Wat is een Smartphone?

Donderdag 28 Oktober 2021 3 minuten en 19 seconden leestijd

Wat is een Smartphone?

Een smartphone betekent, letterlijk vertaalt uit het Engels, een ‘slimme telefoon’. Je kunt met een smartphone bellen en sms’en, maar je kunt ook andere dingen doen zoals e-mailen, internetten en spelletjes spelen. Je kunt een smartphone eigenlijk zien als een minicomputer. Voor veel mogelijkheden voor de smartphone is een internetverbinding wel noodzakelijk. Je kunt internet afsluiten wanneer je een mobiel abonnement afsluit, maar je kunt ook verbinding maken met het wifi netwerk van jouw internetprovider thuis. Heb jij nog geen thuis internet? Doe dan onze gratis postcodecheck om te kijken wat er mogelijk is op jouw adres.

Een mobiele telefoon wordt een smartphone genoemd wanneer je deze met functionaliteiten kunt uitbreiden en aan je wensen kunt aanpassen, zoals het downloaden van apps. Alle functionaliteiten van een smartphone kun je ook al terugvinden in huis in de vorm van een ander apparaat. Je kunt bijvoorbeeld internetten via de laptop of computer, je kunt tv kijken via je tv kastje en je kunt bellen via je vaste telefoon. Toch is de smartphone een hele fijne toevoeging.

We noemen een smartphone vaak een gsm, maar een gsm en een smartphone zijn verschillende apparaten. Met een gsm kun je namelijk alleen bellen, sms’en en foto’s maken. Een gsm heeft ook vaak een fysiek toetsenbord, in tegenstelling tot de smartphone.

Wat kun je met een smartphone?

Het gebruiksgemak van een smartphone is hoog omdat het een klein apparaat is die je altijd mee kunt nemen. Je kunt hem makkelijk in je zak of tas stoppen. Als je iemand nodig hebt kun je die persoon bellen of sms’en/whatsappen en als je even snel iets op wilt zoeken op het internet kun je de smartphone er ook bij pakken. Ben je onderweg en verveel je je? Dan kun je een muziekje opzetten op je smartphone, je kunt een film aanzetten via een streamingdienst of je kunt lekker spelletjes spelen op de smartphone.

Tegenwoordig zijn de meeste smartphones ook uitgerust met een hele goede camera, zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Door de camera aan de voorkant kun je selfies maken. Wanneer je op vakantie gaat of je bent een dagje weg hoef je niet meer met een camera te slepen als je je smartphone bij je hebt.

Smartphones hebben meestal weinig fysieke knoppen of toetsen. De meeste besturing door de gebruiker gaat namelijk door het aanraken van het scherm, ook wel touchscreen genoemd. Bediening via de stem komt ook steeds vaker voor. Door stemherkenningssoftware is het mogelijk om woorden te dicteren en de telefoon opdrachten te laten uitvoeren.

Welke smartphones zijn er?

Er bestaan heel veel smartphones in de wereld. In principe is elke telefoon waarmee je kunt internetten een smartphone. De bekendste zijn wel de iPhone van Apple en telefoons met Android erop, zoals Samsung.

Smartphones werken met verschillende besturingssystemen. Moderne besturingssystemen zijn iOS van Apple, Android van Google, Windows Phone van Microsoft, BlackBerry 10 van BlackBerry, Firefox OS van Mozilla, en je hebt er nog veel meer.

In 2020 had maar liefst 95% van de Nederlanders een smartphone. De meeste Nederlanders hebben een Samsung of Apple smartphone. Samen zijn deze twee merken goed voor 72% van alle telefoons.

De smartphones van Samsung zijn een stuk goedkoper dan de iPhone. Samsung en Apple zijn dan ook elkaars grootste concurrent. Op Android toestellen kun je apps kopen en downloaden via de Google Play store. Er zijn hier wel minder apps beschikbaar dan voor de iPhone. Heb je een iPhone dan koop en download je apps in de Apple Store. Over het algemeen ontwikkelen bedrijven eerst apps voor de iPhone en daarna pas voor Android.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.