100% onafhankelijk
100% gratis
Laagste prijsgarantie

Hoe verwissel je de wifi router van je provider met je eigen?

Donderdag 24 Juni 2021 3 minuten en 12 seconden leestijd

Hoe verwissel je de wifi router van je provider met je eigen?

Wanneer jij een internetverbinding wilt hebben heb je een router nodig. Als je een abonnement afsluit bij een internetprovider ontvang je altijd een router van je provider, meestal in bruikleen. Heb jij een eigen router die beter is en zou je die willen gebruiken? Dit is natuurlijk ook mogelijk. Maar hoe verwissel je dan de wifi router van de provider met je eigen wifi router?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een router is. Een router is eigenlijk het hart van je thuisnetwerk. Door middel van de router wordt de verbinding tussen al je apparaten en het internet geregeld en daarnaast functioneert de router vaak als wifi kastje. Tegenwoordig ontvang je meestal een modem-router, dit is een combinatie van een modem en een router in een. Een modem zorgt ervoor dat het binnenkomende signaal van de internetprovider omgezet wordt in een bruikbaar internetsignaal en de router zorgt ervoor dat je met meerdere apparaten tegelijk op het internet kunt.

Hoe verwissel ik de modem-router voor mijn eigen?

Wanneer jij de modem-router van de internetprovider vervangt voor je eigen router, ben je altijd zelf verantwoordelijk voor het instellen. Ook is het belangrijk dat je modem-router aan de juiste specificaties voldoet. De specificaties kun je controleren op de site van de internetproviders. Elke modem-router komt met een handleiding. Wanneer je de stappen van de handleiding volgt kun jij zelf je modem-router instellen.

Je kunt ook een router achter de router plaatsen. Hiermee versterk je het netwerk van je internetprovider. Dit wordt eerder aangeraden dan het vervangen van de modem-router.

Wat is een router achter een router?

De modem-router die je van je internetprovider ontvangt werkt prima, maar het kan voorkomen dat het bereik niet goed genoeg is. Dan kun je er een router van betere kwaliteit achter plaatsen. Je kunt je eigen router heel makkelijk aansluiten door een netwerkkabel te verbinden met een netwerkpoort op de modem-router en deze vervolgens aan te sluiten op de wan-poort van je eigen router. Vervolgens moet je geen andere apparaten op de modem-router aansluiten. Voor een goede werking moet je de tweede router instellen als een accesspoint. Een accespoint is een apparaat dat het draadloze netwerk uitzendt, maar niet zelfstandig kan werken. Een accesspoint heeft dan ook een router nodig die de coördinatie van het netwerk regelt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een eigen router?

Er zitten veel voordelen aan het gebruik van een eigen router. Wij hebben deze voor jou op een rijtje gezet:

  • Je kunt zelf kiezen welke router je neemt. Natuurlijk moet hij wel aan een aantal specificaties voldoen, maar alsnog is het je eigen keus.
  • Het modem-router van de internetprovider werkt goed, maar je eigen router werkt net iets beter. Je kunt bijvoorbeeld een router aanschaffen met een paar flinke wifi-antennes voor een krachtiger en stabieler wifi-netwerk.
     

Naast deze voordelen zitten er ook een aantal nadelen aan vast, namelijk:

  • Het wordt niet altijd aangeraden om een eigen router te kopen, omdat de routers van de internetproviders beveiligd zijn en de internetproviders er niet altijd voorstanders van zijn.
  • Het kost meer moeite. Wanneer jij de modem-router van je internetprovider ontvangt is deze helemaal ingesteld, je hoeft hem alleen aan te sluiten. Je eigen router moet je zelf instellen.
  • Het is je eigen verantwoordelijkheid. Wanneer je router kapot gaat of niet goed werkt dan moet je dit zelf oplossen.
     

Wil je graag een internetabonnement afsluiten?

Wanneer jij internet af wilt sluiten kun je bij ons de gratis postcodecheck doen. Na het doen van deze postcodecheck zie jij welk soort internet er op jouw adres aanwezig is, welke snelheid er haalbaar is op jouw adres en welke internetabonnement je kunt afsluiten op jouw adres. Je hebt de keuze tussen meerdere internetabonnementen, namelijk ‘alleen internet’, ‘internet & tv’, ‘internet & bellen’ en ‘alles-in-1’.

Terug naar vergelijking
Terug naar vergelijking