100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is DSL internet?

Vrijdag 29 November 2019
Laatste update: Vrijdag 19 Maart 2021 5 minuten en 35 seconden leestijd

Wat is DSL internet?

DSL internet is de afkorting van Digital Subscriber Line. Deze techniek zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van het internet over een koperdraadverbinding, oftewel de traditionele telefoon aansluiting. Zo kun je internetten via een ADSL of VDSL abonnement.

Je sluit je verbinding aan via een DSL kabel. Maar wat is een DSL kabel? Dit is het verbindingsstuk tussen je modem en het ISRA punt in je huis.

Er zijn naast DSL verschillende alternatieve technieken waarmee je kunt internetten. Zo heb je ook kabel internet (COAX), glasvezel internet en 4G internet voor thuis. Wij leggen jou in dit kennisbankbericht alles uit over DSL internet.

Vergelijk de beste internet aanbiedingen

Hoe werkt DSL internet?

Nu je de DSL betekenis weet, wil je natuurlijk ook weten hoe DSL precies werkt.

Bij DSL internet gaat de verbinding via een koperdraadverbinding, oftewel de traditionele telefoonaansluiting. Daarbij loopt er een hoogfrequent signaal door de telefoonlijn. Dit signaal is door het menselijk oor niet te horen, maar zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van internet wanneer je de DSL kabel op de juiste manier aansluit.

Om van DSL internet gebruik te kunnen maken heb je een modem nodig. Het DSL modem ontvangt het hoogfrequente signaal via het telefoonnetwerk en zet dit om in een bruikbaar internetsignaal. In combinatie met een router kun je in je woning gebruikmaken van wifi.

Ook voor het verzenden van data heb je je modem nodig. Het modem verandert namelijk het internetsignaal naar een hoogfrequent signaal en verzendt dit over het telefoonnetwerk.

Welke soorten DSL internet zijn er?

DSL is een overkoepelende naam voor de volgende variaties:

ADSL internet: ADSL is de afkorting van Asymetrical Digital Subscriber Line. Dankzij ADSL internet (via de telefoonlijn) werd het voor het eerst mogelijk om te internetten en te bellen via één aansluiting. Dit is mogelijk omdat de telefoonlijn die in je woning aanweizg is door middel van een splitter opgesplitst wordt in twee banden. De ene band is voor vaste telefonie en de andere band is voor internet en evenuteel televisie. Je hoeft daarom niet meer in te bellen. Bij ADSL internet is de downloadsnelheid hoger dan de uploadsnelheid

VDSL internet: VDSL is de afkorting voor Very high bitrate Digital Subscriber Line. Het is de opvolger van ADSL internet. De internetsnelheid van VDSL internet ligt hoger dan bij ADSL internet. Dat merk je zowel bij het downloaden als het uploaden. Door de koperverbinding tussen de wijkkast en de telefooncentrale te vervangen wordt VDSL internet aangelegd. Hoe korter de koperkabel, hoe sneller het internet dat je ontvangt.

SDSL internet: SDSL is de afkorting voor Symmetric Digital Subscriber Line. Sinds 2014 bestaat SDSL internet helaas niet meer. De snelheid van SDSL internet lag nog hoger dan bij VDSL internet. Het grootste verschil met de andere DSL vormen is dat de download- en uploadsnelheid van SDSL internet gelijk was. Deze vorm van DSL internet was erg geschikt voor bedrijven die bijvoorbeeld niet alleen veel data ontvangen, maar ook veel data verzenden.

rode telefoon

Hoe snel is mijn DSL verbinding?

Doordat SDSL internet niet meer bestaat, kun je dus kiezen tussen ADSL internet of VDSL internet. De snelheid van de download- en uploadsnelheid bij DSL internet hangt af van verschillende factoren. De belangrijkste factor is de afstand van je DSL aansluiting tot de wijkcentrale. Wij hebben de richtlijnen voor jou op een rijtje gezet:

Ook de kwaliteit en demping van het koper kunnen invloed hebben op je snelheid. Om een zo goed mogelijke verbinding te ervaren plaats je je modem zo dicht mogelijk bij het ISRA punt. Dit is het punt in huis van waaruit je het netwerk aansluit.

Houd er rekening mee dat je bij het afsluiten van een abonnement niet altijd de beloofde snelheid ontvangt, omdat dit dus afhankelijk is van bovengenoemde factoren. Sluit jij een abonnement af van 100 Mbit/s maar is jouw maximale snelheid maar 50 Mbit/s? Dan ontvang je 50 Mbit/s. 

Ben je benieuwd welke internetsnelheid je nu daadwerkelijk ontvangt? Dat check je met onze speedtest.

ADSL of VDSL kiezen?

Twijfel je of je met ADSL prima uit de voeten kunt of overweeg je een snellere VDSL verbinding? Al met al kun je stellen dat ADSL internet over het algemeen prima geschikt is voor de gemiddelde internetgebruiker. Ben je actiever op het internet dan kies je voor VDSL internet. Daarmee kun je zonder haperingen online naar je favoriete serie kijken terwijl er tegelijkertijd een game wordt gespeeld.

Tegenwoordig bieden veel internetproviders alleen nog maar VDSL internet. Wanneer je een ADSL verbinding af wilt sluiten moet je goed opletten of de internetprovider dit aanbiedt. De internetproviders die je bij ons kunt vergelijken bieden ook alleen nog maar VDSL internet. 

Wil je weten welke internetsnelheid het beste past bij jouw internetgebruik? Lees dan ons kennisbankbericht Internetsnelheid; hoeveel Mbit/s heb je nodig?

Alternatieven voor DSL internet

Naast DSL kun je je internet ook via de kabel of glasvezel laten lopen. Mochten dit geen opties voor je zijn, dan kun je ook nog kiezen voor 4G.

Zoals de naam al zegt ontvang je bij kabel internet je internet via een kabel en gaat dit bij glasvezel internet via een glasvezelverbinding. 4G internet voor thuis werkt iets anders. Deze techniek wordt vooral gebruikt wanneer er op je adres geen goede alternatieven zijn of bijvoorbeeld voor een vakantiewoning of boot.

Met onze postcodecheck zie je direct welke verbindingen er mogelijk zijn op jouw adres.

DSL internet afsluiten

Wil jij ook internet ontvangen via een DSL internet verbinding? Dat kan, er zijn verschillende internet providers die DSL aanbieden. KPN DSL is hierbij het bekendste, omdat KPN (voormalig PTT) de eigenaar is van het kopernetwerk.

De internetproviders die je op onze site kunt vergelijken bieden geen ADSL internet meer aan. 

VDSL wordt aangeboden door o.a.: KPN, T-Mobile, Online.nlYoufone, Budget Alles-in-1.

Internet vergelijken is interessant om te zien wat de mogelijkheden zijn op jouw adres. Daar hebben wij een handig hulpmiddel voor, namelijk onze postcodecheck. Voer je postcode en huisnummer in en je krijgt een overzicht te zien van de internet providers die leveren op jouw adres, zowel DSL als kabel en glasvezel. Zo vind je ook meteen de laatste prijs!

Je doet eenvoudig de postcodecheck via onderstaande tool:

Het is mogelijk om verschillende selecties te maken. Bijvoorbeeld welke internetsnelheid je minimaal wilt ontvangen. Daarmee kun je het aanbod nog meer aan laten sluiten op jouw wensen en behoeften.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking