100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Vanaf wanneer krijg ik glasvezel?

Vrijdag 29 November 2019
Laatste update: Donderdag 4 Augustus 2022 5 minuten en 19 seconden leestijd

Vanaf wanneer krijg ik glasvezel?

Glasvezel internet, dat is nog eens lekker snel surfen, streamen en downloaden! Maar dan moet er natuurlijk wel een glasvezel aansluiting bij je in de staat liggen. En dat is nog lang niet bij iedereen het geval. Eind 2021 had meer dan de helft van alle huishoudens in Nederland al toegang tot het glasvezelnetwerk. Dit aantal blijft groeien.

Vergelijk glasvezel aanbiedingen

De grote vraag is natuurlijk: wanneer krijg ik glasvezel op mijn adres? ProviderCheck.nl zoekt voor je uit wat hierover bekend is. Ontdek hieronder of glasvezel leverbaar is op jouw adres.

Laat jouw gegevens achter en wij laten je direct weten wanneer er glasvezel op jouw adres beschikbaar is.

Bedankt voor jouw aanmelding!

De voordelen van glasvezel

Glasvezel is ten opzichte van andere soorten verbindingen zoals kabel en DSL een stabieler en sneller netwerk. Een van de voordelen hiervan is dat je geen last meer hebt van zogenaamde ‘spitstijden’. Ook gaat up- en downloaden even snel, wat handig is bij het versturen van bijlagen en videobellen.

Het grootste voordeel van glasvezel is echter toch wel de enorm hoge snelheden. Met glasvezel internet kun je namelijk maar liefst 1000 Mbit/s, ofwel 1Gbit/s halen. Dit zorgt er samen met de stabiliteit voor dat met bijvoorbeeld vijf man tegelijkertijd kunt streamen. Ook is tegelijkertijd gamen of thuis werken en videobellen geen enkel probleem.

Heb je die snelheid echter eigenlijk wel écht nodig? Dat blijft dan nog de vraag, want hoeveel Mbit/s heb je nodig?

Een ander groot voordeel is de vrijheid bij het kiezen van een provider. Bij internet via kabel heb je vooral Ziggo als grote aanbieder. En waar je bij DSL altijd de telefoonlijn van KPN gebruikt, kunnen meerdere providers glasvezel aanbieden.

Zo bepaal je zelf welke provider bij jou en je wensen past. Ook ben je niet afhankelijk van storingen op een specifiek netwerk.

Wie legt glasvezel aan?

Er zijn een aantal partijen in Nederland druk bezig met het aanleggen van glasvezel. De grootste partij die het glasvezelnetwerk beheert is KPN NetwerkNL (voorheen bekend als Reggefiber). KPN NetwerkNL verzorgt de aanleg en onderhoud van zo’n 80% van de aanwezige verbindingen in Nederland. Een goede tweede is CAIW en er zijn nog allerlei kleine partijen actief (met name regionaal).

Partijen zoals KPN NetwerkNL en CAIW (inmiddels Delta Fiber Netwerk) zijn je eerste aanspreekpunt. Ze bieden echter zelf geen abonnementen, ten minste, niet onder deze specifieke naam. Voor een abonnement ga je naar providers zoals KPNDelta en T-Mobile Thuis.

Heb ik glasvezel op mijn adres?

Weet je niet zeker of glasvezel internet al beschikbaar is op jouw adres? Of stel je jezelf nu de vraag 'hoe weet ik of ik glasvezel heb'? Ga naar onze gratis postcodecheck of vul onderstaand formulier in. Vermeld je postcode en huisnummer en kies vervolgens links in de vergelijker voor de optie ‘glasvezel’.

Zijn er abonnementen beschikbaar? Dan kun jij al overstappen en genieten van alle voordelen ervan. Bofkont! Weet je zeker dat er op jouw adres glasvezel beschikbaar is? Ga dan nu direct glasvezel vergelijken.

Heb je overigens al een abonnement bij KPN (of Telfort) én een glasvezel verbinding in huis? Dan levert KPN haar diensten automatisch over glasvezel, ook als je geen glasvezel abonnement hebt. De snelheid wordt dan simpelweg teruggeschroefd. Dit terwijl je ondertussen wel profiteert van de stabiliteit van het netwerk.

Hoe werkt glasvezel aanleggen?

Glasvezel moet wijk voor wijk, en straat voor straat, worden aangelegd en dat is een hele klus. Met name in de grote steden zorgt dat voor de nodige logistieke uitdagingen. De straat moet namelijk open worden gehaald.

Het streven is om in ongeveer vijf jaar (bijna) heel Nederland aan te sluiten. KPN trekt hiervoor de komende jaren maar liefst 3,5 miljard uit. Heeft heeft de doelstelling dat ruim 80% van de huishoudens in Nederland zullen zijn aangesloten.

wegwerkzaamheden in de stad

Partijen als KPN NetwerkNL en CAIW gaan in overleg met je gemeente. Ze bepalen dan of en wanneer het netwerk wordt aangelegd en waar precies. Als de gemeente akkoord is moet ook 30% van de inwoners aangeven over te willen stappen. Pas daarna wordt de aanleg ingepland.

Dit betekent echter lang niet dat er direct gestart wordt. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met andere voorziene werkzaamheden waarmee de aanleg van valt te combineren. Denk hierbij aan het vervangen van rioleringen, reparaties aan het wegdek of een nieuwbouwproject.

Is de planning rond? Dan lees je dit op de websites van KPN NetwerkNL en het Delta Fiber Netwerk nieuws. Je gemeente informeert je hier ook over. Meestal wordt dit ook aangekondigd in regionale kranten.

Het aanleggen zelf kan 3 tot 6 maanden duren. Tussen de eerste aankondiging en daadwerkelijk snel internetten kan daarom snel een jaar zitten. Maar dan heb je ook wat; supersnel internet!

Waarom kan ik geen glasvezel bestellen, terwijl er wel al gegraven is in mijn straat?

Is het graafwerk bij jou in de straat begonnen? Dan is de eerste stap naar een supersnelle en stabiele internet verbinding bij jou thuis gemaakt. Vaak zien we dat mensen zodra de straat weer dicht is meteen proberen om een abonnement af te sluiten. Dit leidt tot teleurstelling en vragen als je niet direct resultaat ziet op je postcode.

Belangrijk is dat je afhankelijk bent van welke providers op jouw adres willen en kunnen leveren. Dat wordt mede bepaald door welke netwerkbeheerder de werkzaamheden uitgevoerd heeft. Daarnaast moet de verbinding vaak nog gecontroleerd, getest en administratief verwerkt worden. Ook kan het zo zijn dat de wijkcentrale nog niet gereed is.

Zo kan het na het graafwerk enkele weken tot maanden duren voordat je het netwerk kunt gebruiken. Om op de hoogte te blijven en zo snel mogelijk glasvezel thuis te gebruiken raden we aan om je aan te melden voor de 'glasvezel check'. Je ontvangt dan een bericht zodra er op jouw adres glasvezel internet beschikbaar komt.

Is er nog geen glasvezel aangekondigd in jouw wijk? En wil je toch zo snel mogelijk antwoord op 'wanneer glasvezel op mijn adres'? Dan houden we je ook op de hoogte als dit bekend wordt gemaakt.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking