100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is VLAN?

Donderdag 7 Juli 2022 3 minuten en 33 seconden leestijd

Wat is VLAN?

Door middel van een VLAN (Virtual Local Area Network) kun je onafhankelijke en logische netwerken creëren, binnen hetzelfde netwerk. Daarbij kan er door middel van segmentering op subnet, verkeer tussen verschillende VLAN’s toegestaan of geweigerd worden. Het is wel belangrijk om gebruik te maken van beheerbare switches en routers die VLAN’s ondersteunen.

Het aantal apparaten op het netwerk groeit snel en je hebt vaak geen idee wat die apparaten precies doen. Het is daarom veilig om een apparaat op een apart netwerk, ook wel subnet, te zetten. Dit kan met behulp van een VLAN. Een subnet is een deelnetwerk binnen een netwerk. Over het algemeen maakt een thuisnetwerk geen gebruik van een VLAN, maar als je een groot bedrijf hebt is het wel handig om hier gebruik van te maken. Als er geen VLAN aanwezig is kan elke uitzending vanaf een apparaat worden verzonden naar alle netwerkapparaten, dit wil je eigenlijk voorkomen omdat het het netwerk kan belasten waardoor het netwerk vertraagt en de beveiliging verminderd. Door gebruik te maken van VLAN segmenteer je je netwerk, waardoor het netwerk ook niet overbelast kan worden.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van VLAN’s?

Er zitten heel wat voordelen verbonden aan het gebruik van VLAN’s. Wij hebben deze voordelen voor jou op een rij gezet:

  • VLAN verminderd beveiligingsrisico’s. Dit komt doordat er meerdere onafhankelijke netwerken zijn die geïsoleerd kunnen worden. Zo ontstaat er alleen een internetverbinding en verkeer van toegestane VLAN’s en kunnen er ook VLAN’s geweigerd worden. Voor het communiceren tussen VLAN’s is een router of een meerlaagse switch noodzakelijk.
  • Je kunt gemakkelijk netwerkwijzigingen doorvoeren door een poort in het geschikte VLAN te configureren.
  • Je kunt het aantal uitzenddomeinen laten groeien maar toch de omvang verkleinen. Dit is ideaal als je als klein bedrijf hebt dat heel snel aan het groeien is. Als je bijvoorbeeld binnen een jaar van 3 naar 20 medewerkers gaat, ga je ook van 3 naar 20 computers. Deze computers kunnen dan in verschillende subnetten gesegmenteerd worden, waarbij elk subnet een andere VLAN toegewezen krijgt.
  • Dankzij VLAN’s bestaat er meer flexibiliteit. Verschillende teams kunnen namelijk makkelijker informatie in een andere subnet plaatsen, maar er kunnen bijvoorbeeld ook dingen verboden worden voor gasten door een gast VLAN aan te maken.

Hoe werken VLAN’s?

VLAN’s worden uit elkaar gehouden door een unieke tag, ook wel VLAN-ID of VLAN tagging genoemd. Dit wordt allemaal geregeld door de routers, switches en access points en is gedefinieerd in de 802. 1Q-standaard. Sommige aangesloten apparaten, zoals printers, weten niets van VLAN’s. Voor die poorten wordt het verkeer ook ontdaan van hun tag. Dit wordt untagging genoemd. Het verkeer naar een router, switch of access point die met VLAN’s kunnen werken bevatten wel tags. Zo wordt her verkeer goed verdeelt en weet de switch of router waar het naartoe gestuurd moet worden.

Welke soorten type VLAN’s zijn er?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten VLAN’s, namelijk end-to-end VLAN’s en lokale VLAN’s. Maar wat zijn deze verschillende VLAN’s precies? Wij leggen het uit!

  • Een end-to-end VLAN is functioneel georganiseerd en kan zich over een heel fysiek netwerk uitstrekken. Dit houdt in dat de netwerkelementen gegroepeerd worden volgens functie en niet volgens locatie. Zo kun je bijvoorbeeld groeperingen maken binnen een bedrijf op afdelingen, zoals alle computers van gebruikers met een functie binnen de afdeling ‘onderzoek en ontwikkeling’. Of je kunt een groepering maken van bijvoorbeeld alle printers. Deze VLAN is geografisch over het hele netwerk verspreid. Als iemand met een toestel elke keer op verschillende locaties gebruik maakt van het netwerk, verbindt hij altijd met hetzelfde VLAN.
  • Een Lokale VLAN is geografisch beperkt, tot bijvoorbeeld een verdieping binnen een gebouw. Eindstations worden gegroepeerd aan de hand van hun locatie en niet aan de hand van hun functie.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking