Wat is e-Sim?

Donderdag 14 Juli 2022 3 minuten en 11 seconden leestijd

Wat is e-Sim?

Een e-sim is een nieuwe technologie waardoor je de verwisselbare simkaart eigenlijk niet meer nodig hebt. De e-sim betekent ‘embedded sim’ en is sinds 2018 al in Nederland beschikbaar. Deze simkaart zit al in je smartphone en is niet meer te verwijderen. Het is namelijk een chip die deel uit maakt van het moederbord van je toestel, en is nog compacter dan de ruimte die met een gewone simkaart in beslag wordt genomen. In plaats van een plastic kaart die je van je provider ontvangt, kun je het abonnementen en het tegoed van je provider op het kaartje in je smartphone laden. De chip in je toestel bevat alle gegevens die je toestel nodig heeft om verbinding te maken met het netwerk van je provider.

Wat zijn de voordelen van e-sim?

De e-sim heeft heel wat voordelen, wij zullen deze voordelen toelichten. Ten eerste is het een ingebouwde chip waardoor er geen ruimte meer hoeft te zijn op de telefoon voor een normale simkaart. Dit is voor zowel de ontwerpers als de gebruikers een voordeel. Ontwerpers van smartphones hebben namelijk weer extra ruimte voor nieuwe ontwerpen en gebruikers hoeven niet te prutsen met de kleine plastic kaartjes of op zoek te gaan naar het pinnetje waarmee ze de simkaart kunnen verwijderen. Ook is er geen wachttijd meer met het overstappen van provider. Je hoeft namelijk niet meer te wachten tot je nieuwe simkaart bezorgd is.

Wat nog meer een groot voordeel is, is dat er in de meeste smartphones gewoon nog een ingang is voor de uitneembare plastic simkaart. Je kunt dus ook gebruik maken van twee simkaarten, namelijk de e-sim en de gewone simkaart. Dit is heel fijn als je bijvoorbeeld op reis gaat zodat je een lokale simkaart kunt gebruiken, maar dit kan ook handig zijn om bijvoorbeeld zakelijk en privé op 1 telefoon te gebruiken. Zo kun je een sim only abonnement privé afsluiten, waarbij je een los kaartje in je smartphone doet voor de zakelijke telefoontjes. Wel moet je dan schakelen tussen de abonnementen, omdat er maar één tegelijkertijd actief kan zijn.

Wat zijn de nadelen van e-sim?

Naast de voordelen zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan de e-sim. Je installeert je e-sim natuurlijk zelf, maar dit betekent dat mensen met kwade bedoelingen dat ook kunnen. Natuurlijk zijn e-sims wel gewoon beveiligd, maar als hij op de een of andere manier toch gehackt wordt kan de hacker met je telefoonnummer aan de haal. Tegenwoordig zijn er gelukkig wel steeds betere beveiligingsmethodes, zoals tweestapsverificatie. Met een goede beveiliging is de e-sim goed te gebruiken.

Een ander nadeel is dat nog niet alle smartphones de optie hebben voor een e-sim. Voordat je overgaat op e-sim is het dus handig om dit van te voren even te controleren. Ook bieden nog niet alle providers e-sim abonnementen aan. Controleer dit vooraf goed.

Hoe werkt het afsluiten van een e-sim?

Het afsluiten en activeren van een e-sim is heel simpel. Als eerste sluit je het abonnement af bij een provider. Controleer of je ook echt een e-sim abonnement afsluit en niet een abonnement met een plastic sim kaart. Als je het abonnement hebt afgesloten ontvang je in de meeste gevallen van je provider een QR-code. Deze code kun je met je telefoon scannen. Kijk hiervoor in de instelling bij mobiel netwerk of mobiele data. Je kunt hier namelijk een mobiel abonnement toevoegen. Na het scannen van de QR-code wordt de simkaart op de smartphone geïnstalleerd en kun je aan de slag.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.