100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is het ISRA punt?

Maandag 2 December 2019
Laatste update: Maandag 11 April 2022 5 minuten en 28 seconden leestijd

Wat is het ISRA punt?

ISRA of IS/RA is het punt waar het modem van de provider moet worden aangesloten in de woning. Het ISRA punt staat voor Infrastructuur Randapparatuur.

De kabel van de provider/netwerkaanbieder komt op het ISRA punt het huis binnen. Dit is het punt waarop jij als gebruiker je randapparatuur zoals telefoon, televisie en het modem op kan aansluiten.

Het is dus eigenlijk het scheidingspunt van de koperen bekabeling van de netwerkaanbieder en je eigen apparatuur.

Wanneer heb je een ISRA punt nodig?

Een ISRA punt is noodzakelijk wanneer je gebruik wilt maken van een DSL aansluiting. Je abonnement loopt dan via een DSL-verbinding, die via koperen kabels naar het ISRA punt wordt geleid. Vervolgens kun je het ISRA punt aansluiten op je modem om via DSL te kunnen internetten, bellen en tv kijken.

Een ISRA punt heb je dus alleen nodig bij een abonnement op DSL. Kies je voor een glasvezel- of kabelnetwerk? Dan heb je geen ISRA punt nodig.

ISRA punt KPN

De koperen kabels voor verbindingen worden in heel Nederland door KPN aangeboden. KPN is daarmee verantwoordelijk voor de koperen netwerkkabels die de huishoudens binnenkomen. Omdat zij niet verantwoordelijk zijn voor de aansluiting op je apparaten, kun je de aansluiting dus zelf regelen via het ISRA punt.

Waar vind ik het ISRA punt?

Het is verstandig om eerst te checken of er echt een ISRA punt in huis is wanneer je internet wilt ontvangen over een DSL-verbinding. Veel huizen zijn voorzien van een ISRA punt, maar niet allemaal, dus even een kleine check kan zeker geen kwaad.

Doorgaans is het ISRA punt te vinden in de meterkast van je woning. Op deze locatie moet het modem van de internet provider aangesloten worden. Mocht je het ISRA punt niet in de meterkast kunnen vinden, kijk dan eens goed in de gang en de woonkamer. Het kan zijn dat deze hier alsnog aanwezig is, vaak in de vorm van een wandcontact.

Hoe herken ik het ISRA punt?

Waar moet je op letten bij het zoeken naar een ISRA punt? Afhankelijk van het bouwjaar van het huis kan de aansluiting er anders uitzien, ook al hebben ze allemaal hetzelfde doel. Met de volgende richtlijnen kun je het ISRA punt makkelijker herkennen:

  • Huizen gebouwd vóór 1990: Vaak in de vorm van een ronde koker lasdoos waar een dikke ISRA kabel in gaat.
  • Huizen gebouwd tussen 1990 en 2000: Een type ISRA 1 rechthoekig doosje, dat te herkennen is aan een klein kapje aan de bovenkant dat je eraf kunt halen om een kabel op aan te sluiten.
  • Huizen gebouwd vanaf 2000: Een type ISRA 2 rechthoekig doosje, met twee RJ11-aansluitingen aan de onderkant van het kastje.
  • Wandcontactdoos, diverse bouwjaren: Als je geen kastje kunt vinden, zoek dan naar een hoofdcontactdoos (vaak in de woonkamer). Deze lijkt een beetje op een gewoon stopcontact, maar dan met vier aansluitpunten.

Ik heb geen ISRA punt. Wat nu?

Heb je grondig gezocht maar kun je het ISRA punt echt niet vinden? Het kan zijn dat het ISRA punt in de loop der jaren is weggehaald of nooit is geplaatst. Je zou nog kunnen kijken of er een blauwe kabel aanwezig is in de kruipruimte, als je die hebt.

Vind je nu ook geen blauwe kabel? Dan is een internetverbinding over een DSL-verbinding in jouw woning op dit moment niet mogelijk.

Als je geen ISRA aansluitpunt kunt vinden, dan kun je als alternatief kiezen voor kabel of misschien zelfs glasvezel internet. Met onze postcodecheck controleer je alle mogelijkheden voor jouw adres.

Ook kun je vaak alsnog een ISRA aansluiting laten installeren, of een verwijderd ISRA punt laten herstellen. Over beide opties lees je hieronder meer.

Nieuwe ISRA aansluiting installeren

Een nieuw ISRA punt aansluiten kan op meerdere manieren. Je kunt dit zelf regelen via Mijnaansluiting.nl, de gemaakte kosten zijn hierbij voor jou.

Ook kun je contact opnemen met KPN en met hen de mogelijkheden voor het ISRA aansluitpunt doorspreken. Hierbij kun je direct KPN internet, telefonie en/of tv aanvragen. Aan het plaatsen van een aansluitpunt zijn mogelijk kosten verbonden.

Wil je een DSL verbinding via een andere aanbieder dan KPN laten lopen? Informeer dan bij de betreffende provider naar de mogelijkheden.

Het ISRA punt herstellen

Het kan natuurlijk ook dat er in de woning een ISRA punt is geweest, maar dat deze er nu niet meer is. Zo kan het zijn dat deze kapot is of verwijderd is. Laat dan een vakman komen, bijvoorbeeld een monteur van je provider. Houd er rekening mee dat dit extra kosten met zich mee kan brengen.

Let op, het is heel belangrijk dat je nooit zelf aan het ISRA punt gaat rommelen. Het ISRA punt is namelijk eigendom van KPN. Doe je dit wel? Dan draai je op voor de kosten als KPN dit moet repareren of betaal je een boete.

Het ISRA punt verplaatsen

In sommige gevallen is een verplaatsing van het ISRA punt noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan een verbouwing waarbij een muur wordt weggehaald of andere veranderingen waarbij er kans is dat aansluiting en kabels beschadigen.

Na melding van de verbouwing komt de netwerkbeheerder het punt binnen 16 weken verplaatsen. Ook hier geldt dat je dit niet zelf moet doen. Als het om een noodzakelijke verplaatsing gaat is de kans groot dat je internet provider de kosten voor rekening neemt.

Gaat het om een niet-noodzakelijke verplaatsing, bijvoorbeeld omdat je de huidige plek ‘onhandig’ vindt? Je moet dan alsnog een professionele monteur inschakelen. De kosten komen hierbij vaak voor eigen rekening. Vraag van tevoren een offerte aan, want de kosten kunnen flink oplopen.

Het ISRA punt verlengen

Als je het ISRA punt om niet-noodzakelijke redenen wilt verplaatsen en je merkt dat dit flinke kosten met zich mee brengt, dan kun je er ook voor kiezen om de verbinding te verlengen. Dat kan met een UTP-kabel.

Hierbij verbind je het ISRA punt middels een lange UTP-kabel met je modem, zodat je het modem kunt verplaatsen.

Het ISRA punt verwijderen

Hier kunnen wij heel kort over zijn: doe dit nooit! Dit mag simpelweg niet. Het ISRA punt is en blijft eigendom van KPN.

Kabel of glasvezel?

Voor DSL-internet heb je een ISRA punt nodig, maar niet voor kabel of glasvezel internet. Is er geen ISRA punt of vind je het simpelweg te veel gedoe om dit aan te laten leggen? Kijk dan naar andere mogelijkheden. Met de postcodecheck zie je gemakkelijk en snel welke huidige mogelijkheden je hebt op jouw adres.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking