100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Hoe lang gaat een tv mee?

Dinsdag 9 Mei 2023 4 minuten en 54 seconden leestijd

Hoe lang gaat een tv mee?

Hoe lang mag je verwachten dat een tv mee gaat?

Hoe lang een televisie precies meegaat hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

  • Het merk
  • Het model
  • Het type televisie
  • De bouwkwaliteit
  • Hoeveel hij gebruikt wordt

Over het algemeen mag je een levensduur van ongeveer vijf tot tien jaar verwachten bij een moderne televisie. Dit kan natuurlijk meer of minder worden, afhankelijk van bovenstaande genoemde factoren.

Als je een beetje geluk hebt en je zorgt goed voor je televisie, dan kan hij zomaar vijftien jaar mee. Het kan helaas echter ook gebeuren dat hij al eerder de geest geeft. Dit gebeurt voornamelijk wanneer hij zeer intensief wordt gebruikt, bijvoorbeeld als hij iedere dag urenlang aan staat.

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken dat technologie zich zeer snel ontwikkelt. Daarmee kan het over tien jaar zomaar zo zijn dat een televisie wellicht technisch nog prima in orde is, maar misschien niet meer de functies of de beeldkwaliteit heeft die je graag zou willen. Zo zijn er bij veel streamingsdiensten steeds meer series en films beschikbaar in 4K, bijvoorbeeld via Netflix of Disney+, maar een televisie van tien jaar oud ondersteunt dit waarschijnlijk niet.

Garantie op een televisie

Ga je een nieuwe tv kopen, dan is het slim om de garantie en het retourbeleid te controleren van de fabrikant waarvan je een tv op het oog hebt. Hierdoor ben je beschermd wanneer er iets mis zou gaan.

Twee jaar fabrieksgarantie is verplicht in Nederland. Sommige merken, zoals LG, bieden echter langere garantie op hun topmodellen.

Let bovendien op de voorwaarden. Bij hoeveel kapotte pixels heb je bijvoorbeeld recht op een vervangend model of reparatie?

Wat doe ik met mijn oude tv?

Een televisie gooi je niet zomaar in de kliko. Buiten dat het vaak niet past, is dat ook simpelweg niet de bedoeling. Wil je je televisie vervangen, dan zijn er een aantal opties voor je oude tv:

  1. Verkopen: Werkt de televisie nog en is hij in prima staat? Dan kun je wellicht proberen hem te verkopen via social media of Marktplaats.
  2. Weggeven: Als de televisie nog werkt kun je hem natuurlijk ook weggeven. Schenk hem aan de kringloop of bied hem aan in een Facebook weggeefhoekje. Misschien ken je wel iemand die hem goed kan gebruiken?
  3. Aan verkoper nieuwe televisie meegeven: Bij aankoop van vervangende elektronica, zoals een televisie, is de verkopende winkelier verplicht om je oude apparaat kosteloos in te nemen. Weet je dus niet wat je ermee moet doen, kun je hem simpelweg meegeven bij bezorging van je nieuwe tv.
  4. Recycling: Een tv dient wanneer deze kapot is gerecycled te worden. Dit kun je ook zelf regelen. Er bestaan hiervoor speciale elektronica-recyclingbedrijven en inzamelpunten, maar doorgaans kan dit ook bij de milieustraat. Weet je niet zeker of dit bij jou in de buurt kan? Neem dan contact op met het bedrijf dat afval inzamelt in jouw buurt.

Wat je ook met je televisie doet, uiteindelijk is het belangrijk dat een oude tv op een milieuvriendelijke manier wordt afgevoerd. Een tv bevat, net als andere elektronica, namelijk stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Wees dus verstandig en dump hem niet zomaar ergens.

Kan je tv te oud zijn voor een Google Chromecast?

Wanneer je geen smart tv hebt, dan is een goedkope en eenvoudige manier om toch van slimme functies te kunnen genieten het kopen van een Google Chromecast. Zoals eerder gezegd gaan technologische ontwikkelingen echter snel en kan het dus inderdaad zomaar zo zijn dat je oude tv ook voor een Chromecast te oud is. Hier kunnen een aantal redenen voor zijn:

  1. Ontbreken HDMI: Een Google Chromecast plug je in je televisie via een HDMI-poort. Hoewel vrijwel alle tv’s al ruim 10 jaar voorzien worden van een HDMI-aansluiting, kan het bij een oudere tv toch zomaar zo zijn dat deze ontbreekt.
  2. Te oude HDMI: Bovendien is het hebben van een HDMI-aansluiting geen garantie dat je Chromecast werkt. Chromecast vereist namelijk HDMI 2.0, een nieuwere variant van HDMI die pas sinds 2013 bestaat.
  3. HDCP: Chromecast vereist ondersteuning van HDCP (High-bandwidth Digital Content Protection). Dit is een beveiliging tegen piraterij en copyright schending. Oudere televisies hebben dit niet altijd of een verouderde versie. Je kunt dit controleren op de website van de fabrikant van je televisie bij de specificaties.
  4. Specificaties: Chromecast vereist een bepaalde rekenkracht, geheugen en netwerkconnectiviteit van je televisie. Oudere tv’s hebben dit mogelijk niet voldoende. De kans bestaat dat Chromecast hierbij wel werkt, maar erg hapert of een slechte beeldkwaliteit levert.

Controleer voor aankoop van een Chromecast of je televisie voldoet aan bovenstaande vereisten wanneer het om een oudere tv gaat. Uiteraard kun je de Chromecast ook retourneren wanneer hij niet blijkt te werken en je weet dat het een oudere tv is.

Kun je op een oude tv digitaal kijken?

Wanneer je een abonnement voor internet en tv afsluit, dan krijg je vrijwel altijd een kastje voor digitaal tv kijken. Ook deze werken, net als de Chromecast, via een HDMI-aansluiting. Heeft je tv deze niet, dan gaat dit kastje dus ook niet werken.

Er zijn hiervoor gelukkig vrijwel altijd oplossingen te verzinnen. Denk aan externe converters of een andere settopbox met een composiet- of componentvideo-aansluiting. Ook is het soms mogelijk om een digitale antenne aan te sluiten om digitaal tv-uitzendingen te ontvangen. De beeldkwaliteit zal er echter vermoedelijk niet op vooruit gaan.

Heb je nu een tv die écht oud is (20+ jaar), dan gaat digitaal televisie kijken of streamen een lastig verhaal worden. Wil je per se digitaal tv kijken of streamen, dan zit er helaas niets anders op een andere tv te kopen of dit voor een laptop of computer te doen.

De beste internet en tv-aanbieding voor jou ontdekken? Check binnen één minuut (anoniem) wat de beste deal is op jouw adres door hieronder je postcode in te vullen.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking