100% onafhankelijk
100% gratis
Vragen? 088 3232 032

Wat is vaste telefonie?

Woensdag 19 Juni 2019
Laatste update: Dinsdag 12 Mei 2020 2 minuten en 0 seconden leestijd

Wat is vaste telefonie?

Hoewel mobiele telefoons tegenwoordig niet meer weg te denken zijn, hebben veel mensen ook nog een vaste telefoon in huis. Een vaste telefoon is een telefoon waarbij het signaal niet draadloos wordt doorgeven, zoals bij een mobiele telefoon, maar via een bekabelde verbinding.

De meeste toestellen voor vaste telefonie werken tegenwoordig echter wel met draadloze handsets. Daarbij ontvangt het basisstation, de houder waar de telefoon in staat, via een bekabelde verbinding het telefoonsignaal en geeft dit vervolgens draadloos door aan de handset waarmee je belt. Hoewel de handset dus draadloos werkt is er in dit geval wel sprake van vaste telefonie, omdat het signaal via een bekabelde verbinding binnenkomt. 

De voordelen van een vaste telefoon

Met het groeiende gebruik van mobiele telefoons rijst wellicht wel eens de vraag of je je vaste telefoon niet beter de deur uit kunt doen. Want heeft een vaste telefoon nog wel zin als alle gezinsleden over een eigen mobiel beschikken? Toch zijn er wel degelijk goede redenen om je vaste telefoon te behouden, want er zijn een aantal voordelen van vaste telefonie boven mobiel bellen.

Wanneer je veel en lang belt, kan dat via een vaste telefoon bijvoorbeeld goedkoper zijn. Internet providers bieden namelijk vaak abonnementen voor vaste telefonie aan waarbij je  onbeperkt kunt bellen tegen een vast bedrag. Daarnaast heb je met een vaste lijn nooit last van een slecht bereik en is de verbinding minder gevoelig voor storingen.

Vaste telefonie via internet

Bij de meeste providers kun je vaste telefonie alleen afnemen in combinatie met internet of in een alles-in-1 pakket met internet en televisie. Vaste telefonie verloopt namelijk steeds vaker via internet in plaats van via een analoge telefoonlijn. Het telefoonsignaal komt dan dus binnen via de internetkabel, glasvezel of DSL.

Vaste telefonie via internet is vaak goedkoper en de kwaliteit van de verbinding is vergelijkbaar met die van een analoge telefoonverbinding. Providers die vaste telefonie via internet aanbieden gebruiken hiervoor meestal de term VoIP, een afkorting voor Voice over Internet Protocol.

Door het doen van onze postcode check ontdek je welke providers vaste telefonie bieden. Combineer internet en bellen en maak gebruik van alle voordelen. Bij sommige internet providers betaal je zelfs geen extra kosten voor vaste telefonie of een klein maandbedrag. Je hebt dan wel het voordeel dat je altijd bereikbaar bent. Ook wanneer er bijvoorbeeld een mobiele storing is.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking