100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is een WPS knop en hoe werkt het?

Maandag 30 Mei 2022 3 minuten en 20 seconden leestijd

Wat is een WPS knop en hoe werkt het?

Om verbinding te maken met het internet heb je meestal wifi nodig. Op het apparaat waarmee je verbinding wilt maken met de wifi zoek je het netwerk op. De meeste netwerken hebben een wachtwoord waardoor niet iedereen gebruik kan maken van het netwerk, alleen de mensen die het wachtwoord hebben. Tegenwoordig is het niet altijd meer nodig om het wachtwoord in te vullen, omdat je namelijk ook gewoon op de WPS knop kunt drukken. De WPS knop zit op je router en voor de meeste mensen is het een raadsel wat deze knop precies inhoudt. Maar de WPS knop is juist bedoeld om op een makkelijke en veilige manier verbinding te maken met het internet. WPS staat voor wifi protected setup.

Wil jij gebruik maken van de WPS knop? Dit kan alleen als je een wifi netwerk hebt waarbij je een wachtwoord nodig hebt om toegang te krijgen. Ook moeten de netwerken gecodeerd zijn met WPA Personal of een WPA2. Dit houdt in dat routers die niet beveiligd zijn met WEP, ook geen gebruik kunnen maken van WPS.

Hoe werkt de WPS knop?

De WPS knop is bedoeld om veilig verbinding te maken met een wifi-netwerk en om zo makkelijk mogelijk verbinding te maken met een wifi netwerk. Je kunt namelijk je apparaat met een druk op de knop verbinden, zonder dat je het wachtwoord van jouw netwerk in hoeft te vullen. Dit maakt het netwerk toegankelijker voor een hele hoop apparaten.

Als je je apparaat via de WPS knop verbindt met het netwerk, wordt alle informatie van het netwerk onthouden. De volgende keer dat je weer gebruik wilt maken van het netwerk, ben je al automatisch verbonden. De knop zit vaak op de achterkant van de router op een plek waar je makkelijk bij kunt komen.

Op het moment dat je met een apparaat verbinding wilt maken met het netwerk druk je op de WPS knop. Zo maakt jouw apparaat automatisch verbinding met de router en kun je gebruik maken van het internet.

Hoe ontvang ik een router met een WPS knop?

Wanneer jij bij een internet provider een abonnement afsluit, ontvang je ook altijd een modem/router. Tegenwoordig is dit vaak een modem en router in een. Omdat je de apparatuur van je provider ontvangt heb je vaak geen keus over welke router je wilt ontvangen. Maar tegenwoordig is het bijna altijd het geval dat je een router ontvangt met een WPS knop.

Heb je nog geen WPS knop? Dan zou het kunnen dat jouw router al wat verouderd is. Wist je dat je door jaarlijks over te stappen van internet provider veel geld kunt besparen? Je kunt door middel van onze gratis postcodecheck kijken welke internet providers er leverbaar zijn op jouw adres. Als je een nieuw abonnement afsluit ontvang je ook een nieuwe router, waarschijnlijk heb je dan wel een router met een WPS knop.

Heb jij een router met een WPS knop maar wil je deze knop liever niet gebruiken of zelfs uitschakelen? Dat is mogelijk. De apparaten die al met het netwerk verbonden zijn blijven gewoon functioneren. Ook kun je nieuwe apparaten verbinden met het netwerk, maar dan moet je net als voorheen gewoon het wachtwoord invullen. Het wachtwoord van je draadloze netwerk vind je op de sticker op de achterkant van je modem/router.

Zijn er risico’s verbonden aan WPS?

Omdat het heel makkelijk is om door de WPS knop verbinding te maken met de router, denk je misschien ook dat het makkelijk is om de WPS functionaliteiten te kraken. Echter is dit niet het geval. De meeste modems/routers zijn voorzien van software waardoor de beveiliging van WPS gewoon goed is.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking