Maandag 24 September 2018
Laatste update: Donderdag 14 Mei 2020 1 minuut en 40 seconden leestijd
Ken jij de term MPEG2 en MPEG4 al? In dit bericht leggen wij je uit wat dit precies zijn.
De werkgroep MPEG oftewel Moving Picture Experts Group werd al in 1988 opgericht. De werkgroep is een samenwerkingsverband tussen mensen uit de zakenwereld en academici. Sinds de oprichting houdt MPEG zich bezig met het ontwikkelen van een standaard voor de codering van video en audio.
De verschillende MPEG-codes zijn een voorbeeld van datacompressie met gegevensverlies. Bij deze methode zorgt decompressie van een bestand ervoor dat dit anders wordt dan het origineel. Dit betekent dat er verlies van informatie op zal treden wat zorgt voor een lagere kwaliteit. Voordeel is wel dat het gecomprimeerde bestand kleiner is en het dus ook makkelijker via het internet is te versturen of bijvoorbeeld op een USB-stick is op te slaan.
Er zijn inmiddels verschillende MPEG-formaten. In dit bericht lichten we er twee uit, namelijk MPEG2 en MPEG4.
MPEG2 formaat is in het speciaal ontwikkelt voor het overbrengen van kwalitatieve digitale audio en video voor televisie-uitzendingen. Daarbij wordt MPEG2 gebruikt voor digitale televisie via conventionele antennes. Met MPEG2 is het mogelijk om onbewerkte frames in drie soorten frames te comprimeren. Dit zijn:
Meestal wisselen deze frames zich af.
MPEG4 is een manier voor de compressie van digitale video en audio. MPEG4 wordt veel gebruikt bij digitale televisie en op mobiele telefoons die video’s kunnen opnemen. MPEG4 is eigenlijk de opvolger van MPEG2.
MPEG4 is één van de meest gebruikte bestandsformaten voor audio en video en wordt daarom door de meeste spelers ondersteund. Dit zijn onder andere Windows Media Player, Realplayer, VLC-media player en QuickTime.
Wil je zelf ook gebruik maken MPEG zorg dat voor een goede internetverbinding. Met de postcodecheck kun je internet vergelijken ontdek je binnen een minuut welke internet providers leverbaar zijn op jouw adres en welke internetsnelheid zij jou bieden.