100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

ADSL snelheidsverlies en afstand tot telefooncentrale

Maandag 22 April 2013
Laatste update: Dinsdag 16 Maart 2021 4 minuten en 6 seconden leestijd

ADSL snelheidsverlies en afstand tot telefooncentrale

Bij ADSL verbindingen is de afstand tot de telefooncentrale in de gemeente erg belangrijk. Hoe dichterbij deze aansluiting is hoe sneller de verbinding is. Hieronder ontdek je de snelheid van jouw internet en wat er mogelijk is.

Wat is de maximale snelheid van een ADSL verbinding?

Een ADSL verbinding kan een maximale snelheid halen tot 24 mbit/s. De effectieve snelheid van deze verbinding is echter sterk afhankelijk van meerdere factoren, namelijk van de afstand tussen de telefoonaansluiting en de telefooncentrale bij jou in de gemeente, de demping van het koper en de kwaliteit van het koper. Daarnaast is het belangrijk dat je je modem zo dicht mogelijk op het ISRA-punt aansluit zonder vertakkingen.

Wat is het ISRA-punt?

Het ISRA-punt is het punt waar het modem van de provider moet worden aangesloten in de woning. De kabel van de provider komt op het ISRA-punt het huis binnen. Wanneer jij op dit punt je modem of ander apparatuur aansluit kun je gebruik maken van de verbinding. Dit punt is dus eigenlijk het scheidingspunt tussen de bekabeling van je internetprovider en je eigen apparatuur. Door het ISRA-punt wordt het internet omgezet in bruikbaar internet. Dit is echter alleen nodig bij een DSL aansluiting.

Wat is mijn ADSL afstand tot wijkcentrale?

Ben je benieuwd naar jouw ADSL snelheid-afstand? Doe dan hier op ProviderCheck de gratis postcodecheck en kom direct achter jouw afstand tot de centrale.

Aan de hand van onderstaande tabel met ‘afstand wijkcentrale’ ontdek je direct welke maximale downloadsnelheid voor jouw adres beschikbaar is. Onder de tabel vind je ook nog een aantal tips om zelf je ADSL-verbinding te versnellen.

Afstand tot telefooncentrale Downloadsnelheid
<0,7 km 24 Mbit/s
<1,2 km 22 Mbit/s
<1,6 km 20 Mbit/s
<1,9 km 18 Mbit/s
<2,1 km 16 Mbit/s
<2,3 km 14 Mbit/s
<2,5 km 12 Mbit/s
<2,7 km 10 Mbit/s
<3,1 km 8 Mbit/s
<3,4 km 6 Mbit/s
<3,9 km 4 Mbit/s
<4,7 km 2 Mbit/s
<5,3 km

1 Mbit/s

Hoe kun je zelf de ADSL snelheid verbeteren?

Ben je erachter gekomen dat het aantal Mbit/s dat je zou moeten halen naar aanleiding van je afstand tot de wijkcentrale niet overeenkomt met je werkelijke downloadsnelheid? Dan zijn er nog een aantal acties die je zelf kunt nemen om de verbinding te versnellen.

  • Controleer of het modem en de aansluitpunten nog helemaal intact zijn. Soms komt er corrosie op de contacten. Deze kun je dan het beste schoonmaken of vervangen.
  • Staat het modem in een vochtige ruimte? Verplaats deze dan bij voorkeur naar een minder vochtige ruimte en zorg voor goede ventilatie. Dit is beter voor de kwaliteit van het modem.
  • Verkort de kabellengte tussen de contactdoos en buiten, oftewel het ISRA punt. Zelfs 10 centimeter minder zou al een verschil kunnen maken qua snelheid.
  • Schakel verbonden apparaten die je niet gebruikt uit wanneer je merkt dat je verbinding traag is.

Bovengenoemde punten geven geen garanties op een snellere internetverbinding, maar zijn de moeite waard om te proberen. Let op, je kunt nooit meer ADSL Mbit/s ontvangen dan de maximale snelheid die hoort bij de afstand tot de wijkcentrale, zoals benoemd in de tabel hierboven

VDSL opvolger van ADSL

VDSL is de opvolger van ADSL. Hiermee kun je sneller downloaden en uploaden. Ook werkt de ontvangst van digitale televisie over het algemeen beter met een VDSL verbinding. Beide internetverbindingen werken via de telefoonlijn en ook voor VDSL geldt, hoe korter de koperlijn hoe sneller het internet.

Doordat er echter steeds meer VDSL-centrales geplaatst worden, is de afstand die het signaal moet afleggen kleiner en heb je sneller internet. Hierdoor kun je een downloadsnelheid tot 200 Mbit/s halen. Lees hier meer over VDSL internet.

Glasvezelinternet voor maximale snelheid

Zijn de snelheden van ADSL en VDSL te laag voor jouw gebruik? Dan biedt glasvezelinternet uitkomst. Deze verbinding is geschikt voor internet, (digitale) televisie, telefonie en radio. Je hebt hiermee een constante upload- en downloadsnelheid en je kunt zelfs snelheden halen tot en met 1 Gbit/s!

Steeds meer huishoudens stappen over op glasvezel, al is het nog niet overal beschikbaar. Wil je weten of glasvezelinternet beschikbaar is op jouw adres en wat de kosten zijn? Doe dan hier de glasvezel check voor jouw adres. Is er geen glasvezel beschikbaar, maar wel kabelinternet? Ook kabelinternet biedt een hogere internetsnelheid dan ADSL en VDSL. 

Wat is kabelinternet?

Naast glasvezelinternet biedt kabelinternet ook een hoge internetsnelheid. Kabelinternet is internet via het traditionale kabeltelevisienetwerk. Er wordt via een kabelmodem verbinding gemaakt met het kabelnetwerk voor je kabel internet verbinding. Kabelinternet biedt een snelheid tot wel 500 Mbit/s. 

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste berichten?

Volg ons dan via Social media! Wij zijn te vinden op Facebook, Instagram en Twitter!

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking