Vragen? 088 3232 032

Prepaid of sim only: wat is de beste keuze voor jou?

Dinsdag 28 Mei 2024 5 minuten en 21 seconden leestijd

Prepaid of sim only: wat is de beste keuze voor jou?

Wat is een sim only?

Even kort samengevat is een sim only abonnement een abonnement voor een mobiele telefoon waarbij je alleen een simkaartje ontvangt, zonder de telefoon zelf. Omdat je je huidige telefoon blijft gebruiken of zelf een losse telefoon koopt zijn de maandelijkse kosten vaak veel lager. Bij een sim only abonnement kies je voor een bepaald aantal belminuten, sms’jes en data per maand tegen een vast bedrag per maand.

Wat is een prepaidkaart?

Kies je voor prepaid, dan betaal je (zoals de naam al zegt) vooraf voor je belminuten, sms’jes en data. Je koopt een bepaald tegoed, digitaal of in een winkel, en je kunt dit tegoed gebruiken totdat het op is. Er zijn geen maandelijkse kosten of een contract, maar je betaalt voor wat je gebruikt. Je kunt het tegoed zelf opwaarderen wanneer je dit wilt.

Wat is goedkoper: sim only of prepaid?

Een van de voordelen van een sim only abonnement is dat de maandelijkse kosten voorspelbaar zijn, zolang je niet over je bundel heen gaat. Je weet precies hoeveel je elke maand moet betalen en hoeveel data je bijvoorbeeld vervolgens kunt gebruiken. Zo voorkom je onverwachte kosten.

Lees ook: Wat zijn de kosten buiten de bundel per provider?

Bij prepaid betaal je dus alleen voor wat je gebruikt. Dit kan aantrekkelijk zijn, maar het kan ook betekenen dat je meer moet betalen als je plotseling toch je tegoed verbruikt is. Houd er daarbij rekening mee dat de tarieven per minuut, sms of MB vaak hoger zijn bij prepaid dan sim only. Deze kosten zijn vaak vergelijkbaar met de buiten de bundel tarieven van een sim only abonnement.

Op de lange termijn is een sim only abonnement meestal goedkoper. Dit komt ook doordat providers vaak korting geven als je langer klant blijft, je sluit immers een contract af voor 12 of 24 maanden. Zoals gezegd zijn de kosten onderaan de streep per MB aan data, belminuut of sms bovendien vrijwel altijd lager. Bij prepaid zijn doorgaans geen kortingen. Elke keer als je tegoed op is moet je dit opwaarderen om weer belminuten of data te kunnen gebruiken.

Kiezen voor flexibiliteit

Kies je voor sim only dan heb je meer flexibiliteit dan je wellicht zult denken. Zo is het gebruikelijk om te kiezen voor een contract van één of twee jaar, maar veel providers bieden ook een maandelijks opzegbare sim only. Daarnaast kun je bij steeds meer providers je abonnement maandelijks aanpassen op je behoeften of tijdelijke extra bundels nemen wanneer je voor korte tijd toch net even wat meer nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens je vakantie. Zo kun je bijvoorbeeld je data tijdelijke verhogen of zelfs verlagen zonder een boete te hoeven betalen.

Tegen de flexibiliteit van een prepaidkaartje kan een sim only abonnement echter niet op. Je hebt geen contract en geeft alleen uit waar je zelf voor kiest om te gebruiken. No gain, no pain. Dit is handig wanneer je je telefoon weinig gebruikt of niet vast wil zitten aan maandelijkse kosten.

Voor wie is een sim only ideaal?

In hoofdlijnen kunnen we drie ideale doelgroepen opstellen voor een sim only abonnement, waarvoor de doelgroep in de praktijk enorm breed is.

1. De gemiddelde gebruiker: Gebruik je je telefoon dagelijks om te bellen of te internetten via het mobiele netwerk? Dan is een sim only abonnement doorgaans de beste keuze.
  2. Wanneer je telefoon nog goed is: Heb je al een goede smartphone en geen nieuwe nodig, maar wel op zoek naar een nieuw abonnement? Dan kun je behoorlijk besparen door een sim only te nemen.
  3. Als je wilt besparen: Door de lagere tarieven en eventuele kortingen zijn de maandelijkse kosten in de praktijk vaak lager dan bij prepaid.

Voor wie is een prepaid ideaal?

Ook voor prepaid geldt natuurlijk dat dit voor bepaalde mensen de beste keuze is, maar voor wie is dat dan meestal het geval?:

1. Lichte gebruikers: Gebruik je je telefoon maar heel weinig of maak je in de praktijk bijna alleen gebruik van WiFi? Dan kan een prepaid voordeliger zijn omdat je alleen betaalt voor wat je gebruikt.
  2. Als je een zeer laag of onzeker inkomen hebt: Heb je geen stabiel inkomen, dan kun je baat hebben bij de flexibiliteit van prepaid, omdat er geen vaste maandelijkse kosten zijn.
  3. Als je volledige controle wilt: Wil je de volledige controle over je uitgaven en niet maandelijks aan bepaalde kosten vastzitten? Dan biedt een prepaid je deze zekerheid.
  4. Als je onder de 18 bent: Je mag pas een sim only abonnement, of een ander telefoonabonnement, afsluiten als je boven de 18 bent. Ben je dus jonger, dan mag je geen abonnement op je eigen naam afsluiten en moet je kiezen voor prepaid, tenzij je ouders of verzorgers hiervoor in willen staan.

Heb ik met een sim only beter bereik?

Er wordt wel eens gedacht dat mensen met een abonnement een soort ‘voorrang’ krijgen van providers. Dit is echter niet terecht, de meeste providers bieden dezelfde dekking voor prepaid als ‘postpaid’ diensten (abonnementen). Wel kan het zo zijn dat een kleine aanbieder bijvoorbeeld langzamer internet biedt, omdat deze diensten levert via de masten van KPN Mobiel, VodafoneZiggo of Odido en geen eigen masten heeft. Het kan daarnaast natuurlijk gebeuren dat je tegoed op raakt op een moment dat dit helemaal niet uitkomt. Zonder tegoed kun je de diensten niet gebruiken en heb je dus in feite geen bereik. Je kunt wel gebeld worden dan, maar zelf niet meer bellen of internetten.

Een sim only abonnement heeft dezelfde netwerkdekking als een abonnement met telefoon bij dezelfde provider. Bij een sim only abonnement is er wel vaak een betere of meer uitgebreide klantenservice dan bij een prepaidkaartje.

Sim only meestal een betere keuze

Voor de meeste mensen is sim only een betere en goedkopere optie. Doordat de kosten laag en voorspelbaar zijn en er bovendien vaak promoties zijn is sim only een aantrekkelijkere keuze als je de mogelijkheid hebt. Een sim only is de beste balans tussen flexibiliteit en lage maandelijkse kosten. Welke optie je ook kiest, het is altijd belangrijk om nauwkeurig te bedenken wat je gaat verbruiken en liever een te grote bundel dan een te kleine bundel te nemen en dus liever een sim only dan prepaid bij twijfel. De kosten buiten de bundel als je toch meer verbruikt dan gedacht zijn namelijk vaak hoger dan simpelweg één of twee euro per maand extra betalen.

Vergelijk sim only abonnementen.