeld tussen de 100KB en 700KB. Hoe scherper de foto's van je telefoon zijn, hoe meer data het kost. Foto's van een iPhone 15 Pro zitten zo bijvoorbeeld ver boven dit gemiddelde. Een spraakbericht kost ongeveer 150KB per minuut dat het bericht duurt.

Hoeveel MB kost Whatsapp bellen?

Je kunt echter ook bellen via het internet met Whatsapp, dit bellen via internet wordt in bredere zin ook wel VoIP genoemd. Bellen met alleen spraak via Whatsapp kost ongeveer 150KB tot 300KB per minuut. Een uur bellen via Whatsapp kost je gemiddeld dus 13,5MB.

Hoeveel MB kost Whatsapp videobellen?

Videobellen met Whatsapp verbruikt logischerwijs een stuk meer data, afhankelijk van zeer veel factoren zoals de beeldkwaliteit. Reken hiervoor op 1MB tot 3MB per minuut, gemiddeld dus 120MB per uur. Let op dat dit sterk op kan lopen wanneer je een hele hoge beeldkwaliteit gebruikt, tot wel 500MB per uur.

Hoeveel data verbruikt Google Maps?

Onderweg de weg zoeken? Dan is Google Maps vaak vrij letterlijk de app-to-go. Google Maps verbruikt 5MB tot 20MB per uur aan data, met name afhankelijk van hoeveel gebouwen, straten en locaties er in je buurt aanwezig zijn (de hoeveelheid datapunten die de app in moet laden). Let op dat het dataverbruik van Google Street View veel hoger ligt, tot wel 3 MB per minuut in een druk gebied.

Hoeveel MB kost tv kijken?

Heb je een beperkte databundel? Dan is tv kijken via je smartphone onderweg niet echt een slimme keuze. Kijk je je favoriete programma’s via de app van je provider in HD-kwaliteit? Reken dan op een verbruik van zo’n 2GB per uur.

Hoeveel data kost Netflix?

Bij Netflix is het dataverbruik afhankelijk van de beeldkwaliteit. Deze kun je instellen via de app, welke rekening houdt met de beeldkwaliteit op een klein scherm tegenover het dataverbruik:

 • Automatisch: ongeveer 250MB per uur.
 • Data besparen: ongeveer 170MB per uur.
 • Maximale kwaliteit: ongeveer 5GB per uur.

Hoeveel MB verbruikt Youtube?

Ook video’s streamen via Youtube onderweg kost veel data en is niet aangeraden met een beperkt abonnement. Ook hier is dat weer afhankelijk van de beeldkwaliteit:

 • 360p: ongeveer 400MB per uur.
 • 480p: ongeveer 1.1GB per uur.
 • 720p: ongeveer 2.2GB per uur.
 • 1080p: ongeveer 3.6GB per uur.
 • 1440p: ongeveer 7.2GB per uur.
 • 4K: ongeveer 15.8GB per uur.

Het kijken van een video in 4K kost ruim 260MB per minuut, je moet hier dus erg mee uitkijken onderweg.

Welke apps gebruiken veel data?

We hebben nu een aantal populaire apps verzameld. Hierbij zie je duidelijk dat apps waarbij beeldmateriaal wordt gestreamd de meeste data verbruiken. Zo is YouTube een echte databundel-killer. Hetzelfde geldt voor TikTok, waarbij het verbruik snel op kan lopen. Er zijn echter meer apps die stiekem best veel data verbruiken, zoals:

 • Je internetbrowser (Google Chrome, Safari).
 • Facebook en Instagram, met name het automatisch afspelen van video’s.
 • Andere socialmediakanalen zoals Twitter.
 • Snapchat.

Unlimited data abonnement

Gebruik je veel data onderweg en wil je geen risico lopen dat je databundel op raakt? Dan is het voor jou wellicht een goed idee om een unlimited data abonnement te nemen. In onze vergelijker vind je ze al vanaf slechts €10 per maand!

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking