100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Waar kan ik nog tv kijken via de kabel?

Maandag 15 februari 2021 3 minuten en 40 seconden leestijd

Waar kan ik nog tv kijken via de kabel?

Tegenwoordig hebben veel mensen DSL internet en wordt er ook steeds meer glasvezel internet aangelegd. Maar waar kun je dan nog tv kijken via de kabel? Bestaat het nog wel en wat is kabel tv eigenlijk? Wij leggen het je uit!

Wat is kabel tv?

Kabel tv is een netwerk waarbij radio- en televisiesignalen vanuit één punt via een bedraad netwerk naar je huiskamer gebracht worden. Wanneer je Kabel TV hebt, kun je tv kijken zonder digitale ontvanger. Sinds 1995 is het al mogelijk om gebruik te maken van het internet via de kabel. De kabel die gebruikt wordt is de coax kabel.  Door middel van de coax kabel kunnen internet, tv en radio door de providers jouw huis binnen gebracht worden. Het kabelinternet wordt ook wel internet over Coax genoemd. Niet alle internetproviders leveren internet via de kabel. Het is daarom ook afhankelijk van jouw postcode of jij wel kabel internet kunt ontvangen.

Via onze PostcodeCheck kun je kijken of kabel tv ook op jouw adres mogelijk is.

Bij welke internetproviders kan ik nog tv kijken via de kabel?

TV kijken via de kabel kan bij maar weinig internetproviders in Nederland. Twee grote aanbieders van Kabel tv in Nederland zijn Ziggo en Delta. Delta levert alleen kabelinternet in Zeeland.

Voor Ziggo kabel tv zijn niet alle coax kabels geschikt. Let er bij het aanschaffen van een kabel op dat deze geschikt is voor het gebruik. Wanneer je kabel tv via Ziggo kijkt zorg er dan voor dat de kabel het keurmerk ‘kabelkeur’ of ‘Ziggo geschikt’ heeft. Door deze coax kabel van Ziggo kun je ongestoord genieten van het internet en tv.

Wanneer je bij Ziggo kabel tv afsluit ontvang je een Mediabox. Je kunt ook draadloos tv kijken via het stopcontact bij Ziggo. Dit kan bij het verbinden van de Mediabox Extra (voor een tweede tv).

Wat is een coax kabel?

Een coax kabel is een tweepolige kabel, wat betekent dat hij twee geleiders heeft.  Deze geleiders kunnen beeld en geluid overdragen. Beide geleiders hebben dezelfde as. Deze kabels zijn de enige soort kabels in Nederland die gebuikt kunnen worden voor een internetverbinding via de kabel. De coax kabel is een antennekabel voor tv. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar hoeveel Mhz de kabel door kan laten. Voor bijvoorbeeld televisie kijken moet je kabel minstens 900 Mhz doorlaten. Meer informatie over de coax kabel lees je in ons kennisbankbericht ‘Wat is een coax kabel’.

Wat zijn de voor- en nadelen van Kabel tv?

Het grootste voordeel van internet via de kabel is de hoge snelheid. De downloadsnelheid en de uploadsnelheid zijn gelijk aan elkaar en het internet is stabiel. Er kan in een huishouden bijvoorbeeld tegelijkertijd iemand gamen en iemand Netflix kijken, zonder dat er problemen ontstaan. Daarnaast is kabel internet op bijna elk adres beschikbaar. Het nadeel is dat kabelinternet over het algemeen iets duurder is dan glasvezelinternet en DSL internet.

Wel andere soorten internet en tv zijn er?

Naast kabel internet bestaan er ook nog DSL internet en glasvezelinternet. DSL Internet gaat ook via een kabel, maar dan via een DSL kabel. Dit is het verbindingsstuk tussen je modem en het ISRA punt in je huis. Door deze techniek maak je gebruik van het internet via de koperdraadverbinding, oftewel de traditionele telefoonaansluiting. Om gebruik te maken van DSL internet heb je een modem nodig. Dit modem ontvangt het signaal via het telefoonnetwerk en zet deze om in een bruikbaar internet signaal.

Bij glasvezelinternet wordt gebruik gemaakt van een hele andere techniek. Glasvezel is gemaakt van een speciaal soort glas. De informatie wordt met behulp van laserlicht via glasvezel op een betrouwbare en snelle manier verzonden. Signalen worden omgezet in een digitaal signaal. Via glasvezel kunnen hoge internetsnelheden behaalt worden.

Wil je tv kijken via de kabel?

Je kunt bij ProviderCheck de gratis Postcodecheck doen om te kijken of kabel tv op jouw adres beschikbaar is. Zoals eerder benoemd zijn de enigste aanbieders van Kabel internet Ziggo en Delta. Wanneer Delta of Ziggo op jouw adres kabel tv levert kun je via ons een abonnement afsluiten en ontvang jij minimaal €10,- cashback. Je hebt de keuze tussen meerdere abonnementen, namelijk ‘alleen internet’, ‘Internet en tv’, ‘internet en bellen’ en ‘alles-in-1’.