100% onafhankelijk
100% gratis
Hulp? Bel 088 3232 032

Vanaf wanneer krijg ik glasvezel?

Vrijdag 29 November 2019
Laatste update: Donderdag 4 Augustus 2022 5 minuten en 48 seconden leestijd

Vanaf wanneer krijg ik glasvezel?

Glasvezel internet, dat is nog eens lekker snel surfen, streamen en downloaden! Maar dan moet er natuurlijk wel een glasvezel aansluiting bij je in de staat liggen. En dat is nog lang niet bij iedereen het geval. Eind 2021 had meer dan de helft van alle huishoudens in Nederland al toegang tot het glasvezelnetwerk. Dit aantal blijft groeien.

Vergelijk glasvezel aanbiedingen

De grote vraag is natuurlijk: wanneer krijg ik glasvezel? ProviderCheck.nl zoekt voor je uit wat hierover bekend is! Ontdek hieronder of glasvezel leverbaar is op jouw adres.

Laat jouw gegevens achter en wij laten je direct weten wanneer er glasvezel op jouw adres beschikbaar is.

Gegevens zijn toegevoegd

De voordelen van glasvezel

Glasvezel is ten opzichte van andere soorten verbindingen zoals kabel en DSL een stabieler en sneller netwerk. Een van de voordelen hiervan is dat je onder andere geen last meer hebt van zogenaamde ‘spitstijden’. Ook gaan up- en downloaden even snel, wat bijvoorbeeld handig is bij het versturen van grote bijlages. Het grootste voordeel van glasvezel is echter toch wel de enorm hoge snelheden. Met glasvezel internet kun je namelijk maar liefst 1000 Mbit/s, ofwel 1Gbit/s halen, wat er samen met de grote stabiliteit voor zorgt dat je zonder problemen met bijvoorbeeld vijf man tegelijkertijd van je favoriete streamingdienst kunt genieten, kunt gamen en downloaden op slechts één verbinding. De vraag of je die extreme snelheid écht nodig gaat hebben rest dan natuurlijk nog, want hoeveel Mbit/s heb je nodig?

Nog een groot voordeel is de vrijheid bij het kiezen van een serviceprovider. Waar je bij bijvoorbeeld kabel zeer beperkt bent met Ziggo als grote aanbieder of in het geval van DSL vrijwel altijd signaal ontvangt via de telefoonlijn van KPN, kunnen meerdere providers glasvezel aanbieden. Zo kun je gemakkelijk zelf bepalen welke provider aansluit op jouw wensen en ben je minder afhankelijk van storingen op een specifiek netwerk.

Wie legt glasvezel aan?

Er zijn een aantal partijen in Nederland druk bezig met het aanleggen van glasvezel. De grootste partij die het glasvezelnetwerk beheert is KPN NetwerkNL (voorheen bekend als Reggefiber). KPN NetwerkNL verzorgt het aanleggen en onderhoud van zo’n 80% van de momenteel aanwezige glasvezelverbindingen in Nederland. Een goede tweede is CAIW (voorheen bekend als CIF), daarnaast zijn nog allerlei kleine partijen actief (met name regionaal).

Partijen als KPN NetwerkNL en CAIW (inmiddels eigendom van Delta Fiber Netwerk) zijn je eerste aanspreekpunt wanneer glasvezel in jouw buurt wordt aangelegd. Ze leveren echter zelf geen internetabonnementen, ten minste, niet onder deze specifieke naam. Voor het ontvangen van internet via glasvezel in huis kun je na het aanleggen terecht bij de ‘normale’ providers zoals KPN, Delta en T-Mobile Thuis.

Heb ik glasvezel op mijn adres?

Weet je niet zeker of glasvezel internet al beschikbaar is op jouw adres? Je checkt het snel en simpel op onze website. Ga naar onze gratis postcodecheck of vul onderstaand formulier in. Vul je postcode en huisnummer in en kies vervolgens links in de vergelijker voor de optie ‘glasvezel’.

Zijn er abonnementen beschikbaar? Dan kun jij al overstappen op glasvezel en genieten van alle voordelen ervan. Bofkont! Weet je al zeker dat er op jouw adres glasvezel beschikbaar is? Ga da nu direct glasvezel vergelijken.

Heb je overigens al een abonnement bij KPN (of voorheen Telfort) én een glasvezelverbinding in huis? Dan levert KPN haar diensten automatisch over glasvezel, ook als je geen glasvezelabonnement hebt. De snelheid van het netwerk wordt dan simpelweg teruggeschroefd, terwijl je ondertussen wel profiteert van de stabiliteit van het netwerk. Uiteraard brengt dat voor KPN zelf ook de nodige voordelen met zich mee.

Hoe werkt glasvezel aanleggen?

Glasvezel moet wijk voor wijk, zo niet straat voor straat, worden aangelegd en dat is natuurlijk een hele klus. Met name in de grote steden zorgt dat nog wel eens voor de nodige logistieke uitdagingen, de straat moet namelijk open worden gehaald. Het streven is om in ongeveer vijf jaar (bijna) heel Nederland aan te sluiten op glasvezel. KPN trekt hiervoor bijvoorbeeld de komende jaren maar liefst 3,5 miljard uit. Hiermee gaat KPN glasvezel aanleggen met als doelstelling dat 80% van de huishoudens in Nederland op het netwerk zullen worden aangesloten.

wegwerkzaamheden in de stad

Partijen zoals KPN NetwerkNL en CAIW bepalen samen met je gemeente of en wanneer glasvezel wordt aangelegd en uiteraard over waar glasvezel aangelegd wordt. Wanneer de gemeente groen licht geeft moet ook 30% van de inwoners aangeven over te willen stappen naar glasvezel. Pas daarna wordt de aanleg ervan daadwerkelijk ingepland. Dit betekent echter lang niet altijd dat er direct gestart wordt. Men zal bijvoorbeeld vanuit kostenoverwegingen rekening houden met andere voorziene werkzaamheden waarmee de aanleg van glasvezel valt te combineren. Denk hierbij aan het vervangen van rioleringen, reparaties aan het wegdek of in het geval van een nieuwbouwproject in de wijk.

Zodra de aanleg is ingepland vind je dit terug op de websites van KPN NetwerkNL en het Delta Fiber Netwerk nieuws. Ook word je hierover geïnformeerd door je gemeente en meestal wordt dit ook nog aangekondigd in regionale kranten. Het aanleggen zelf kan 3 tot 6 maanden duren, dus tussen een eerste aankondiging en daadwerkelijk snel internetten kan snel een jaar zitten. Maar dan heb je ook wat; supersnel internet!

Waarom kan ik geen glasvezel bestellen, terwijl er wel al gegraven is in mijn straat?

Zodra het graafwerk voor de aanleg van glasvezel bij jou in de straat begint, is de eerste stap naar een supersnelle en stabiele internetverbinding bij jou thuis gemaakt. Vaak zien we dat mensen zodra de straat weer dicht is vervolgens meteen proberen om een glasvezel abonnement af te sluiten en na het invullen van hun postcode nog geen resultaat zien. Dit leidt tot teleurstelling en vragen.

Belangrijk om te weten is dat je afhankelijk bent van welke providers op jouw adres willen en kunnen leveren. Dat is onder andere afhankelijk van welke netwerkbeheerder de werkzaamheden uitgevoerd heeft. Daarnaast moet de verbinding vaak nog gecontroleerd, getest en administratief verwerkt worden. Ook kan het zo zijn dat ze weliswaar bij jouw huis klaar zijn, maar de wijkcentrale nog niet gereed is. Al met al kan het na het graafwerk voor glasvezel in jouw straat enkele weken tot enkele maanden duren voordat je ook daadwerkelijk gebruik kunt maken van jouw glasvezel aansluiting. Om op de hoogte te blijven en zo snel mogelijk te genieten van glasvezel thuis raden we je aan je aan te melden voor de 'glasvezel check' bovenaan deze pagina. Je ontvangt dan een bericht zodra er op jouw adres glasvezel internet beschikbaar komt. Is er nog geen glasvezel aangekondigd in jouw wijk? Dan houden we je ook op de hoogte wanneer dit bekend wordt gemaakt.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking