100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Wat is OLED?

Maandag 3 April 2023 3 minuten en 54 seconden leestijd

Wat is OLED?

Organic Light Emitting Diode

OLED is een afkorting die voluit staat voor Organic Light Emitting Diode. Het is een relatief nieuw type beeldschermtechnologie. Het is een doorontwikkeling op de LCD-technologie. In tegenstelling tot een ander LCD-beeldscherm kunnen alle kleine ledlampjes in een OLED-scherm onafhankelijk van elkaar oplichten. Hierbij is geen achtergrondverlichting meer nodig, zoals bij een LCD-scherm wel het geval is.

Voordelen OLED

Doordat er bij OLED dus geen achtergrondverlichting meer nodig is om het scherm op te laten lichten, biedt dit een aantal voordelen ten opzichte van andere beeldschermen:

  • De behuizing kan dunner zijn, waardoor een tv platter tegen de muur kan hangen.
  • Een zeer rijk contrast, waarbij kleuren en zwartwaardes veel natuurlijker worden weergegeven.
  • Zwart is écht zwart.
  • Zeer snelle pixel respons, ideaal voor gaming, snelle actiefilms of sporten als Formule 1 kijken.
  • Verbeterde kijkhoek.
  • Waar OLED-televisies voorheen erg duur waren, zijn prijzen nu redelijk vergelijkbaar met andere soorten televisies in dezelfde klasse.

Met name de zwartwaardes zijn een belangrijk voordeel van OLED. Bij een LCD-televisie is het namelijk zo dat pixels die zwart moeten zijn eigenlijk donkergrijs zijn. Dit komt door de achtergrondverlichting die de pixels toch op laat lichten. Bij een OLED-beeldscherm is zwart echter ook écht zwart, doordat de pixel simpelweg niet oplicht.

OLED-schermen worden dus geroemd om hun natuurlijke kleurweergave. Wanneer je een OLED-televisie naast een LCD-televisie zet zul je zien dat de kleuren minder extreem fel zijn, maar wel veel natuurlijker overkomen. Wanneer je het een specialist vraagt, zal deze daarom altijd zeggen dat je met OLED het mooiste beeld krijgt.

Wat zijn de nadelen van OLED?

Als OLED alleen maar voordelen had, zou iedereen direct een OLED-televisie kopen wanneer je een nieuwe tv zoekt. Er zijn dus ook enkele nadelen

  • De helderheid van OLED is minder dan een ‘gewoon’ LCD-scherm. Dit betekent dat je het beeld mogelijk minder goed ziet in ruimtes met veel lichtinval.
  • Hou je vooral van hele felle kleuren die echt ‘knallen’ en vind je het minder belangrijk dat de kleuren ook daadwerkelijk nauwkeurig weergegeven worden. Dan is OLED niet voor jou.
  • Hoewel het risico laag is, kunnen OLED-televisies inbranden wanneer ze langdurig hetzelfde beeld weergeven.
  • Een OLED-scherm spiegelt vaak wat meer.
  • Niet beschikbaar voor kleine televisies.

Hoe voorkom je inbranden OLED tv?

De grootste reden om geen OLED-televisie te kopen is het risico op inbranden. Hoewel het risico erg klein is, bestaat de kans wel bij OLED, net als vroeger bij een plasma televisie. Inbranden betekent dat bepaalde beelden permanent vast blijven hangen in beeld, ook wanneer het beeld verandert. Denk bijvoorbeeld aan logo’s van een televisiezender of de taakbalk van een computer.

Hoewel het vele uren of zelfs dagen kan duren voordat inbranding optreedt, is dit allesbehalve wenselijk. Natuurlijk wil je dit daarom voorkomen, want een ingebrande televisie zorgt voor een slechte beeldkwaliteit en kan bovendien voor veel ergernis zorgen. Er zijn echter bepaalde maatregelen die je kan nemen om de kans op inbranden te voorkomen:

  • Moderne OLED-schermen hebben vaak een beveiliging tegen inbranden. Dit is doorgaans in de vorm van een bewegende screensaver die actief wordt als het beeld een tijdje stil blijft staan. Daarnaast beschikken veel schermen over een functionaliteit om het gehele scherm te refreshen wanneer hij uit wordt gezet (Panel Refresh).
  • Laat de televisie niet aan staan wanneer je langdurig weg bent.
  • Voorkom het langdurig gebruik van een hoge helderheid, maar gebruik een standaard helderheid van de fabrikant.
  • Probeer wanneer mogelijk statische elementen in het beeld te voorkomen.
  • Voor 100% zekerheid kun je kiezen voor extra garantiepakketten. Duurdere modellen hebben doorgaans sowieso al een langere garantie.

Hoewel je met een OLED-scherm wellicht iets meer op moet letten, hoeft het geen reden te zijn om niet voor OLED te kiezen. Bij gevarieerd gebruik van het scherm is de kans op inbranding minimaal, zo blijkt uit tests van de Consumentenbond. Wordt een tv echter bijvoorbeeld zakelijk gebruikt in een wachtruimte als informatiescherm, dan kun je wellicht beter een ander scherm kiezen. 

Is OLED altijd 4K?

Een veelgehoorde vraag, maar een OLED-scherm is niet altijd 4K. OLED heeft feitelijk niets te maken met de beeldresolutie. OLED is echter een relatief dure techniek, waardoor het doorgaans wel vrijwel altijd met 4K gecombineerd wordt omdat het toch al een high-end apparaat betreft en dit het beste beeld geeft.

Hoe geniet je optimaal van OLED?

Wil je echt optimaal genieten van bijvoorbeeld je nieuwe OLED-televisie? Een perfecte test zijn moderne natuurfilms in 4K. Denk bijvoorbeeld aan “David Attenborough: A Life on Our Planet” op Netflix, National Geographic via Disney+ of de Animal Planet series van Discovery+.

Ontdek hier alle streamingsdiensten in Nederland of ontdek of jouw internet & tv abonnement goedkoper kan.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking