100% onafhankelijk
100% gratis
Vragen? 088 3232 032

Wat is een WPS knop en hoe werkt het?

Maandag 30 Mei 2022 3 minuten en 29 seconden leestijd

Wat is een WPS knop en hoe werkt het?

Om in huis draadloos verbinding te maken met het internet heb je doorgaans wifi nodig. Deze wifi-verbinding wordt gecreëerd door middel van een netwerk, waarvan je de naam kunt vinden met bijvoorbeeld je smartphone of computer. De meeste netwerken hebben een wachtwoord waardoor niet iedereen gebruik kan maken van het netwerk, maar alleen de mensen die het wachtwoord hebben. Tegenwoordig is het niet altijd meer nodig om het wachtwoord in te vullen, omdat je namelijk ook op de WPS knop kunt drukken. De WPS knop zit op je router en voor de meeste mensen is het een raadsel wat deze knop precies inhoudt. De WPS knop is echter juist bedoeld om op een makkelijke en veilige manier verbinding te maken met het internet. WPS staat voor Wifi Protected Setup.

Wil je gebruikmaken van de WPS knop? Dit kan alleen als je een beveiligd wifi-netwerk hebt waarbij je een wachtwoord nodig hebt om toegang te krijgen. Ook moeten de netwerken gecodeerd zijn met WPA Personal of WPA2. Dit houdt in dat routers die niet beveiligd zijn met WEP, ook geen gebruik kunnen maken van WPS.

Geen goede wifiverbinding in huis? Doe dan onze internet speedtest en ontdek of een betere verbinding op jouw adres mogelijk is.

Hoe werkt de WPS knop?

De WPS knop is bedoeld om veilig en zo gemakkelijk mogelijk verbinding te maken met een wifi-netwerk. Je kunt hiermee namelijk je apparaat met een druk op de knop verbinden, zonder dat je het wachtwoord van het netwerk in hoeft te vullen. Dit maakt het netwerk toegankelijker voor veel apparaten.

Als je je apparaat via de WPS knop verbindt met het netwerk, wordt alle informatie van het netwerk onthouden. De volgende keer dat je weer gebruik wilt maken van het netwerk, ben je al automatisch verbonden. De knop zit vaak op de achterkant van de router op een plek waar je makkelijk bij kunt komen.

Op het moment dat je met een apparaat verbinding wilt maken met het netwerk druk je op de WPS knop. Zo maakt je apparaat automatisch verbinding met de router en kun je gebruikmaken van het internet.

Hoe ontvang ik een router met een WPS knop?

Als je bij een internet provider een abonnement afsluit, ontvang je ook altijd een modem/router. Tegenwoordig is dit vaak een modem en router in één. Omdat je de apparatuur van je provider ontvangt heb je vaak geen keus over welke router je wilt ontvangen. Maar tegenwoordig is het bijna altijd het geval dat je een router ontvangt met een WPS knop.

Heb je nog geen WPS knop? Dan zou het kunnen dat jouw router al wat verouderd is. Wist je dat je door jaarlijks over te stappen van internet provider veel geld kunt besparen? Je kunt door middel van onze gratis postcodecheck kijken welke internet providers er leverbaar zijn op jouw adres. Als je een nieuw abonnement afsluit ontvang je ook een nieuwe router, waarschijnlijk heb je dan wel een router met een WPS knop.

Heb jij een router met een WPS knop, maar wil je deze knop liever niet gebruiken of zelfs uitschakelen? Dat is mogelijk. De apparaten die al met het netwerk verbonden zijn blijven gewoon functioneren. Ook kun je nieuwe apparaten verbinden met het netwerk, maar dan moet je net als voorheen gewoon het wachtwoord invullen. Het wachtwoord van je draadloze netwerk vind je op de sticker op de achterkant van je modem/router.

Zijn er risico’s verbonden aan WPS?

Omdat het heel makkelijk is om door de WPS knop verbinding te maken met de router, denk je misschien ook dat het makkelijk is om de WPS functionaliteiten te kraken. Echter is dit niet het geval. De meeste modems/routers zijn voorzien van software om WPS te beschermen. Je moet fysiek toegang hebben tot de knop.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking