Wat is een Mifi router?

Dinsdag 28 Januari 2020
Laatste update: Dinsdag 6 December 2022 3 minuten en 30 seconden leestijd

Wat is een Mifi router?

Mifi staat voor ‘mobile’ en ‘WiFi’ en betekent internet voor onderweg. Om onderweg een mifi internetverbinding te ontvangen heb je een 3G of 4G router nodig. In deze router kun je een Simkaart doen. Daarna kun je je laptop, smartphone of tablet met wifi laten verbinden. Zo kun je dus door middel van mifi onderweg met wifi verbinden.

Hoe werkt een Mifi router?

Zoals we je net al vertelde werkt de Mifi router op basis van een Simkaart. Normaal gebruik je een Simkaart om verbinding te maken met het netwerk van je provider via je mobiele telefoon. Dat doet de Mifi router ook. Doormiddel van de Simkaart kan de Mifi router verbinding maken met het netwerk van jouw provider. In de router zit een wifizender die automatisch een draadloos netwerk op zet. Vervolgens kan je eenvoudig je mobiele apparaten aansluiten op het wifinetwerk van de Mifi router. Je maakt dus eigenlijk gebruik van een mobiele hotspot.

De MiFi apparaten zijn vaak klein waardoor je ze heel makkelijk mee kunt nemen in bijvoorbeeld je tas. Als je dan een internet verbinding nodig hebt kun je hem tevoorschijn halen en instellen. Meerdere gebruikers kunnen verbinding maken met de wifi.

Kan ik direct online met een Mifi router?

Je gaat met een wifi router direct online via het 3G of 4G netwerk van een mobiele provider. Net als met je telefoon plaats een simkaart in het mifi punt. Omdat je gebruik gaat maken van een simkaart moet je hiervoor een abonnement afsluiten bij een mobiele provider. Je kunt een simkaart met een abonnement afsluiten, maar je kunt ook een prepaid simkaart kopen. Zonder simkaart kan je router geen verbinding maken. Je zet met een mifi router een persoonlijke verbinding op. Hierdoor ben je altidj veiliger dan op een openbaar wifi netwerk.

Mifi router voor op vakantie

Als je een Nederlands abonnement hebt kun je in alle landen binnen de EU gebruik maken van je bundel. Het is wel handig om van te voren te kijken naar je databundel. Met een beperkte databundel zul je sneller door je abonnement heen gaan dan met een onbeperkte databundel. Blijf je in Europa maar heb je een beperkte databundel? Kijk dan voor een lokale simkaart in het land waar je naar toe reist. Je kunt dan een prepaid simkaart aanschaffen in je vakantieland. Mocht je vaak reizen en er zeker van willen zijn dat je overal ter wereld jouw Mifi router kan gebruiken, kijk dan of de Mifi router ondersteuning biedt aan netwerken over de hele wereld.

Verschillende soorten Mifi routers

In grote lijnen zijn er twee verschillende soorten Mifi routers: je hebt namelijk routers met een vaste netwerkaansluiting en routers met een accu. Als je kiest voor een vaste netwerkaansluiting dan verbind je via ADSL- of een kabelverbinding met het internet, 3G en 4G verbinding dienen hier als een back-up.

Als je kiest voor een Mifi routers met een ingebouwde accu kun je alleen via WiFi of USB verbinding maken met het internet. Je hebt dan een snelle 3G of 4G verbinding met je smartphone, tablet of laptop. Zo kan je ook wel stellen dat de Mifi routers met een ingebouwde accu volledig ‘mobiel’ zijn. Het grootste voordeel is dat je een MiFi router met ingebouwde accu overal mee naartoe kan nemen. Je hebt dus altijd internet op locatie.

Wat kost een Mifi router?

De kosten voor het gebruik van een Mifi router verschillen per provider. Dit is net als met je mobiele provider en internet voor thuis. Je kunt al een mifi abonnement nemen voor €6,- per maand. Je kunt hier dan bijvoorbeeld 1GB of 3GB per maand gebruiken. Wil jij onbeperkt data kunnen gebruiken? Dan kun je denken aan €20,- tot €50,- per jaar. De kosten die je betaalt per maand hebben dus ook te maken met de bundel die je kiest.

Wil je op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Dan kun je ons volgen via onze social media kanalen. Wij zijn te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Daarnaast hebben wij ook een YouTube kanaal waar wij onder andere uitleg- en handleidingvideo’s plaatsen.