Wat is wifi-interferentie?

Woensdag 9 Augustus 2023 3 minuten en 51 seconden leestijd

Wat is wifi-interferentie?

Wat merk je van wifi-interferentie?

Wifi-interferentie betekent dat het draadloze signaal van je router, hotspot of access point verstoord wordt waardoor het minder stabiel of langzamer is. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld aan het videobellen bent en het signaal flink hapert, ondanks dat je een snelle downloadsnelheid mag verwachten van je abonnement.

Wifi-interferentie leidt tot een of meerdere van de volgende problemen:

• Verlies van signaal
  • Lagere snelheden
  • Een signaal dat minder ver rijkt
  • Het volledig wegvallen van je internetverbinding.
  • Slechte beeld- of geluidskwaliteit bij streamen of bellen (wanneer je een internet abonnement inclusief bellen hebt).

Wifi-interferentie kan dus zeer storend zijn. In de praktijk is het vrijwel onmogelijk om een wifi-signaal te ontvangen zonder enkele interferentie, maar je kunt het natuurlijk wel verminderen. Voor internet zonder interferentie is je apparaat bekabeld aansluiten de enige oplossing. En zelfs dan kan bijvoorbeeld de lengte en de kwaliteit van de bekabeling nog van invloed zijn.

Welke factoren zorgen voor wifi-interferentie?

Wifi-interferentie wordt veroorzaakt door obstakels die je wifi-signaal tegenkomt wanneer het onderweg is van je router naar je apparaat. Dit kunnen zowel fysieke obstakels zijn als obstakels die je niet ziet, zoals andere signalen die voor een verstoring zorgen. Enkele voorbeelden zijn:

• Fysieke obstakels: Tenzij je echt naast je router gaat zitten heb je hier vrijwel altijd last van. Alle objecten tussen je apparaat en je router zorgen voor interferentie. Denk aan muren, plafonds, deuren, ramen, meubels. Zeker objecten van beton of metaal zorgen voor veel interferentie, omdat dit het signaal niet doorlaat.
  • Andere netwerken: Woon je bijvoorbeeld in een appartementencomplex of een rijtjeswoning waar veel verschillende wifi-netwerken een signaal uitsturen? Dan kunnen deze andere signalen voor interferentie zorgen. De signalen kunnen elkaar namelijk overlappen en zo verstoren, zeker als ze op een vergelijkbare frequentie zitten. Er bestaan apps om dit te testen, zoals Wifi Analyzer en Wireless Diagnostics.
  • Andere signalen: Niet alleen andere wifi-netwerken, maar ook andere soorten elektronische signalen kunnen voor interferentie zorgen. Denk aan Bluetooth van je telefoon, een babyfoon, radiogolven of het 4G-signaal op je smartphone.
  • Grote elektrische apparaten: Elektrische apparaten die veel stroom vragen kunnen voor interferentie zorgen wanneer ze dicht bij je router staan. Het is daarom niet slim om je router te installeren naast bijvoorbeeld je koelkast, wasmachine of televisie. In een keuken is daarom vrijwel nooit een goed idee.

Wat is het verschil tussen interferentie en storing?

Wifi-interferentie en een internetstoring worden nog wel eens met elkaar verward. We spreken over wifi-interferentie wanneer het wifi-signaal door externe factoren wordt beïnvloed en daarom niet optimaal is. Het signaal wat je in huis ontvangt is echter wel goed. Wifi-interferentie is over het algemeen op te lossen door bijvoorbeeld je router elders te plaatsen of bijvoorbeeld te kiezen voor een extra mesh-netwerk.

We spreken van een wifi-storing wanneer het signaal dat je thuis ontvangt niet goed of helemaal niet werkt. Je modem kan dit dan niet omzetten naar een wifi-netwerk of tv-signaal. Een wifi-storing kan je niet zelf oplossen, maar dit ligt in handen van je provider. Wanneer je contact opneemt met je provider over een slechte internetverbinding zal deze altijd je signaal doormeten om te bepalen of het een storing of interferentie betreft.

Wat kun je aan wifi-interferentie doen?

Er zijn een aantal stappen die je zelf kunt ondernemen om wifi-interferentie in huis te verminderen. We helpen je graag aan de hand van een aantal stappen:

• Zorg dat je router op een centrale locatie staat en het liefst met zo min mogelijk obstakels tussen de router en de plek waar je wifi wilt gebruiken. Een router wordt bijvoorbeeld vaak in de meterkast geplaatst met muren en deuren tussen jou en de router. Probeer hem eens te verplaatsen naar de woonkamer.
  • Plaats je router niet naast grote elektrische appraten.
  • Breid je wifi-netwerk uit met bijvoorbeeld access points of een mesh netwerk wanneer je het bereik van je netwerk wilt vergroten.
  • Schakel apparaten die draadloze signalen uitzenden of opvangen uit wanneer je ze niet gebruikt. Zet bijvoorbeeld je Bluetooth uit op je smartphone wanneer je deze niet gebruikt.

Oud abonnement kan ook voor traag internet zorgen

Heb je al jarenlang hetzelfde internet abonnement? Dan kan het ook zo zijn dat de snelheid die je ontvangt simpelweg niet erg hoog is en niet meer voldoet. We hebben steeds meer met internet verbonden apparaten in huis die ook steeds meer van je verbinding vragen. Een oud abonnement met een relatief lage snelheid kan zo op een gegeven moment tekortkomen.

Doe hieronder onze gratis en vrijblijvende postcodecheck om je verbinding te testen en te vergelijken met anderen bij jou in de buurt (anoniem).