Wat is een internet dongel?

Woensdag 22 Augustus 2018
Laatste update: Woensdag 29 September 2021 3 minuten en 54 seconden leestijd

Wat is een internet dongel?

Veel mensen werken graat met een laptop buiten de deur. Vooral nu wanneer bijvoorbeeld veel kantoren gesloten zijn, is het toch fijn om soms op een andere plek te werken dan in je huiskamer. Of denk bijvoorbeeld aan wanneer je onderweg bent en tussen twee meetings in zit. Het is niet altijd mogelijk om een openbare plek te vinden met een openbaar wifi netwerk. Dan komt een internet dongel goed van pas. Maar wat is een internet dongel eigenlijk?

Wanneer je onderweg bent en er geen Wifi-internet beschikbaar is dan kun je gebruik maken van een internet dongel. Dit is een accessoire dat je aansluit op een apparaat die je wilt verbinden met mobiel internet. Dankzij de dongel kun je bijvoorbeeld met je laptop overal en altijd gebruik maken van het internet.

In het verleden werden internet dongels gebruikt als hardware sleutels voor de beveiliging van je laptop. Tegenwoordig kun je internet dongels ook wel USB-modems noemen en worden ze vooral gebruikt om toegang tot het internet te krijgen.

Hoe werkt een internet dongel?

Zoals gezegd is een internet dongel een soort van USB-modem. Deze stop je in het apparaat waarmee je wilt internetten. Bijna alle laptops hebben een USB-ingang en zijn dus geschikt voor een internet dongel. Je begint met het installeren van de software en je plaatst de simkaart die je van je internetprovider hebt gekregen in de internet dongel. Daarna heb je direct toegang tot het draadloze internetnetwerk van je provider. Ook kun je er infrarood en bluetooth signalen mee ontvangen en versturen. Je maakt gebruik van 3G of 4G internet.

Wat zijn de voor- en nadelen van een internet dongel?

Er zitten een aantal voor- en nadelen vast aan het gebruik van een internet dongel. Wij hebben ze voor jou op een rijtje gezet.

Voordelen:

• Je kunt dankzij een internetdongel altijd en overal internetten op een apparaat dat geen simkaart heeft;
  • Door het gebruik van een internet dongel hoef je geen hotspot te maken van je telefoon;
  • Het gebruik van de internet dongel is simpel. De meeste internet providers hebben starterspakketten met daarbij een handleiding, een simkaart en natuurlijk de internet dongel zelf;
  • De internet dongel is klein, hij is zo groot als een USB-stick en daardoor makkelijk mee te nemen;
  • De internet dongel heeft geen netstroom nodig;
  • De dongel zorgt voor een tijdelijke internetverbinding.

Nadelen:

• Dat de internetdongel klein is, is een groot voordeel. Maar dit is ook meteen een nadeel. Door het formaat is de dongel namelijk makkelijk te stelen. Je ziet daarom dat veel dongels met een staalkabel worden aangesloten op een laptop of dat de internet dongel op een USB-poort in de computerbehuizing wordt aangesloten;
  • Het is vrij prijzig om via een dongel gebruik te maken van het itnernet;
  • De bundel van je telefoonabonnement raakt snel leeg;
  • De batterij van het apparaat waar je de internetdongel mee gebruikt gaat sneller leeg, doordat de dongel ook energie nodig heeft.

Wat heb ik nodig om te internetten via een dongel?

Wanneer je wilt internetten met een internet dongel heb je maar twee dingen nodig. Namelijk een Data simkaart en de dongel. Zonder een simkaart kun je geen gebruik maken van mobiel  internet. Dit is de reden dat de dongel ook een simkaart nodig heeft. De simkaart plaats je in de internet dongel. Deze dongels krijg je soms zelf meegeleverd door de internetprovider, maar je kunt zelf ook een dongel aanschaffen. Vervolgens sluit de je dongel aan op je laptop en ben je online!

Zelf een internet dongel kopen?

Wanneer jij ook overal en altijd gebruik wilt maken van het internet kun je zoals gezegd terecht bij je internet provider voor een internetdongel. Kies je liever je eigen internet dongel? Kijk dan eens bij Coolblue.nl. Zij bieden een groot aantal internet dongels in verschillende prijsklasse.

Heb jij thuis al een goede internetverbinding?

Een internet dongel is natuurlijk handig voor wanneer je onderweg gebruik wilt maken van het internet. Maar wanneer jij thuis gebruik wilt maken van het internet is het ook handig om thuis een goed internetabonnement te hebben. Je kunt via onze gratis postcodecheck kijken welke internetproviders er op jouw adres leverbaar zijn. Ook zie je meteen welk soort internet er op jouw adres mogelijk is en welke abonnementen onze internetproviders jou aanbieden. Je kunt kiezen voor meerdere internetpakketten, namelijk ‘alleen internet’, ‘internet en bellen’, ‘internet en tv’, ‘alles-in-1’.

Wil je op de hoogte blijven van onze laatste berichten?

Volg ons dan via Social media! Wij zijn te vinden op FacebookInstagram en Twitter.