Wat is een netwerkkaart?

Dinsdag 13 November 2018
Laatste update: Maandag 21 Februari 2022 3 minuten en 14 seconden leestijd

Wat is een netwerkkaart?

Een netwerkkaart is een stukje hardware dat ervoor zorgt dat je je computer of laptop kunt aansluiten op een netwerk of internet. Vaak wordt een netwerkkaart aangegeven met de afkorting NIC, dit staat voor Network Interface Card. De meeste netwerkkaarten kunnen tegelijkertijd versturen en ontvangen. Dit wordt ook wel full-duplex genoemd. Voorheen was deze kaart een aparte insteekkaart.

Om toegang te krijgen met je netwerkkaart tot het internet of een netwerk installeer je je netwerkkaart in je computer of laptop waarna je je computer of laptop verbindt met een netwerk of modem / router. Tegenwoordig is de netwerkkaart in de meeste gevallen al ingebouwd in het moederbord van je computer of laptop en hoef je dit dus niet meer zelf te doen.

Tegenwoordig maakt deze techniek meestal al standaard deel uit van het moederbord van de computer of laptop. Netwerkkaarten worden gemaakt voor een bepaald netwerk, protocol of medium. De netwerkkaart die het meest gebruikt wordt is van het ethernet-type.

Omdat de netwerkkaart tegenwoordig al in het moederbord zit, heeft het geen zin om het nog een kaart te noemen. Maar er zijn ook veel andere namen voor, zoals netwerkadapter, LAN-adapter en netwerkinterface.

In het verleden dienden de netwerkkaarten de computer of laptop te voorzien van netwerkconnectiviteit, waardoor je met een kabel verbinding kon maken met het netwerk. In andere woorden kon je hierdoor je computer of laptop verbinden met het internet.

Wat voor netwerkkaarten zijn er?

Er zijn vier soorten netwerkkaarten. namelijk token ring, ARCNET, Ethernet en wifi. Het is allemaal begonnen met Token Ring netwerkkaarten. Deze kaarten zijn momenteel niet meer in gebruik. Deze architectuur was in de jaren 70 ontworpen met een ringvormige topologie en een tokentechniek met behulp van een frame van 4 bytes. Dit werd lang geleden al vervangen door Ethernet.

ARCNET staat voor Attached  Resource Computer NETwork. Deze netwerkarchitectuur gebruikt de techniet van de Token Ring, maar in dit geval is de topolgie stermvorming en niet ringvormig. Ook dit type internet is verouderd, de maximale snelheid was maar 2 Mbps.

Het derde typte is Ethernet. Dit kennen en gebruiken we allemaal wanneer je bijvoorbeeld met je computer via een draad verbinding maakt met het internet. Tegenwoordig is er zelfs een snelheid mogelijk van 1000 Mbps met ethernet. Deze snelheid kan gehaald worden met galsvezel internet.

Het laatste type is wifi. Deze technologie maakt draadloze verbinding van apparaten mogelijk. Je hebt hierbij wel een draadloze verbinding nodig, dit is in het algemeen de router.

Bouw je liever geen netwerkkaart in en heb je een draadloos modem? Dan kun je ook voor een USB-adapter kiezen. De USB-adapter zorgt er in dit geval voor dat je computer of laptop contact maakt met je draadloze modem.

Je netwerkkaart gebruiken

Om gebruik te maken van je netwerkkaart heb je software nodig. Deze software noemen we ook wel stuurprogramma’s of drivers. Deze software legt de verbinding tussen de hardware en het besturingssysteem. Een stuurprogramma zorgt ervoor dat een ontwikkelaar van een applicatie geen rekening hoeft te houden met de hardware van de computer. Bij veel netwerkkaarten is deze software onderdeel van de standaardinstallaties van het besturingssysteem. Is dit niet het geval dan worden zij meegeleverd bij de netwerkkaart of is de software te downloaden op de website van de fabrikant van de netwerkkaart.

Heb je een computer of laptop met een netwerkkaart, maar nog geen internet? Of ben je toe aan een ander pakket? Dan kunnen wij je helpen. Met onze postcodecheck ontdek je namelijk binnen een minuut welke internetabonnementen en internet providers leverbaar zijn op jouw adres.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een Youtube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.