100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Kan WhatsApp bellen je belminuten vervangen?

Dinsdag 28 Mei 2024 3 minuten en 50 seconden leestijd

Kan WhatsApp bellen je belminuten vervangen?

Hoe werkt WhatsApp bellen?

Wanneer je gaat bellen via WhatsApp maak je gebruik van je internetverbinding. Deze technologie noemen we VoIP. Dit kan zowel je WiFi-verbinding als mobiele data zijn, afhankelijk van of je verbonden bent met WiFi. Concreet betekent dit dat zolang je verbonden bent met internet, je in feite gratis kan bellen naar andere WhatsApp-gebruikers, overal ter wereld.

Helemaal gratis is dit overigens niet, want je betaalt immers ook voor mobiele data. Bellen via WhatsApp kost ongeveer 150 tot 300 KB per minuut (gemiddeld 13,5 MB per uur). Met de huidige databundels is dat relatief verwaarloosbaar. Let wel op wanneer je gaat videobellen via WhatsApp, want hiermee verbruik je ruim tien keer zoveel data.

Voordelen bellen via Whatsapp

Bellen via Whatsapp heeft een aantal voordelen, namelijk:

  • Goedkoper: Door te bellen via Whatsapp kun je aanzienlijk besparen op je belkoten en belminuten, vooral bij internationale gesprekken.
  • Werkt overal ter wereld: Met WhatsApp bellen kun je overal ter wereld met elkaar bellen, zonder extra kosten te maken voor internationaal bellen. Dit is dus erg handig als je familie en/of vrienden in het buitenland hebt, zeker wanneer dit buiten de EU is.
  • Geen beperking op de tijd: Bij een telefoonabonnement heb je vaak een bepaald aantal belminuten waarbij op is op geldt, tenzij je bijbetaalt. Bij bellen via WhatsApp kun je onbeperkt bellen zolang je een werkende internetverbinding hebt.
  • Ook voor videobellen: Je kunt WhatsApp niet alleen gebruiken voor ‘gewoon’ bellen, maar ook voor videobellen.

Nadelen bellen via WhatsApp

Natuurlijk kent bellen via WhatsApp ook een aantal nadelen, namelijk:

  • Afhankelijkheid van internet: Bij bellen via WhatsApp ben je afhankelijk van een stabiele internetverbinding. Heb je geen WiFi of mobiele data, dan kun je zelf niemand bellen, maar ook niet gebeld worden via WhatsApp. Dit is onhandig als je in een gebied bent met slechte dekking of zelf in het buitenland bent met hoge roamingkosten.
  • Databundel wel nodig: WhatsApp bellen mag dan geen belminuten kosten, het kost je wel mobiele data als je geen WiFi bent. Zeker het verbruik van videobellen in hoge kwaliteit kan flink oplopen.
  • Geluidskwaliteit: De sterkte en stabiliteit van je internetverbinding is erg bepalend voor de geluidskwaliteit van WhatsApp oproepen. Heb je een slechte verbinding, dan leidt dit tot onderbrekingen, vertragingen en een lagere geluidskwaliteit.
  • Niet geschikt voor noodgevallen: Je kunt WhatsApp bellen niet gebruiken in geval van nood. Een alarmcentrale kan deze oproepen niet ontvangen. In geval van nood moet je altijd de reguliere telefoonverbinding gebruiken om 112 of andere noodnummers te bellen.
  • Beperkte beschikbaarheid: Om iemand te kunnen bellen moet de ander ook WhatsApp hebben. Wanneer je een persoon of een bedrijf wil bellen die geen WhatsApp heeft dan zul je toch je gewone belminuten moeten gebruiken.

Let op: Telefoonnummer blijft noodzakelijk - Er wordt soms gedacht dat WhatsApp bellen het mogelijk maakt om te bellen met bijvoorbeeld een iPad. Dat is echter niet het geval. Om gebruik te maken van WhatsApp is een telefoonnummer namelijk wel noodzakelijk.

Combineren is de ideale oplossing

Voor de meeste mensen is het combineren van WhatsApp bellen en een beperkt aantal belminuten misschien wel de ideale oplossing. Zo kun je goedkoop bellen via internet wanneer dit mogelijk is. Dit kan wanneer je bijvoorbeeld een WiFi-verbinding hebt thuis of op kantoor. Tegelijkertijd heb je zo nog gewone belminuten voor noodgevallen of wanneer bellen via WhatsApp niet mogelijk is.

Ben je op zoek naar een nieuw mobiel abonnement? Dan is het vooral slim om te kiezen voor een abonnement dat past bij jouw gebruik. Bel je veel via WhatsApp of maak je misschien zelfs regelmatig gebruik van videobellen via WhatsApp? Neem dan een abonnement met wat minder belminuten en wat meer data. Wellicht is een onbeperkte databundel iets voor jou?

Maar we zouden je niet adviseren een abonnement te nemen zonder belminuten voor je smartphone.

Dus, kan WhatsApp belminuten vervangen?

Alleen bellen via WhatsApp is dus eigenlijk geen echte vervanger voor traditionele belminuten. Het heeft daarvoor te veel mitsen en maren. Voor de meeste mensen is het echter wel een hele goede aanvulling, met name als je vaak verbonden bent met WiFi. Belminuten volledig vervangen is echter riskant, vooral als er écht iets aan de hand is of als je bedrijven probeert te bereiken.

We raden je bij ProviderCheck.nl daarom aan om een balans te vinden als je graag gebruik wilt maken van WhatsApp bellen. Gebruik WhatsApp bellen waar dit mogelijk is en je een stabiele internetverbinding hebt, maar zorg ervoor dat je een abonnement hebt met voldoende belminuten om deze te kunnen gebruiken als het nodig is. Zo profiteer je van beide werelden.

Vergelijk Sim Only abonnementen

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking